Вступ до НАТО і захоплення Росією лівобережної України: експерт попередив про небезпечний сценарій

25 жовтня 2021, 07:10
Київ може піти на угоду з Москвою щодо НАТО, однак тоді Росія повинна сісти за стіл перемовин з питання Криму і Донбасу, вважає Руслан Осипенко.
Російські війська
Росія спробує захопити лівобережжя України, щоб побудувати буфер між своєю територією і залишками української держави - дипломат / УНІАН

Допоки йде війна, Києву не вдасться вступити до Північноатлантичного альянсу. Однак слід продовжувати шлях до НАТО, оскільки такий курс відкриває можливість для маневру щодо угоди з РФ. Україна може відмовитися від небезпечних для Москви планів з вступу до Альянсу і проголосити нейтральний статус в обмін на завершення конфлікту на Донбасі і повернення Криму на вигідних Києву умовах. Втім, як тільки українська держава опиниться за крок від інтеграції до НАТО, Росія спробує захопити лівобережжя України. Про це заявив експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що наразі у Києва мало шансів на вступ до НАТО. Причиною тому є військові дії, які йдуть на території країни.читайте також"Перешкодити зближенню України з НАТО - неможливо": у Путіна прийняли курс Києва на Захід

"Ми повинні усвідомлювати, що допоки у нас на території України йде війна, ніхто не прийматиме нас до НАТО. Ми можемо казати про сумісність, про рух у бік НАТО, але найближчим часом нас туди не візьмуть", - вважає Осипенко.

Однак, за його словами, Україна не повинна відмовлятися від шляху євроатлантичної інтеграції. Якщо для Москви вкрай важливо, щоб Київ не йшов до НАТО, то можна піти на дипломатичну угоду – відмовитися від інтеграції до Альянсу або оголосити нейтральний статус в обмін на завершення війни на Донбасі і перемовини щодо повернення Криму на вигідних для української держави умовах.

Крім того, дипломат розповів про те, що якщо РФ окупувала Крим, щоб, за логікою Кремля, не допустити там розміщення військової бази НАТО, то у тому випадку, якщо Україна опиниться за крок від вступу до Альянсу, росіяни здійснять спробу захоплення всього Лівобережжя. Метою такого маневру може бути створення буферної зони між Росією і "залишками України".

"...Вони будуть робити дії для того, щоб все Лівобережжя захопити і зробити буферною зоною між територією Росії і залишками України... Якщо ми будемо на порозі підписання, як Янукович був на порозі підписання з Європейським Союзом, вже договір було підготовлено, все йшло до підписання, то треба готуватися до того, що буде гаряча агресія Росії проти України, 100%", - підкреслив Руслан Осипенко.

Співпраця України та НАТО

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко раніше зробив заяву про те, що в Україні, мовляв, вже створюються "навчально-тренувальні табори", які реально є "базами НАТО". За словами глави держави, він вже домовився з Путіним про алгоритм спільних дій для того, щоб не допустити появи іноземних військ на кордонах РБ і Росії.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков казав, що Росія відповідає на нібито "розміщення військ НАТО в Україні" спільними військовими навчаннями з Білоруссю. Як стверджує спікер Кремля, можлива поява військ Альянсу на території української держави – це "перетин червоних ліній" для Москви.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна самостійно вирішуватиме, які дії потрібно зробити для захисту власної безпеки, а "червоні лінії Москви" обмежуються територією РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти