ЗМІ дізналися про плани щодо відставки Шмигаля і назвали кандидатів на пост прем'єра

7 лютого 2021, 15:06
Проблемою призначення нового прем'єрміністра України може стати голосування у Раді.
Шмигаль
Відставка Шмигаля може бути пов'язана з проблемою тарифів і позицією Вашингтона / УНІАН

У Офісі президента Володимира Зеленського планують організувати відставку прем'єрміністра Дениса Шмигаля. На пост голови уряду розглядаються кандидатури голови НАК Нафтогаз Андрія Коболєва, в. о міністра енергетики Юрія Вітренка, голови НБУ Кирила Шевченка, міністра розвитку громад і територій Андрія Чернишова, а також міністра аграрної політики Романа Лещенка, повідомляє Страна з посиланням на джерела, близькі до Банкової.

Як стверджують журналісти видання, Шмигаля хочуть зробити відповідальним за підвищення тарифів та інші проблеми в країні. Ініціатива також пов'язана з побажанням Вашингтона створити новий "уряд реформаторів". Всього у Зеленського розглядають п'ять ключових кандидатур, проте є й інші претенденти на пост глави уряду.

Андрій Коболєв

Один з головних кандидатів на пост прем'єра – голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв. Його призначення підтримують США.

Юрій Вітренко

Розглядається кандидатура виконуючого обов'язки міністра енергетики Юрія Вітренка. Передбачається, що якщо голосування за його призначення першим віцепрем'єром вдасться провести через Раду, він зможе керувати урядом у статусі виконуючого обов'язки прем'єрміністра. У ОП переконують США в тому, що Вітренко є реформатором. Найімовірніше, прихильники прозахідного вектора підтримують Коболєва, а не Вітренка – про це свідчать голосування за його призначення на пост глави Міненерго.

Кирило Шевченко

Банкір Кирило Шевченко наразі очолює НБУ. Його заступниця Катерина Рожкова, яка лобіює інтереси Єрмака і Зеленського в посольстві США, може стати новим главою Нацбанку, тоді як Шевченка відправлять на пост прем'єрміністра.

Олексій Чернишов

Виходець з бізнесу, міністр розвитку, громад і територій України Олексій Чернишов раніше обіймав посаду голови Київської обласної державної адміністрації. Тривалий час працював у бізнес-структурах Олександра Фельдмана – депутата від ОПЗЖ і власника харківського ринку Барабашово.

Роман Лещенко

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко був призначений на цей пост 17 грудня минулого року. Як стверджує Страна, він є одним з головних кандидатів на пост прем'єрміністра, а його кандидатуру підтримує особисто Зеленський.

Видання вказує, що рішення наразі не прийнято, при цьому існує проблема голосування кандидатур від Банкової у Верховній Раді.

"Остаточного рішення на кого міняти Шмигаля ще не прийнято. Можливо, з'являться ще й інші кандидати. Проблемою є проходження кандидатури нового прем'єра, а також нових міністрів, через Раду. Як показує приклад Вітренка, домагатися результативних голосувань наразі Банковій дуже складно", - підкреслюється в матеріалі.

Денис Шмигаль

  • Денис Шмигаль - прем'єрміністр України з 4 березня 2020 року. До призначення на посаду глави уряду в період з 1 серпня 2019 року по 5 лютого 2020 року був головою Івано-Франківської обласної адміністрації. До державної служби працював топ-менеджером на підприємствах бізнесмена Ріната Ахметова – ДТЕК Західенерго і ДТЕК Бурштинська ТЕС.
  • У січні ЗМІ повідомляли, що парламентарії від Слуги народу незадоволені підвищенням тарифів на комунальні послуги і з лютого мають намір збирати підписи за відставку прем'єрміністра Дениса Шмигаля у тому випадку, якщо ситуація не зміниться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти