Слова Путіна і фініш діалогу відносно Донбасу: дипломат розкрив стратегію Кремля щодо України

22 липня 2021, 07:00
Нормандський формат і Мінський процес давно зайшли в глухий кут – у перемовин немає перспектив, вважає Олег Шамшур.
Слова Путіна і фініш діалогу відносно Донбасу: дипломат розкрив стратегію Кремля щодо України
Нормандський формат "може померти своєю смертю" – дипломат / Reuters

Перемовини щодо Донбасу на вищому рівні і в рамках консультацій у форматі ТКГ зайшли в глухий кут. Виною тому позиція Москви. Президент РФ Володимир Путін ще у 2019 році у Парижі сказав, що росіяни не збираються йти на компроміс за сценарієм, у якому не зацікавлений Кремль. Росія використовує перемовини в своїх цілях, а головні питання, як і раніше, не вирішуються. Країни не виходитимуть з нормандського формату, проте з часом майданчик припинить існування. Про це заявив колишній посол України у США, дипломат Олег Шамшур.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що немає жодного прогресу у перемовинах щодо російсько-українського конфлікту на Донбасі. Москва не планує йти на поступки Києву. Згідно із заявою Путіна у Парижі у 2019 році, Росія не домовлятиметься щодо питань, без вирішення яких врегулювання конфлікту становить небезпеку для України.читайте такожВелика війна з РФ і "формула Штайнмаєра": експерт назвав сценарій поступок Зеленського щодо Донбасу

"Я вже мав можливість переконатися, спостерігаючи зсередини за перемовинами у Парижі (у 2019 році), що нормандський формат, мінський процес вже вичерпали свій потенціал, і, можна сказати, вперлися лобом в стіну. Саме через те, що у Парижі Путін однозначно сказав про те, що Росія не готова йти на якісь конструктивні кроки в плані реалізації вирішення тих питань, без яких врегулювання на Донбасі для України нецікаво і небезпечно", - вважає Шамшур.

За його словами, ключові питання блокуються Москвою, яка використовує діалог для реалізації своїх маневрів і цілей. Причому росіянам вдається досягати своїх завдань.

"Час після паризького саміту показав, що навіть ті питання, де нібито про щось домовилися, наприклад, щодо припинення вогню, обмін полоненими, - не вирішуються. І не вирішуються саме через позицію Росії, яка, як завжди, намагається "грати на гармошці": то зменшуючи тиск, коли їй потрібно, то підвищуючи, але завжди намагаючись утримати стратегічну ініціативу, і, на жаль, їй це вдається", - зазначив дипломат.

Також він додав, що жодна з країн, швидше за все, не залишить нормандський формат, проте з часом майданчик сам припинить своє існування.

"Я не думаю, що хтось вийде першим, але не виключаю, що цей формат може померти своєю смертю", - підкреслив Олег Шамшур.

Дивіться відео ТСН: Велика сімка підтримала нормандський процес і закликала Кремль знизити напруженість

Перемовини щодо Донбасу

Президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна, Франція і Німеччина виступають за проведення нового саміту за участю лідерів нормандського формату. Москва вже отримала план з реалізації Мінських угод, який слід обговорити. Однак Кремль затягує подальше продовження перемовин.

Глава держави Володимир Зеленський також розповів, що під час свого візиту до Вашингтона він має намір попросити президента США Джо Байдена взяти участь у перемовинах щодо Донбасу. Ідею можна запустити на базі нормандського формату, якщо інші учасники підтримають таку ініціативу.

У Кремлі заявили, що Москва, спільно з Києвом, Парижем і Берліном підтримує проведення перемовин у рамках нормандської четвірки. Однак про конкретні дати сторони наразі не домовилися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти