Нові перемовини щодо Донбасу та Криму: дипломат розкрив плани Зеленського

7 червня 2021, 04:50
На Заході почали забувати проблему Криму, тому Зеленський вирішив виправити ситуацію, вважає Костянтин Грищенко.
Україна, Крим, прапор
На перемовинах у нормандському форматі питання повернення Криму в Україну розглядатися не буде - дипломат / УНІАН

Ідея президента України Володимира Зеленського про створення єдиного з США та Євросоюзом формату щодо повернення окупованих Криму, Донбасу і питання Північного потоку-2 пов'язана зі спробою привернути увагу до проблеми захопленого півострова, яку на Заході стали забувати. Про це заявив український дипломат Костянтин Грищенко.

"В один формат все пов'язати не вдасться, але питання в іншому. Думаю, президент намагається просто забезпечити, щоб питання Криму не було забуте. Тому що якщо концентруватися тільки на питанні Донбасу, то дійсно Крим починає забуватися. У цьому контексті Кримська платформа як ініціатива спрямована на те, щоб зберігати у порядку денному це питання", - розповів він в ефірі телеканалу Україна 24.

Втім, за його словами, з точки зору реальної ситуації наразі головним питанням для Києва є повернення Донбасу. У нормандському форматі навряд чи розглядатимуть питання деокупації Криму. Ініціатива Зеленського скоріше є дипломатичним кроком, який спрямований на те, щоб нагадати західному світу про проблемну ситуацію із захопленим українським півостровом.читайте такожУ Зеленського різко закликали Францію і Німеччину відповісти за захоплення Росією Криму

"Однак у практичному сенсі, звичайно, головне питання для України це Донбас, і так чи інакше в нормандському форматі ніхто розглядати питання повернення Криму не буде. Тому це чисто дипломатичний хід, який насправді має на меті не стільки включити кримське питання в нормандський формат, скільки нагадати, що ця проблема існує і вона повинна бути вирішена на якомусь етапі. Я переконаний, що за цим нічого більше не стоїть", - підкреслив Костянтин Грищенко.

Новини Криму

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект № 5506, який закріпить статус кримських татар, караїмів і кримчаків як корінних народів української держави, які сформувалися на території Кримського півострова. Гарант пропонує створити представницькі органи корінних народів з правом прийняття рішень.

Українська асоціація футболу (УАФ) представила нову форму збірної України, в якій команда виступить на Євро-2020. На футболках гравців буде зображена карта України з Кримом і гасло "Слава Україні – Героям слава". У Росії різко відреагували на такий крок і висловили надію, що УЄФА, мовляв, заборонить українській збірній виступати в такій формі на чемпіонаті Європи.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков не виключив ситуації, за якої збірна України може зіграти у чвертьфіналі Євро-2020 у Санкт-Петербурзі у формі з Кримом. Спікер Кремля підкреслив, що вирішення подібних питань – це прерогатива УЄФА.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти