Напад РФ на Україну і питання СП-2: дипломат назвав сценарій для Зеленського на зустріч з Меркель

9 липня 2021, 05:28
У Києві повинні чітко розуміти, що газопровід Північний потік-2 буде добудовано, сказав Олександр Чалий.
Північний потік-2
Україна повинна виторгувати у Німеччини компенсацію за запуск СП - 2, - дипломат / Reuters

Головною темою зустрічі президента України Володимира Зеленського з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель буде питання газопроводу Північний потік-2. Треба серйозно підготуватися до перемовин і розуміти, що трубопровід добудують. Київ повинен вимагати компенсації від Німеччини через запуск російської труби. Йдеться про збереження транзиту 40 мільярдів кубометрів газу на невизначений термін і гарантії щодо ненападу Москви на українську державу. Про це заявив дипломат Олексій Чалий.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що українська сторона повинна серйозно підготуватися до перемовин з Меркель, на яких центральним питанням стане газопровід Північний потік-2. Треба розуміти, що трубопровід добудують, і домовлятися щодо компенсації.

"Ключовим (на зустрічі Зеленського і Меркель) буде обговорення ситуації навколо Північного потоку-2. Меркель невипадково запросила Зеленського саме 12 липня, тому що 15-го вона буде вже у Вашингтоні, і Північний потік-2 обговорюватиме з Байденом. Ми повинні дуже серйозно підготуватися до цієї теми. Потрібно підходити реалістично, що Північний потік буде добудовано. Нам треба підняти питання в практичній площині. По-перше, якщо його буде добудовано, то в яких умовах далі експлуатуватиметься?"- зазначив дипломат.читайте такожБудапештського меморандуму не буде: Україна поставила жорстку умову Європі щодо запуску СП-2

За його словами, Україні слід розділити необхідні від Берліна гарантії на два блоки - економічний і безпеки. У першому випадку мова йде про збереження прокачування газу через українську ГТС обсягом 40 мільярдів кубометрів на невизначений термін. У другому - гарантії політичної та військової безпеки. Якщо не буде транзиту газу через Україну, у Росії з'являться мотиви нападу на Київ.

"І друге - які компенсатори отримає Україна і гарантії від Німеччини, що вони стовідсотково будуть виконані? Ці компенсатори треба розділити на наступні галузі: економічні - ми повинні вимагати 40 млрд куб.м на рік прокачування після 2024 року на невизначений термін, допоки існує Північний потік-2. А якщо вони не транспортуються, повинні бути виплачені, як ніби транспортуються. І друге, найголовніше. Ми кажемо, що це не економічне питання, а питання політичної та військової безпеки України, тому що якщо не буде транзиту, у Росії буде мотив напасти на Україну", - підкреслив Олександр Чалий.

Транзит газу через Україну

Німецька канцлерка Ангела Меркель 12 червня заявляла про те, що Німеччина і США ведуть конструктивний діалог щодо введення до експлуатації Північного потоку-2. Однак для Берліна і Вашингтона важливо, щоб зберігався транзит газу і через територію України.

Кандидат на пост канцлера ФРН Армін Лашет сказав, що Європа може відключити СП-2 у тому випадку, якщо газопровід використовуватиметься проти України в політичних цілях.

Російський економіст Андрій Ілларіонов казав, що Україні треба прийняти як факт, що незабаром транзиту газу через українську територію не буде. Київ від цього втрачатиме близько 3 мільярдів доларів на рік.

Глава НАК Нафтогаз Юрій Вітренко раніше заявив, що Газпром вже шантажує Європу високими цінами на газ. Якщо минулого року росіяни зарезервували 65 мільярдів кубометрів палива для прокачування через Україну, то цього року вони забронювали вже 40 мільярдів кубометрів. Москва фактично поставила ЄС умову: запуск СП-2 в обмін на дешевий газ, або дорогий газ і проблеми з транзитом через українську ГТС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти