8 років без покарання: ЗМІ розкрили, як Мартиненко та інші фігуранти гучної справи НАБУ уникнули відповідальності

30 квітня 2024, 20:53
287
Мартиненко, Тюрін та інші продовжують успішно займатися бізнесами, зокрема, і в країнах ЄС, зауважують журналісти.
8 років без покарання: ЗМІ розкрили, як Мартиненко та інші фігуранти гучної справи НАБУ уникнули відповідальності
Микола Мартиненко / Фото: УНІАН

У грудні 2015 року Національним антикорупційним бюро України було відкрито кримінальне провадження за участю екснародного депутата України, колишнього голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Миколи Мартиненка та посадових осіб структурного підрозділу "НАЕК "Енергоатом". Серед фігурантів справи, зокрема, і колишній керівник "Енергоатому" Юрій Недашковський, і його радник Олег Поліщук, і експредставник "Енергоатому" в Брюсселі Андрій Тюрін, і перший заступник директора ВП "Атомкомплект" Валерій Годунок тощо. З плином 8 років від початку слідства, всі вони й досі не отримали своїх покарань, повідомляє видання Парламент.ua.

Як інформувало НАБУ, за кримінальним провадженням №52015000000000009 від 11.12.2015р., ексдепутат Мартиненко у змові з трьома особами протягом 2008–2012 років організував схему на держпідприємстві "Атомкомплект" ДП "НАЕК "Енергоатом", яка завдала шкоди державі на 6,4 млн євро.

Крім того, НАБУ було відкрито кримінальне провадження №52018000000000153 від 28.02.2018р. щодо заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" (справа стосовно двох представників "Bradcrest Investment S.A").

відео дня

Серед спільників Мартиненка НАБУ називало: Олега Поліщука (директор із запобігання і протидії корупції – радник Недашковського), Наталію Мусевич (виконавчий директор з юридичних питань та супроводу процедур закупівель), Валерія Годунка (перший заступник директора ВП "Атомкомплект"), Ілону Заєць (директор центру зовнішніх інформаційних комунікацій) та згаданого вище Андрія Тюріна (представник "Енергоатома" в Брюсселі).

У кінці жовтня 2019 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) об’єднав дві справи щодо Мартиненка та його поплічників, а саме провадження передали до Антикорсуду ще на початку осені того ж 2019-го. У 2022 році ВАКС знову роз’єднав провадження у два окремих через постійне затягування часу зі сторони представників захисту. У 2023 році ВАКСу, зокрема, довелося 13 разів призначати фігурантам корупційних злочинів безплатних адвокатів.

У грудні минулого року захист Мартиненка також просив суд закрити справу через нібито сплив термінів розслідування, та ВАКС у цьому клопотанні відмовив.

З 2022 року Мартиненко - на волі, бо вніс призначену йому судом заставу, зауважєу видання. Аналогічно продовжує перебувати на волі й не відомо де саме один з його основних поплічників Андрій Тюрін. Офіс "Енергоатому" в Брюсселі, що він очолював, був закритий ще у 2020 році. Цим роком датоване й останнє подання декларації Тюріна на сайті НАЗК.

8 років без покарання: ЗМІ розкрили, як Мартиненко та інші фігуранти гучної справи НАБУ уникнули відповідальності
Андрій Тюрін / Фото: Eureporter

Згідно з документом, Тюрін мав у власності три іноземні компанії - у Бельгії та Словаччині, що й досі безпроблемно собі функціонують. На них не накладені арешти, їх рахунки не заблоковані і жодних інших санкції з метою компенсації завданих державі збитків до Тюріна та його активів не застосовано. Не виключено, що сьогодні Тюрін може переховуватися закордоном, хоч і є особою мобілізаційного віку, припускають журналісти.

За 2019 рік, у час як раз керування представництвом "Енергоатому", Тюрін, як зауважує видання, задекларував майже 3,7 млн грн доходу від підприємницької діяльності, якою він займався паралельно працюючи в державному "Енергоатомі", де його заробітна плата складала понад 1,3 млн грн на рік.

В той час, "Енергоатомом" керував Юрій Недашковський. Його, як і решту згаданих осіб, також підозрюють в корупції на мільйони - у виведенні 4,56 млн грн з держпідприємства через сумнівні тендери із завищеними цінами.

Недашковського називали ставлеником Мартиненка, в той час, як Тюріна до "роботи" з реалізації різноманітних схем розкрадання державних коштів, залучав безпосередньо вже сам Недашківський, пишуть журналісти.

8 років без покарання: ЗМІ розкрили, як Мартиненко та інші фігуранти гучної справи НАБУ уникнули відповідальності
Юрій Недашковський / Фото: УНІАН

У матеріалі вказується, що у НАБУ протягом останніх кількох років ніяк не коментують свою найгучнішу корупційну енергетичну справу, як і не комунікують, причин, з яких за 8 років й досі жоден з причетних до грабування "Енергоатому" та держави так і не поніс покарання.

Журналісти також зауважуть, що ще у 2017 році НАБУ заявляло про можливості Мартиненка впливати на дії прокурорів Генеральної прокуратури та на рішення суддів. Цей факт підтверджувало виявлене електронне листування у пошті секретаря Мартиненка.

"Зважаючи на "ефективність" кількарічного і врешті безрезультатного переслідування ключових фігурантів енергетичного провадження, очевидно, що в НАБУ мали рацію. А сьогодні ступінь впливу Мартиненка на судові та правоохоронні органи, схоже, що ніхто не розслідує і заходів протидії не вживає", - ідеться у матеріалі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти