Захід відгороджується від Росії глибоким ровом

28 жовтня 2020, 20:18
Підозра до Росії стає фактором, який об'єднує Захід.
Росія
Захід створює нову систему стримування Росії / Reuters

Буває так, що хочеш одного, а виходить зовсім інше. Закон ненавмисних наслідків, який в російській політиці більш популярний, ніж російська рулетка.

Так, Кремль шантажем, дрібними капостями і гидотами домігся того, що Захід прокинувся. А прокинувшись, почав дивитися на Росію з підозрою.

Звичайно, Кремль не хотів конфронтації. Але бачачи наївність і схильність західного істеблішменту до компромісів, Кремль спробував примусити захід до співпраці на своїх умовах. Такий собі примус до любові по-російськи. Ненавмисний підсумок: західне співтовариство почало шукати спосіб відгородитися від Росії ровом і поглибше.

відео дня

Потрібно було дуже постаратися, щоб тільки 12% шведів, 23% голландців, 26% британців, 35% німців і 18% американців сьогодні сприймали Росію позитивно.

Росія перестає бути для Заходу предметом суперечок між прихильниками і противниками. Підозра до Росії стає об'єднуючим Захід фактором. Прикладом західного єднання можуть бути санкції у відповідь на замах на вбивство Навального. Кілька років тому санкції були б предметом дебатів. Угорщина, Італія, Австрія, Греція намагалися б їх відкласти і пом'якшити. Сьогодні санкції щодо Навального прийняті без заперечень.

читайте такожСША висунули Росії ультиматумМоскві доведеться позбавлятися від надій на європейських лоялістів. Як можна сподіватися на проросійську політику угорського прем'єра Орбана або італійських лідерів, якщо 57% угорців і 53% італійців ставляться до Путіна з недовірою?

Прикладом згуртовуючої ролі Росії є Америка. Це найрозколотіша демократія - американці мало в чому можуть погодитися один з одним. Але ворогуючі еліти об'єднує ворожість до Росії, що в будь-який момент може вилитися в чергові антиросійські санкції.

Захід створює нову систему стримування Росії. Навіть західні кола, які виступають за співпрацю з Москвою, кажуть: Ми повинні йти на діалог з Росією, але ми розуміємо, що Росія - чужа для нас країна. Діалог з чужим навряд чи гарантує надійну співпрацю.

Вирішальною силою західного стримування є США. Але й інші західні держави перебудовують свої системи безпеки, вбачаючи в Росії загрозу. Великобританія готує до кінця року переворот у своєму військово-стратегічному мисленні, розробляючи нові кібер засоби, хімічні (!), біологічні та радіологічні технології. У Німеччині та Франції створюються командні центри із запобігання загрозам для їх космічних проектів. Немає сумнівів, хто для них є джерелом таких загроз. Норвегія шукає способи відповісти на російську активність поблизу її кордонів.

Прикладом країни, яка перебудовує свою систему безпеки, є Швеція. Шведи збільшують свої військові витрати на 40% і чисельність своїх збройних сил на 50%. Вони повертають військовий контингент на острів Готланд - стратегічний вузол в Балтійському регіоні. Але головне: шведи відроджують стратегію цивільної оборони, яка передбачає участь населення у відображенні національних загроз. Пояснюючи причини такого радикального повороту, шведи кажуть, що їм набридли російські спроби залякування за допомогою підводних човнів і бомбардувальників поблизу шведських кордонів.

читайте такожЛюдожер Путін занурив Росію в похмуре СередньовіччяГотовність Заходу до стримування створює і нову ситуацію всередині Росії. Зручна для російської еліти модель існування - через тявкання на Захід і особисту інтеграцію в нього - розсипається.

Російська клептократія, що існувала за рахунок підкупу західного істеблішменту, починає відчувати себе за межами країни. Але російським рантьє буде некомфортно і в Росії, навіть якщо вони перевели сюди свої капітали. В атмосфері взаємної підозрілості Росії і Заходу вони виявляються чужорідним елементом і там, і там.

Сприйняття західною спільнотою Росії як загрози звужує для Москви очікувані вигоди від діалогу, змушуючи ще більше наїжачуватися.

Володимир Путін незважаючи на войовничі тиради завжди намагався залишитися членом світового концерту. Він явно розуміє державність через можливість спілкування із західними лідерами. Ми бачимо, як він зараз прагне до відновлення діалогу з Америкою. Але саме він привів Росію до точки взаємного відторгнення.

Іронія в тому, що сьогодні Путін виглядає занадто м'якотілим для ситуації, яку він же і створив. Міністр-поет Лавров також не вписується в новий час, який вимагає більше жесті!

Логіка зовнішнього відторгнення Росії робить для Кремля неминучою мобілізацію країни через відсіч ворогові. Всі фактори разом виводять в Росії на перший план охоронців нової породи, не розведеної колишнім політесом. Вони не пов'язані із Заходом. Їм нема чого там втрачати. Їх не дістануть західні санкції. Ситуація конфронтації - ось їхнє середовище! Президент Путін на їхньому тлі виглядає майже західником.

Виникло замкнуте коло: Росія змусила Захід переходити до силового стримування, що в свою чергу заганяє Росію ще далі в пастку мілітаризму та ізоляції. Логіка життя за ровом визначатиме і режим управління в Росії, і склад її правлячої корпорації.

Але звідки взяти кошти на мілітаризацію? Пропозиція Мінфіну скоротити витрати на військових і силовиків - попередження про те, що гаманець порожніє.

Незрозуміло, наскільки суспільство і прагматична частина правлячого класу змиряться з епохою жесті.

А поки Росію зносить. І ніщо не може зупинити цей процес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти