У 2021-му Україну накриє "дев'ятий вал"

31 січня 2021, 10:45
Набравши нових запозичень, влада просто відтягнула дефолт.
В 2021-ому на українську економіку чекає катастрофа / УНИАН
В 2021-ому на українську економіку чекає катастрофа / УНИАН

Умовним досягненням влади в 2020 році в економічній сфері можна назвати стабільність курсу гривні протягом року. Умовне воно тому, що є питання до методів, якими це було досягнуто. Однак для мільйонів українців стабільність нацвалюти має велике значення.

Іншим позитивом є масштабне будівництво доріг і реновація автомагістралей у містах, що влада почала у 2020-му. Безумовно, частина грошей, виділених на це будівництво, традиційно "розпилюється", але робота реально йде. А це – інфраструктура, логістика, тобто важливі для економіки речі (багато країн завдяки дорогам піднімалися).

Втім, на цьому список досягнень команди Зеленського в економіці вичерпується. А ось провалів і помилок – достатньо.читайте такожТри головні провали-2020: як влада замінувала економіку

відео дня
  1. Розправа над малим і середнім бізнесом, по якому були нанесені страшні удари. За жодної влади такого не було. Ні при Януковичі, ні при Порошенку, ні при Кучмі не було такого цькування і геноциду підприємців, які розгорнулися при Зеленському.
  2. Підтвердження крадіжки ПриватБанку у групи приватних власників: Боголюбова, Коломойського та інших. Цю крадіжку у відкритій грабіжницькій формі здійснили, використовуючи інструменти державного насильства, Порошенко і Гонтарева, але Зеленський і його оточення підтвердили цю дію. А це – порушення всіх канонів священної приватної власності. Таким чином, був створений небезпечний прецедент, і тепер у будь-якого приватного власника за допомогою державних механізмів може бути вкрадений бізнес. Це – рекет на державному рівні!
  3. Зростання державного боргу. Тільки за перші два тижні грудня 2020-го нових запозичень було здійснено на суму 100 млрд грн! Причому під величезні відсотки – 10-12%. Також Україна отримала кредит від Євросоюзу на суму 600 млн євро. Все це означає, що наша держава – банкрут, а вся монетарна і економічна політика – неефективна і помилкова. Фактично влада просто відтягнула дефолт.
  4. Крім того, нинішній уряд на чолі зі Шмигалем засвідчив свою повну неспроможність у всіх сферах. Головне – він не зумів розробити власну програму, щоб перешкоджати поширенню коронавірусу і пішов шляхом локдауну та обмежень, чим фактично знищується економіка. Якщо знову буде введений локдаун, українська економіка обвалиться. Як відомо, найбільше постраждала сфера обслуговування, і більшість ресторанів, кафе тощо вже не відкриються. Однак уряд у таких складних умовах не зменшив податковий тягар для підприємців, не створив сприятливий інвестиційний клімат, щоб накопичувався капітал, не створив умов, щоб розвивалося мале і середнє підприємництво. Цей уряд виявився абсолютно неадекватним.
  5. НБУ з його новим керівництвом займається чистої води еквілібристикою, а не монетарною політикою. Нацбанк за цей рік безпрецедентно збільшив готівкову масу в обігу – думаю, за підсумками року буде плюс 25% готівкової гривні, у порівнянні з обсягами 2019-го. Це просто божевілля. Адже йде падіння ВВП, а, значить, неминуча інфляція.

Отже, в 2021-му Україну накриє цей "дев'ятий вал" (під час морської бурі дев'ята хвиля вважається найсильнішою, найбільш небезпечною і фатальною, Ред.). Адже в новому році їй доведеться повернути понад 25 млрд дол боргів – майже 70% дохідної частини бюджету! Тобто в українців забирають частину додаткового доходу, але ці гроші не йдуть на утримання країни, інфраструктуру, соціальні програми та освіту – вони йдуть просто на виплату і обслуговування боргів. Загалом, 2020-й підготував всі умови для фінансово-економічної катастрофи в новому році.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти