Чи скасує Рада карантин вихідного дня, і до чого це призведе

17 листопада 2020, 11:15
В нашій владі складається доволі шизофренічна картина: чимало противників карантину вихідного дня – з фракції Слуга народу.
Якщо Рада скасує карантин вихідного дня, на Україну чекатимуть катастрофічні наслідки / Reuters
Якщо Рада скасує карантин вихідного дня, на Україну чекатимуть катастрофічні наслідки / Reuters

Народні депутати, які внесли в Раду проект постанови про скасування карантину вихідного дня, керувалися при створенні цього законопроекту і економічними, і політичними міркуваннями. Передусім вони пояснюють свою законодавчу ініціативу тим, що, з одного боку, втрати бізнесу від карантину вихідного дня надто великі, а з іншого – на розповсюдження вірусу ці обмеження особливо не впливають, тобто карантин вихідного дня, з їхньої точки зору, не уповільнює поширення коронавірусу і не допомагає розірвати ланцюги контактів. Не в останню чергу ініціатори цього законопроекту керуються й суто політичними міркуваннями, оскільки бачать, що місцеві еліти проти будь-яких локдаунів.

Взагалі, в нашій владі складається доволі шизофренічна картина: чимало противників карантину вихідного дня – з фракції Слуга народу. Вони ставлять під сумнів ті рішення, що приймає уряд, який вони самі ж і призначили, якому дали мандат на формування державної політики. Але якщо вони не довіряють своєму уряду, то нехай відправляють його у відставку!

З точки зору держави і права, зараз в Україні відбуваються просто парадоксальні процеси, які неможливо пояснити, керуючись здоровим глуздом.

відео дня

читайте такожЧи буде дієвим карантин вихідного дня, і коли українцям чекати на новий локдаунВтім, думаю, що у Верховній Раді знайдеться достатня кількість голосів для скасування карантину вихідного дня. За це, окрім інших, проголосує чимало мажоритарників і частина опозиції. Так, наприклад, відомо, що багато депутатів із Голосу виступають проти карантину вихідного дня, а також окремі депутати з Європейської солідарності.

Політика Зеленського, його уряду, Офісу президента, монобільшості – реактивна: вони кидаються з крайності в крайність. От зараз вони намагаються ціною малої крові уникнути запровадження тотального локдауну. Але якщо вони не запровадять хоча б частковий карантин, їх все одно будуть критикувати за те, що вони нічого не роблять.

Адже у нас є два великі класи стейкхолдерів які щодо карантину перебувають у постійному конфлікті. Перша категорія – це бізнес, який втрачає прибутки. Друга категорія – це бюджетники, тобто лікарі, вчителі тощо, які виступають за карантин. І тут для влади виникає конфлікт, бо, підтримуючи одних, вона гробить інших.

Степанов заявив, що в разі скасування карантину вихідного дня ми матимемо 30 тисяч нових виявлених випадків захворювання Covid-19 на день. Але я думаю, що 30 тисяч на день ми маємо вже зараз. Адже об'єктивно статистиці, яку подає МОЗ, не можна довіряти – їй не довіряють ні наші західні партнери, ні дипломати, з якими мені доводиться спілкуватися. Вона відображає лише частину картини, яку показує тестування. Але більша частина населення у нас хворіє, не здаючи тестів на коронавірус.

Якщо ж ми скасуємо і ці невеликі обмеження у вигляді карантину вихідного дня, то рахунок піде на сотні тисяч хворих на день, і загроза буде значно більшою.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти