Путін жорстоко поплатиться за американський майдан

8 січня 2021, 10:08
Глибинна держава і американські ЗМІ використовують колишнього президента Трампа в драматичному наративі.
Протести в США прихильників Трампа
Протести в США прихильників Трампа / GettyImages

Що переможе в США - хаос і агресія або порядок і демократичні інститути влади? Звичайно, Америка вибере друге - порядок і демократію. З цим повинен буде змиритися колишній президент Трамп, який непомітно для себе і Америки втягнув країну в хаотичну, драматичну перебудову всього політичного життя США.

Будь-яка перебудова починається з "прискорення" і сумбура. Останнім часом події розвивалися досить швидко - це драма з трьох частин. Спочатку демократи і республіканці в Конгресі подолали вето президента США на бюджет. Трамп був розлючений зрадою республіканців і вирішив провчити всіх сенаторів. Захоплення Конгресу прихильниками колишнього президента повинно було показати Америці, хто сильніший - Трамп або Конгрес. Але Трамп домігся тільки того, що в результаті штурму Конгрес США на очах усього світу втратив політичну недоторканність і віру в бездоганну політичну стабільність. Зате залишився політично недоторканним і незалежним від натовпу Білий дім. Занадто багато символіки для однієї доби.

Зараз, після того, як сенатори обох партій пройшли через таке публічне приниження, коли натовп палицями виганяв їх з будівлі Конгресу, республіканці і демократи точно проголосують за ратифікацію результатів голосування на президентських виборах.

відео дня

Бо мова вже йде не про справедливість виборів, а про захист статусу і престижу Конгресу. Ми спостерігаємо другий акт політичної драми США.

читайте такожСуд забив останній цвях у кришку труни АмерикиЗалишається зробити не найскладніше - "вторинне використання" колишнього президента Трампа, його бажання політичної боротьби. Найбільше в цьому зацікавлені самі республіканці. При цьому, "проблему Трампа" новому президенту Байдену доведеться вирішувати руками республіканців, а не демократів, що дуже зручно. Трамп всі чотири роки знущався, використовував і республіканців і політичну машину США в своїх інтересах. Тепер глибинна держава і американські ЗМІ використовують колишнього президента Трампа в якомусь драматичному наративі або політичному трилері-серіалі, які так люблять американські телеглядачі.

У будь-якому випадку будуть звинувачувати Кремль. Але Путін, як завжди, буде все заперечувати. Він не повірить у свою несподівану удачу - захоплення натовпом Конгресу США і бунт переможеного президента Трампа як доказ гнилості Америки, а, значить, сили, здоров'я і процвітання путінської Росії. Але, для Кремля, спокуса буде занадто велика, як у випадку із захопленням Криму або перемогою Трампа на виборах. У цьому випадку нахабство Путіна може змагатися лише з авантюризмом і сміливістю Трампа. Зловтіха Кремля ще більше посилить підозри і злість американців. Так, що можна очікувати "обратки" або продовження того, що сталося в Америці, але вже в інших державах і на інших континентах.

читайте такожШтурм Капітолію: чим закінчиться буря в СШАЩо стосується України, то аналогії в наявності. І там і тут Кремль робить все, щоб "розгойдати човен" і домігтися свого. Ошелешені американці отримали свій миттєвий майдан. Нехай короткий, але фотогенічний, видовищний, яскравий, але неперспективний.

Але тепер будь-яке американське політичне керівництво буде побоюватися натовпу на вулицях Вашингтона, точно так, як будь-який український президент, прем'єр-міністр, голова Верховної Ради, після двох приголомшливих майданів з жахом чекає приходу третього Майдану, найнебезпечнішого, для влади і для українського суспільства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти