Як я перестала слухати Кіркорова і Газманова

7 грудня 2020, 08:34
Той факт, що українська молодь не слухає вітчизняну музику - це результат неефективної гуманітарної політики.
Моргенштерн / 24СМИ
Моргенштерн / 24СМИ

Відеохостинг Youtube опублікував свій список найпопулярніших в Україні кліпів і пісень 2020 року, згідно з яким українці цього року надавали перевагу російським поп- та хіп-хоп-виконавцям замість українських.

Я пояснюю це тим, що зараз в Україні дуже масово відбувається зросійщення молоді. Вона, попри ухвалення закону про українську мову (що само по собі було запізнілою дією), все одно сидить у російськомовних соціальних мережах і слухає музику російською мовою - тобто, тією мовою, яка їм ближче.

Виходячи зі свого досвіду роботи у дитячих таборах, діти, які туди приїжджають, здебільшого російськомовні і просять вмикати їм саме російськомовну музику. Коли їм вмикаєш схожу за ритмікою пісню, але українську, то вони не сприймають її українською мовою і не можуть під неї танцювати хоча, здавалося б, мелодія схожа, тільки слова іншою мовою.

відео дня

читайте такожРосійський Моргенштерн проти українського Монатіка: чому українці досі слухають музику РФСхожий експеримент відбувся і в моєму житті - я раніше також слухала Кіркорова, Газманова, але потім свідомо перейшла на українську мову, задовго до квот і війни, і все одно не сприймала українських пісень ще певний час.

Я вважаю, що така ситуація з російськими піснями - це результат великої прогалини у гуманітарній політиці. Ми повинні більше популяризувати українську музику, а замість цього ми пустили це на самоплив. У нас ніхто цим не займався від початку незалежності - ані популяризацією української музики, ані взагалі української культури. А це потрібно почати робити ще вчора і не зупинятися. Тобто те, що в нас висять таблички на вулицях українською ще нічого не означає — молодь обирає ту музику, яка панує у їх середовищі. І вона, на жаль, російська.

Лариса Ніцой, письменниця, педагогиня, громадська діячка, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти