"Хлопчик або дівчинка Зеленського": чого чекати від нового генпрокурора

8 березня 2020, 06:57
Хто буде наступним на посаді генпрокурора вже не так принципово, тому що з-за його спини завжди буде виглядати Єрмак та Зеленський.
Відставка Рябошапки - цілком закономірна
Відставка Рябошапки - цілком закономірна

Однією з найрезонансніших подій цього тижня стала відставка генерального прокурора Руслана Рябошапки.

Насправді, сталося те, що і мало статися, тому що хоча б якийсь зиск від колишнього генпрокурора Рябошапки повинен був бути - наприклад, деякі резонансні справи мали б бодай передати до суду, не кажучи вже про покарання. Але навіть цього не було.

Тому те, що з ним відбулося - цілком закономірно. В той чи інший спосіб, але Зеленський, який дуже зважає на власний рейтинг (а я знаю, що одна з причин падіння його рейтингу - це весна, за якою не йдуть "посадки"), обов'язково мaв змінити генерального прокурора. Хто буде наступним на цій посаді вже не так принципово, тому що з-за його спини завжди буде виглядати Єрмак та Зеленський. Так чи інакше, це буде повністю хлопчик або дівчинка Зеленського.

відео дня

читайте такожКомітет Ради прийняв рішення щодо відставки Рябошапки: хто замінитьСуспільство не цікавлять якісь реформи прокуратури - скільки прокурорів звільнено, скільки призначено - суспільство цікавить справедливість. Наявна справедливість до людей з попередньої влади, про яких багато казали, що вони мародери і все таке інше, щоб їм стало жити трошки важче.

Та головна проблема в тому, щоб наші корупціонери, наші високопосадовці-злочинці - розумні люди і вони не залишають слідів власних злочинів. Усі бачать, що в них є незаконне збагачення, але підтвердити це доказами вкрай важко., бо професійний рівень, як генпрокуратури, так і інших органів зараз вкрай низький.

Тому, хто б не прийшов на місце Рябошапки, він обов'язково матиме великі проблеми з суспільним запитом на справедливість, який важко задовольнити за умов чинного законодавства.

Швидше за все, ми будемо чекати від нового генпрокурора якихось різких рухів - можливо, Порошенка навіть пред'являть підозру про скоєння злочину, але адвокати усі ці звинувачення розіб'ють на друзки. Тому що підписати підозру можна, навіть натиснути на суд сьогодні можна, але ані прокурори, ані судді не підуть на службовий злочин, якщо доказів фактично нема.

читайте такожЗ битами і яйцями: "слуга народу" заявив про "жорстокий" напад після відставки РябошапкиЦе буде ще одна образлива для України подія, як раніше сталося із судом Януковича, де сторона захисту виглядала краще, ніж звинувачення. Бо адвокати мають досвід і працюють професійніше, а підозрювані мають гроші, щоб найняти найкращих для свого захисту.

Якщо говорити про відставки, то невдовзі та сама доля може спіткати і голову НАБУ Ситника. Принаймні, той самий Бужанський вже це анонсував, тому відставка Ситника може відбутися вже через тиждень, приблизно за тією ж схемою, що й в Рябошапки.Тому виходить, що рішення щодо нього в Офісі президента вже є. І хоча Зеленський може його дещо пролонгувати у часі, але все одно через деякий час відставка однозначно відбудеться, бо жоден керівник держави не полюбляє, коли його підлеглі бігають кудись за захистом і підтримкою.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти