Пародія на поганий шпигунський фільм: рецензія на комедію "Агент 117: з Африки з любов'ю"

29 січня 2022, 19:19
В український прокат вийшов новий фільм із серії "Агент 117" - пародійне шпигунське кіно з Жаном Дюжарденом у головній ролі.
Агент 117
Жан Дюжарден / Gaumont

Початок 80-х, самий розпал Холодної війни. З чіпких рук радянської "кривавої гебні" в Афганістані біжить Юбер Боніссер де ля Бат (він же Агент 117 - Жан Дюжарден) - зірка французького шпигунства, жуїр, бонвіван і коханець-терорист. Але по поверненню в Париж його замість почесної нагороди і нової небезпечної місії, начальство запихає в архів - освоювати небувалу новинку під назвою комп'ютер. І взагалі всіляко натякає, що Агенту 117 пора б забути про велике шпигунство. Але тут раптово на завданні в Африці пропадає Агент 1001 (П'єр Ніні) - красень, розумничка і взагалі надія всієї французької розвідки. Начальство доручає Юберу труснути старовиною, відправитися на чорний контінтент і виручити колегу. Той негайно скидає лабораторний халат програміста, одягається в дорогий костюм і летить в Африку.

15 років тому режисер Мішель Хазанавічус і актор Дюжарден здобули досить великий успіх, коли вирішили перезапустити для нового покоління глядачів франшизу про агента 117 (персонажа, який котирувався у франкомовних країнах нітрохи не гірше Джеймса Бонда). Але на відміну від оригінальних шпигунських фільмів (які виходили в 60-х і якими, взагалі-то, прославився майбутній творець фільмів про Фантомаса Андре Юнебель) Хазанавічус вирішив зробити чесну і прямолінійну пародію на весь жанр і конкретно на бондіану. Фільм " Каїр - шпигунське гніздо "вийшов де забавним, а де і дуже смішним, в чому чимала заслуга Дюжардена - з азартом грає тупого, самовдоволеного нарциса і" майстра шпигунства " за сумісництвом, якому ковтання декалітрів спиртного нітрохи не заважають догоджати десятки красунь.

Агент 117

Сиквел, в якому Агент 117 приділяв Бразилію, вийшов через три роки, був, хоч і в цілому вдалим, але вже кілька гірше. І ось, через дюжину років перерви, в прокат вийшла третя частина - про пригоди Юбера в Африці. Дюжарден як і раніше на борту, а ось Хазанавічуса на посаді режисера замінив Ніколя Бедос (автор приємної ностальгічної комедії "Прекрасна епоха"). І якщо до головного актора питань немає - він як і раніше виглядає приголомшливо і як і раніше готовий всіляко принижуватися і вульгарно/расистськи жартувати. То по постановці питання є. Видно, що Бедос намагається, але розуміє жанр шпигунського кіно не дуже добре (без такого розуміння, ясна річ, якісна пародія не вийде). Інша проблема - хімія між героями Ніні і Дюжардена вдалася не дуже, чому в кадрі вони співіснують не дуже органічно (це не кажучи про те, що сценаристи вибрали досить ледачий спосіб закрити лінію Агента 1001). І третя - мабуть, в розрахунку на ймовірний четвертий фільм автори" з Африки з любов'ю " обривають сюжет стрічки дуже грубим і різким кліффхенгером.

Підсумовуючи - третій дюжарденівьскій фільм про Агента 117 явно вийшов не найкращим , але, тим не менш, сміливо рекомендується до перегляду всім фанатам цього актора, любителям старомодного шпигунського кіно, красивих нарядом, музики 80-х і, що називається, невигадливого солдатського гумору.