StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Від плям не лишиться ні сліду: 5 ефективних способів, як відіпрати мазут з одягу

29 липня 2022, 18:37
Щоб позбутися плям мазуту на одязі, не обов’язково йти у хімчистку. Є хороші способи, які допоможуть позбутися цієї проблеми в домашніх умовах.
Стирка, девушка возле стиральной машины, пятна
Як відіпрати мазут з одягу/ ua.depositphotos.com

Ви лагодили щось вдома, необережно розважалися у парку атракціонів, або ж ваша робота пов’язана з постійним контактом з такою особливо забруднюючою речовиною, як мазут? Якою б не була причина появи плям мазуту на вашому одязі, відіпрати їх досить важко.

Виходом у цьому разі може стати хімчистка. Проте якщо ви мужньо вирішили самостійно дати бій плямам мазуту на вашому одязі, ось кілька способів, якими ви можете скористатися.

Загальні правила виведення мазуту з одягу

1. Не можна зопалу одразу кидати одяг зі свіжою плямою мазуту в пральну машину. Ваша машинка не здатна сама впоратися з цією проблемою, проте може зробити ще гірше. Так, пляма "розповзеться" на більшу площу, а в машинці може лишитися неприємний запах.

відео дня

2. Коли ви оберете, яким саме способом будете виводити пляму, протестуйте засіб на невеликому непомітному місці речі, і краще зі зворотної сторони.

3. Виводити пляму обраним способом потрібно від країв забруднення до середини, щоб не рознести цю "неприємність" на ще більшу площу тканини.

4. Щоб засіб для виведення плями не просочився на іншу сторону речі, можна підкласти під забруднення перед його виведенням клаптик цупкої тканини.

читайте такожЯк освіжити джинси влітку без прання: надзвичайно простий спосіб, який збереже ваш час5. Не забувайте про безпеку. Якщо ви працюєте з агресивними засобами, то варто скористатися гумовими рукавичками, і при цьому тримати вікна відчиненими. Якщо це засіб, який може загорітися – наприклад, бензин – ні в якому разі не наближайтеся з ним до увімкненої плити чи інших джерел вогню.

6. Після виведення плями мазуту одяг потрібно випрати повністю – можна у пральній машині, можна вручну. Це потрібно, щоб прибрати залишки засобу для виведення забруднення з усього одягу.

7. А от сушити річ після такої процедури краще на вулиці, адже багато засобів для виведення плям від мазуту мають, м’яко кажучи, не зовсім приємний запах. На свіжому повітрі він краще вивітриться.

Як відіпрати мазут

Ось декілька способів, як можна позбутися плям від мазуту в домашніх умовах. Тільки завжди зважайте на тип тканини, на якому хочете його використати – ніжніші тканини не витримають занадто жорстких засобів.

1. Шампунь для авто

Його можна знайти в будь-якому автомагазині. Трішки такого засобі потрібно розчинити у воді. Потім кладемо туди забруднену річ на декілька годин. Коли цей час мине, одяг виймаємо і пляму перемо вручну. Потім кидаємо одяг для прання у пральну машину.

2. Бензин

Ватним тампоном, змоченим у бензині, протираємо пляму від мазуту, поки вона не зійде. Потім перемо одяг повністю.

Проте варто зазначити, що обидва способи не підійдуть для ніжних тканин. Ними можна скористатися, якщо ви замастили, наприклад, джинси або робочий одяг.

3. Засіб для миття посуду

Він може бути не настільки ефективним, як перші два способи, проте підходить для прання делікатніших тканин. Його можна використовувати, коли ви замастили мазутом, наприклад, куртку.

У такому разі на пляму наносимо гель для миття посуду, після чого залишаємо річ на 20 хвилин. Потім перемо забруднене місце вручну, і завершальний етап – відправляємо річ для прання в машинці.

Проте засоби для миття посуду можуть прибрати лише свіжі плями мазуту, які ще не встигли в’їстися у тканину.

4. Дігтярне мило

Це досить делікатний спосіб, як позбутися плям від мазуту, тому його можна застосовувати на різних тканинах. Пляму потрібно натерти таким милом, після чого залишити приблизно на 30 хвилин. Далі перемо пляму вручну, використовуючи для цього щітку. Потім перемо річ у машинці.

Проте, як і в попередньому способі, цей варіант також може допомогти лише зі свіжими плямами.

5. Суміш скипидару і нашатирю

Їх потрібно змішати у пропорції 1:1, після чого таким розчином, змочивши у ньому ватний тампон, протерти пляму мазуту. Вата вбиратиме у себе забруднення, тому її потрібно змінювати до тих пір, поки пляма не зникне зовсім. Потім перемо місце, де була пляма, вручну. Після цього закидаємо річ у пральну машину.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти