StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Який запах відлякує кліщів: декілька лайфхаків для захисту від шкідників

4 квітня 2024, 18:54оновлено 9 квітня, 15:37
Є декілька народних засобів, за допомогою яких можна позбутися кліщів на власній ділянці.

клещ, лаванда
Яка трава відлякує кліщів / Коллаж: Главред, фото: pixabay

Ні для кого не секрет, що кліщі дуже небезпечні і можуть переносити різні захворювання. Особливо з настанням тепла дачники переймаються через це, бо тоді дуже легко підчепити таких кліщів.

Які хвороби переносить кліщ?

В Україні живе велика кількість різновидів кліщів, небезпечні щодо перенесення захворювань насамперед іксодові лісові кліщі, а також небезпеку становлять лугові кліщі. Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, пише Центр громадського здоров’я МОЗ України.

відео дня

Найбільш небезпечні з них:

  • Кліщовий вірусний енцефаліт;
  • Хвороба Лайма;
  • Гранулоцитарний анаплазмоз;
  • Моноцитарний ерліхіоз;
  • Крим-Конго геморагічна гарячка;
  • Геморагічна гарячка з нирковим синдромом;
  • Туляремія.

Однак є те, що може допомогти вам позбутися цих кліщів на своїй ділянці. Є навіть кілька способів, які можна використати для виявлення кліщів. Про це розповіли у компанії по боротьбі з гризунами та комахами.

Якщо вам подобаються такі матеріали, то пропонуємо прочитати: Що буде, якщо вас укусив кліщ: яка небезпека для життя.

Як виявити кліщів

Для того, щоб знайти кліщів, слід обтерти піт рушником і покласти на зарості високої трави. Вже через декілька хвилин ви помітите на цьому рушнику кліщів, які прилізли на запах поту.

З потеплінням кліщі починають вилазити на землю. Тоді можна починати очищати ділянку від старого листя та сміття. Саме туди спершу починають злазитись кліщі.

Який запах не переносять кліщі

Кліщі не люблять запах полину, лаванди, м'яти та базиліка. Гарним відлякувачем кліщів стане така висушена трава.

Також вони бояться часнику. Дачники змішують 4 зубчики часнику зі столовою ложкою олії лаванди чи ялівцю та дають настоятись. Через добу це слід процідити і додати чайну ложку звичайного рідкого мила та дві склянки води. Такий розчин заливають в обприскувач та обробляють ним газон. Обробляти газон потрібно щодня протягом тижня. Після цього всі кліщі зникнуть.

До речі, дуже рідко кліщі зустрічаються на клумбах з великою кількістю ромашок. Все через те, що у ромашках міститься піретрин, який не переносять кліщі.

Як позбутися кліщів

Для того, щоб на вашій ділянці не було кліщів, потрібно постійно скошувати газон. Чудовим варіантом стане придбання газонокосарки. Кліщі водяться у високій траві, якщо її не буде, то і кліщам не буде де лазити.

Ще один варіант - обрізка дерев. Кліщам подобається тінь та легка прохолода і достатня вологість. Якщо ви живете близько до лісу, то слід просипати широку смугу щебеню чи тирси між лісом та вашою ділянкою.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти