StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як перевірити хліб на якість: 3 головні ознаки, на які варто звернути увагу

25 березня 2024, 19:07оновлено 28 березня, 10:17
Є кілька способів, як перевірити хліб самостійно у магазині або вдома, щоб зрозуміти, наскільки якісним та свіжим він є.
Хлеб, пара в супермаркете
Як перевірити хліб на якість/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, depositphotos.com/ua

Хліб є одним із найбільш затребуваних продуктів у кожному домі. Недарма існує приказка "Хліб усьому голова". Тому цей продукт найчастіше опиняється у нашій корзині, коли ми йдемо у магазин, щоб придбати усе необхідне для приготування їжі.

Радимо також прочитати матеріал: Треба знайти цифру 2 серед літер за 5 секунд: надзвичайно складна загадка

Але, звісно, хочеться придбати найсвіжіший і найбільш якісний хліб. Тому часто може виникати запитання, який хліб найякісніший, і як самостійно у магазині оцінити цей продукт і вибрати найкращий.

відео дня

Давайте розберемося, як визначити якість хліба в домашніх умовах або просто в магазині, звертаючи увагу на три основні ознаки.

1. Зовнішній вигляд

Це перше, на що потрібно звернути увагу. Якщо хліб якісний, то скоринка повинна мати золотисто-коричневе забарвлення. При цьому під час доторку до хліба повинно відчуватися, що скоринка приємно хрустить.

Також варто звернути увагу на колір внутрішньої частини хліба під час розрізання. Якщо помітно, що хліб всередині занадто білий, це може означати, що під час його приготування могли додавати хімічні відбілювачі.

2. Запах

Ще один спосіб, як визначити натуральний хліб – це звернути увагу на його запах. Якщо ви відчуваєте від хліба запах плісняви, то це може означати, що під час його виготовлення були використані старі або прострочені інгредієнти.

Якщо м’якуш хліба має запах, схожий на запах валеріани, то це може вказувати на наявність картопляної хвороби.

Що таке картопляна хвороба хліба?

Картопляна хвороба хліба ("тягуча" хвороба) – одне з найпоширеніших захворювань хліба. Воно спричиняється спорами картопляної (сінної) палички, які потрапляють у продукт разом з борошном. Ці спори гинуть лише при температурі 130 градусів. Найбільшого розвитку ці мікроорганізми досягають при 35-40 градусах. Хвороба проявляється після 10 год зберігання при температурі 30-40 градусів. Тому хвороба найчастіше проявляється в літній період.

У разі наявності такої хвороби хліб набуває різкого, неприємного специфічного запаху і смаку. Хліб, заражений картопляною хворобою, може накопичувати отруйні речовини, тому в їжу його не використовують, пише Вікіпедія.

3. Смак

Також ще один спосіб, як зрозуміти, що хліб поганий – це звернути увагу на його смак. Якщо ви принесли хліб додому з магазина, скуштували його і відчули затхлий, трішки гіркий або різко кислий смак, то це може вказувати на неякісність хліба.

Крім цього, варто звернути увагу, чи не липкий м’якуш хліба, чи не відчувається його тягучість, а також чи немає всередині грудочок, які залишаються у разі поганого промішування тіста.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти