StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як відіпрати фарбу з одягу: 4 ефективні способи та основні правила

13 листопада 2022, 13:34
Якщо потрібно вивести фарбу з одягу, потрібно діяти максимально швидко. Тоді є більше шансів, що від плями не залишиться ні сліду.
Стирка, стиральная машина, краска, пятна от краски
Як відіпрати фарбу з одягу/ ua.depositphotos.com, Instagram

Якщо на ваш одяг потрапила фарба, діяти потрібно чимшвидше. Вирішити проблему буде набагато легше, якщо взятися за неї одразу або принаймні у найближчі години після потрапляння фарби.

При цьому варто враховувати, що "домашні" способи вивести пляму можуть бути ризикованими. Тому зважте усі за і проти, якщо збираєтеся застосувати їх на дорогому одязі або просто на улюблених речах.

У тому разі, коли фарба уже встигла застигнути, перед застосуванням різних засобів потрібно очистити її верхній шар лезом. Варто робити це обережно, щоб випадково не пошкодити гострим лезом саму тканину. А для делікатних тканин краще взагалі пропустити цей пункт, щоб не нашкодити їм.

відео дня

Так як фарба буває різною і має різний склад, не усі способи можуть підходити для усіх таких плям. Тому якщо один з методів не спрацював – застосуйте інший, змивши залишки попереднього засобу водою.

Також варто правильно обирати "інструмент", за допомогою якого ви наноситимете потрібні речовини на пляму. Якщо йдеться про грубі тканини, то можна застосувати щітку або зворотню сторону губки для миття посуду. Якщо ж матеріал ніжний, то краще наносити і втирати засоби руками або шматочком тканини.

Отож, давайте розбиратися, як відіпрати фарбу з одягу і які засоби для цього можна застосувати.

1. Вершкове масло і пральний порошок

Потрібно змішати ці інгредієнти у рівних пропорціях і викласти суміш на пляму. Змити через декілька хвилин. Якщо пляма не сходить, можна потримати і довше. Потім відтерти фарбу і випрати річ повністю у пральній машині або вручну.

Оскільки вершкове масло також може залишити пляму на одязі, перед пранням усієї речі варто нанести на пляму, яку залишить масло, гель для миття посуду і зачекати пів години.

2. Соняшникова олія

Протерти пляму від фарби соняшниковою олією і залишити на пів години. Потім відтерти фарбу, нанести на цю ділянку гель для миття посуду на пів години, після чого випрати річ повністю.

3. Соняшникова олія, пральний порошок і сіль

Інгредієнти варто змішати у рівних пропорціях і протерти сумішшю пляму від фарби. Залишити на 30 хвилин, щоб пляма відмокала. Потім змити залишки і нанести гель для миття посуду на пів години, щоб він прибрав сліди олії. Далі річ випрати повністю.

4. Плямовивідник

Одним із найдієвіших способів, як вивести плями від фарби з одягу, є спеціальні плямовивідники, які можна придбати у магазинах. Для виведення плями потрібно дотримуватися інструкцій, вказаних на упаковці.

Як відіпрати алкідну фарбу з одягу

Для виведення певних видів фарби підходять не усі способи. Якщо на вашому одязі пляма від алкідної фарби, її можуть розчинити наступні речовини:

  • бензин,
  • засіб уайт-спірит,
  • скипидар,
  • гас.

Якщо пляма свіжа, потрібно спочатку стерти її серветкою, а на залишки уже наносити відповідний засіб.

Як відіпрати водоемульсійну фарбу з одягу

Такий вид фарби можуть розчинити:

  • спирт,
  • аміак,
  • оцет,
  • гас,
  • скипидар,
  • інші хімічні розчинники.

Але перед тим, як використовувати такі агресивні розчинники, варто спробувати простіші способи із застосуванням води з милом і прального порошку. Адже деякі види водоемульсійної фарби можна відіпрати за допомогою простих миючих засобів за умови, що пляма свіжа.

Також варто пам’ятати про правило перевіряти дію усіх агресивних речовин на невеликій ділянці одягу в непомітному місці.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти