StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як очистити дуже забруднену ванну, не зіпсувавши її: 3 найкращі способи

11 квітня 2024, 02:30оновлено 12 квітня, 15:02
Є кілька найпростіших способів, як очистити ванну від застарілого нальоту без магазинної "хімії", і при цьому не пошкодити покриття виробу.
Женщина, уборка, ванна
Як очистити дуже забруднену ванну/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, unsplash.com

Усім власникам білої ванни хочеться, щоб вона була білосніжною якомога довше. Але через деякий період після початку користування ванна може втратити свій новий вигляд, на її поверхні може з’явитися наліт.

Радимо також прочитати матеріал: Лише люди з високим IQ побачать літеру на малюнку за 8 секунд: складна загадка

Якщо ви шукаєте спосіб, як очистити стару ванну до біла в домашніх умовах, то у першу чергу варто враховувати, який у вас вид ванни. Так, емальовані чугунні ванни не можна терти жорсткими мочалками, адже від цього на їхній поверхні можуть з’явитися подряпини. Також для таких ванн не можна використовувати агресивні засоби для очищення.

відео дня

Так само жорсткі губки не варто застосовувати, якщо у вас вдома емальована сталева ванна – їй це теж загрожує подряпинами. А ще власникам такої ванни потрібно стежити за тим, щоб не вмикати занадто гарячу воду, адже це може вплинути на емаль, яка може розтріскатися. Такі поверхні не люблять перепадів температур.

Акрилові ванни не "люблять" навіть губок середньої жорсткості. Для них потрібно використовувати тільки м’які губки і спеціальні засоби для миття. Також не можна застосовувати для миття таких ванн абразивні засоби, пральний порошок, засоби зі спиртом, ацетоном, бензином і хлором. Не рекомендується використовувати соду та оцет – їх можна наносити дуже рідко і лише на дуже сильні забруднення.

Як очистити ванну від застарілого нальоту

1. Оцет і сода

Потрібно змішати пів склянки харчової соди з половиною склянки води і четвертиною склянки оцту. Якщо у вас акрилова ванна, то замість оцту краще взяти сік лимона.

Нанести такий розчин на ванну, залишити на деякий час, щоб забруднення добре відмокли. Далі потерти поверхню губкою і змити водою.

2. Сода і сік лимона

Таким способом потрібно очищати ванну у два етапи. Спершу треба змішати соду з водою так, щоб вийшла паста. Далі нанести на ванну й залишити ненадовго.

Потім потрібно змішати у рівних пропорціях воду і лимонну кислоту. Нанести цей розчин поверх уже нанесеного розчину соди у ванній і протерти губкою. Потім сполоснути ванну водою.

3. Сухий відбілювач

Щоб відчистити ванну від жовтого нальоту, потрібно розвести сухий відбілювач з водою у пропорції 1:1. Повинна вийти густа суміш, консистенція суміші має бути схожою на сметану. Натерти ванну, дати підсохнути і тоді змити водою.

Але варто враховувати, що відбілювачі, які містять хлор, можуть руйнувати емаль, тому краще їх уникати. А для акрилових ванн відбілювачі взагалі не підходять.

Користь соди

Використовується в промисловості, харчовій галузі, кулінарії, медицині як нейтралізатор хімічних опіків шкіри та слизових оболонок концентрованими кислотами, а також для зниження кислотності шлункового соку. Сода пом'якшує воду і запобігає утворенню інкрустованих відкладень. За допомогою цієї подвійної дії, можна істотно обмежити споживання мила і мийних засобів під час прання білизни, поверхонь стін, підлог, стільниць і посуду.

Використання соди як засобу для виведення плям. Перед пранням розчинити порошок у воді і нанести на плями, отримані від жиру, червоних фруктів або вина, здатний також відіпрати комірці у сорочок.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти