StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Навіщо чистити язик: мало хто про це здогадується

13 червня 2024, 17:12оновлено 20 червня, 13:07
309
Чистити потрібно не лише зуби, а й язик, адже на ньому накопичується наліт, який може нашкодити нашому здоров’ю.
Девушка, язык
Навіщо чистити язик/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Гігієна порожнини рота для багатьох людей часто закінчується на чищенні зубів, і нерідко мало хто здогадується, що цього недостатньо. Насправді потрібно також чистити язик, і така дія є дуже важливою для нашого здоров’я.

Радимо також прочитати матеріал: З’являється отрута, що може вбити: чи можна їсти консервацію, яка здулася

Навіщо чистити язик? Справа у тому, що на язику упродовж дня, після ночі, а також після їжі може утворюватися наліт. Тому важливо щоденно проводити очищення цього нальоту.

Перша причина, чому потрібно чистити язик – це запобігає карієсу. Адже у нальоті можуть накопичуватися бактерії, які також є однією з причин виникнення карієсу. Друга причина, чому варто чистити язик – тому що у разі присутності на ньому нальоту зменшується чутливість цього органу до різних смаків, і в результаті людина може не у повній мірі відчувати смаки страв, які споживає. Третя причина полягає у тому, що накопичення нальоту може викликати виникнення неприємного запаху з рота.

Але також варто пам’ятати про те, що наліт може бути "здоровим" і "нездоровим". Перший зникає після чищення, може утворюватися упродовж дня, але ніяк не пахне і турбує. "Нездоровий" наліт має запах, під час чищення язика може погано видалятися, а після чищення дуже швидко утворюватися знову, має характерний жовто-коричневий або інший колір. Другий вид нальоту може свідчити про наявність певних захворювань, тому при його наявності та разом з тим наявності інших симптомів варто звернутися на консультацію до лікаря.

Як часто можна чистити язик? Язик у домашніх умовах потрібно чистити щодня. Для цього існують різноманітні інструменти. Наприклад, на багатьох зубних щітках зі зворотної сторони є спеціальна щіточка. Також існують спеціальні шкребки і насадки до іригаторів.

"Варто зауважити, що вранці язик може мати білий наліт навіть у нормі за рахунок того, що йдуть інші механізми травлення. І це такі певні ранкові зміни, які є і на зубах, коли ми прокидаємося… Так само звичайна зубна щітка може бути ґаджетом для чищення язика, але для цього щітка повинна бути не дуже жорсткою, і очищення нею потрібно робити дуже ніжно", – розповіла лікарка-терапевтка Мар’яна Селюк у "Сніданку з 1+1".

Дивіться відео про те, як визначити стан здоров'я за кольором язика:

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти