StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Унікальний секрет довголіття: що потрібно їсти та пити, щоб дожити до 100 років

6 червня 2024, 21:24
490
Тривалість життя кожної людини можна підвищити за умови дотримання ключових правил довголіття, які були перевірені на практиці, зазначає дієтолог.
Унікальний секрет довголіття: що потрібно їсти та пити, щоб дожити до 100 років
Секрети довголіття - що потрібно їсти і пити, щоб прожити до 100 років / Колаж Главред, фото: УНІАН, pexels

Середня тривалість життя в Україні зазнала змін внаслідок різних факторів, таких як медичні досягнення, життєвий рівень, середовище проживання та доступ до медичної допомоги. Однак, існують країни в яких тривалість життя продовжує зростати. Відома українська дієтологиня Наталія Самойленко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла про те, що їдять та п'ють люди, які доживають до 100 років.

Що таке блакитні зони тривалості життя

За її словами, блакитні зони – це території, де проживають люди з найбільшою тривіальністю життя.

"Це великий інтерес для науковців, для лікарів, для того, щоб розуміти, що вони їдять, як живуть, наскільки вони фізично активні, які вони емоції проявляють, щоб мати таку велику тривалість життя. Це концентрація людей, які живуть понад 100 років на певних територіях", - зазначила вона і розповіла про кілька основних порад довголіття.

Унікальний секрет довголіття: що потрібно їсти та пити, щоб дожити до 100 років
В яких країнах люди живуть найдовше / Фото: скріншот із відео

Що потрібно для збільшення тривалості життя

На думку дієтолога, для збільшення тривалості життя українців необхідно врахувати кілька основних факторів:

  • збільшити фізичну активність,
  • збільшити стійкість до стресу,
  • харчуватись здоровою їжею.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Що потрібно їсти, щоб збільшити тривалість життя

Наталія Самойленко вказує на те, що продукти, які домінують в жителів блакитних зон, це переважно рослинні продукти. Водночас вони рідко вживають продукти тваринного походження.

"Відсотків на 70-80 їх раціон складається з рослинної їжі. Це бобові, овочі, фрукти, зелень і злакові продукти. Ще слід сказати, що цих дуже здорових рослинних продуктів в блакитних зонах їдять дуже небагато. Невеличкі порції, немає переїдання, немає хаотичних прийомів їжі. Тобто ми кажемо не тільки про набір продуктів рослинного походження, але й про те, як їх правильно споживати", - сказала експерт.

Хто така Наталія Самойленко

Наталія Олександрівна Самойленко — український лікар-дієтолог, ендокринолог, автор книг. Постійний експерт ранкової програми "Сніданок з 1+1" на каналі "1+1" (від 2018 року). Засновниця ГО "Асоціація дорослого і дитячого харчування". У травні 2018 року заснувала Клініку дієтології Самойленко, що спеціалізується на діагностиці обміну речовин та розробці схем харчового раціону. Серед пацієнтів Наталії Самойленко та Клініки дієтології Самойленко — представники українського шоу-бізнесу, політики, підприємці.

Чим можна замінити білок

Дієтолог наголошує, що мешканці блакитних зон заміняють тваринний білок іншими продуктами.

"З білків це риба, морепродукти, яйця, нежирна кисломолочна продукція і рослинний білок. Знову таки, ми виходимо на споживання бобових - це хумус, сочевиця, квасоля. І, на жаль, цих продуктів ми не доїдаємо. Ці продукти допомагають знижувати рівень холестерину, попереджати багато хвороб серцево-судинної системи. Вони дуже класно впливають на обмін речовин. Тобто ми збільшуємо тривалість нашого життя завдяки вживанню бобових". - радить вона.

Крім того, Наталія Самойленко рекомендує вживати страви із бобових мінімум тричі на тиждень.

Дивіться відео про те, що потрібно їсти і пити, щоб прожити до 100 років:

Корисні звички які продовжують життя

Експерт також назвала топ-3 звички, які практикують всі жителі блакитних зон.

"Перша корисна звичка, яку потрібно втілити, це режим харчування. Вважається, що треба бути насиченим на 80%. Тобто ми встаємо зі столу з трохи невеликим відчуттям голоду", - наголошує вона.

Другою корисною звичкою, за словами дієтолога, є фізична активність.

"Вони (мешканці блакитних зон - ред.) щоденно займаються чимось активним. Це не обов'язково спортивні досягнення. В нашому випадку в українських реаліях це можуть бути прогулянки, це можуть бути танців вдома з дітьми. Або, якщо у вас є біля дому город, є дача, будь ласка, проводьте свій час фізично активніше і це буде додавати вам років життя", - зазначила Наталія Самойлова.

Третя здорова звичка – це позитивний погляд на навколишній світ.

"І там, де можна посміхнутися, там, де можна проявити свої позитивні емоції, це такі хороші шанси збільшувати тривалість життя. Це буде надавати так само збільшення років життя, як і здорові продукти на вашій тарілці", - резюмувала експерт.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти