StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Сухий корм чи вологий: чим взагалі краще не годувати котів - відповідь біохіміка

19 серпня 2024, 03:33оновлено 22 серпня, 00:07
55678
Вибір типу корму для котів є важливим аспектом їхнього добробуту. Главред з'ясував, як правильно годувати кота і який корм безпечніший: сухий чи вологий.
Сухий корм чи вологий: чим взагалі краще не годувати котів - відповідь біохіміка
Який корм найкращий для котів - чому коти більше люблять вологий корм / Колаж Главред, фото: pexels, ua.depositphotos.com

Вибір між сухим і вологим кормом для котів залежить від потреб вашого улюбленця, його віку, стану здоров'я та індивідуальних вподобань. Сухий корм має кілька переваг: він зручний у зберіганні, допомагає підтримувати здоров'я зубів завдяки жуванню, і зазвичай є більш економічним варіантом. Однак, він містить менше вологи, що може бути проблемою для котів, які п’ють мало води. Про те, як вибрати корм для кота йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як зрозуміти, що кіт проявляє любов до свого господаря, рекомендуємо наш матеріал: Не лише ознака любові: чому кіт спить поруч з людиною - просте пояснення.

Чи можна давати котові молоко або сметану

Ветеринари наголошують, що сухий корм для годування домашніх котів є більш корисним, ніж домашні страви.

"Приміром, молоко та риба взагалі протипоказані тому, що погано засвоюється. А от кефір, нежирний сир та йогурт давати можна, проте не часто. Та краще щодо раціону проконсультуватися з лікарем ветеринаром", - йдеться в сюжеті.

Експерти зазначають, що в домашніх умовах дуже складно підібрати потрібну кількість жирів, білків, вуглеводів.

"В кормах це вже все підібрано з врахуванням фізіології тварини", - кажуть ветеринари.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що потрібно зробити, щоб подружитись із котом, рекомендуємо наш матеріал: Потрібно зробити один вираз обличчя: стало відомо як швидко подружитись з котом.

Як вибрати корм для кота

Зоофахівці наголошують, що корми бувають різні не тільки за смаками, але й за класами.

"Пачка сухого корму економкласу коштує порівняно дешево, але шкоди від такого продукту значно більше, ніж користі, бо готується він із неякісної сировини. Туди можуть входити ароматичні та харчові смакові добавки, від яких у кота може розвинутись звикання", - вказує ветеринар.

Водночас продукти преміум-класу вже можуть похвалитися наявністю справжнього м'яса.

Який корм краще: сухий чи вологий

Біохімік Гліб Репіч зазначає, що навіть ветеринари радять додавати до раціону котика і вологий і сухий корм.

"Але треба зважати на ціновий діапазон (це економ, преміум чи супер преміум-клас). Бажано годувати кота, звичайно, кормами преміум чи супер преміум-класу. Якщо годувати кота дешевим кормом, то особливо у породистих котів це може призвести до порушень, проблем зі здоров'ям. Особливо це стосується сухого корму", - робить висновок він.

Дивіться відео про те, як вибрати корм для кота:

За словами експерта, при годуванні кота сухим кормом треба слідкувати, щоб у кота постійно була свіжа вода.

"Якщо в кота не буде доступу до свіжої води, то це може призвести до проблем з нирками, в першу чергу. А якщо проблеми з нирками, то потрібно переводити кота на дорогий, лікувальний корм на довічний період", - попереджає Гліб Репіч.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Чому коти більше люблять вологий корм

Біохімік вказує на те, що коти в більшості обирають вологий корм, адже він для пухнастиків більш природній.

"Тому що дичина вона волога. І навіть ветеринари радять, якщо кіт не дуже гарно їсть, трошки підігріти корм, десь градусів до 40, щоб він був тепленький, як свіжа здобич", - сказав він.

А якщо ви хочете знати більше про характер кішок, читайте наш матеріал: Коти розуміють людську мову: стали відомі слова, на які вони реагують.

Що має бути написано на пачці котячого корму

Він радить в будь-якому випадку дивитися, в першу чергу, не на ціну.

"За ціною можна вибрати, але дивимося на упаковку і читаємо, що там повинно міситись. Першими мають зазначатися м'ясні інгредієнти — це м'ясо та м'ясопродукти. Але краще, це в самих кормах супер преміум-класу, там пишеться конкретно, яке це м'ясо. Наприклад, не 40% м'яса і м'ясопродуктів, а 40% курки", - резюмував біохімік Гліб Репіч.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти