StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Зрізати категорично не можна: топ-грибник розповів, як правильно збирати гриби

19 червня 2024, 02:12
1948
Багато хто вважає, що потрібно збирати гриби методом їх зрізання, однак, професійні грибники це спростовують. Главред з'ясував, як правильно збирати гриби.
Зрізати категорично не можна: топ-грибник розповів, як правильно збирати гриби
Як правильно збирати гриби - як краще зрізати гриби чи викручувати / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Сезон грибів в Україні залежить від погодних умов і виду грибів. Зазвичай грибний сезон починається навесні і триває до пізньої осені. Однак, чимало грибників досі сперечаються про те, як правильно збирати гриби: методом зрізання чи викручування. Про те, як правильно збирати гриби, щоб не пошкодити грибницю в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів досвідчений грибник Сергій Пантюк.

Як правильно збирати гриби, щоб не пошкодити грибницю

Грибник наголошує, що для того, щоб зібрати гриб необхідно спочатку розчистити коріння пальцями.

"Беремо гриб за низ, пробуємо його корінь. Згодом викручуємо", - вказує він.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Чому не можна зрізати гриби ножем

За його словами, гриби не рекомендується зрізати ножем через 2 головні причини.

"По-перше, втрачається значна частина гриба - це суто практичне. А по-друге, частина гриба в землі починає гнити, а це руйнує грибницю", - додає Сергій Пантюк.

Дивіться відео про те, чому не можна зрізати гриби ножем:

Чому не можна виривати гриби з коренем

Якщо виривати гриби з коренем, то існує ризик пошкодити й саму грибницю. Корінь гриба - міцелій - знаходиться під землею, і саме з міцелію гриб розростається.

Грибник Андрій Агеєнко у своєму відео для Tik-Tok наголошує, що навіть у наші дні досі люди вірять у таку байку, що потрібно гриби обов'язково зрізати ножем, однак, це не правда.

Що відомо про Андрія Агеєнка

Андрій Агеєнко - грибник, рибалка, природолюб, блогер. Автор особистого каналу на Tik-Tok, за яким стежать майже 3 тисяч користувачів, де він ділиться цікавими порадами щодо риболовлі, збирання грибів та інших активностей на свіжому повітрі.

"Питання в тому, що наукою давно доведено, що міцелій знаходиться під землею, а гриб є плодовим тілом. І не важливо, викрутите ви його, чи зріжете. Це не шкодить грибниці", - зазначив він.

Дивіться відео про те, як правильно збирати гриби щоб не пошкодити грибницю:

@andrew__ageenko Як правильно збирати гриби: зрізати чи викручувати? Навіть у наші дні існує багато міфів про гриби, серед яких і байки про те, що гриби не можна викручувати. Насправді обидва способи не шкодять грибниці і це є науковим фактом! ? В наш час доступно багато інформації у вільному доступі, тож користуйтесь нею і пізнавайте нове! Всім миру і добра, друзі! ?? #гриби#відеопрогриби#природа#вивчаємогриби#якзбиратигриби#україна#славаукраїні#білийгриб#білийгрибдубовий#корисневідео#відеопроприроду#рекомендовано#рекомендації#любительприроди#грибивлісі#грибивлітку#літо2023#яскравевідео#природничевідео#красаприроди#хоббі#мікологія#mushrooms#videoaboutmushrooms#recomendation#boletusreticulatus♬ оригінальний звук - Андрій Агеєнко

Навіщо стукати по грибах

Постукуючи по капелюшку гриба, грибники перевіряють його на наявність черв'яків і пошкоджень. При цьому виникає легка вібрація, яка може викликати рух черв'яків у разі їх наявності, що стає помітним. Цей спосіб допомагає уникнути збору пошкоджених або червивих грибів, які можуть бути менш придатними для споживання та збереження.

Крім того, цей метод дозволяє грибникам оцінити твердий стан капелюшка. Свіжий гриб зазвичай має щільний і пружний капелюшок, у той час, як старий або зіпсований може бути м'яким і пористим. Таким чином, стукотіння по капелюшку допомагає визначити свіжість і якість гриба.

Зрізати категорично не можна: топ-грибник розповів, як правильно збирати гриби
Літній календар грибника / Інфографіка: Главред

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти