StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Родом із СРСР: з чого має складатись справжній зефір - секрет на етикетці

12 квітня 2024, 17:20оновлено 14 квітня, 10:15
Зефір — це популярні ласощі у багатьох країнах світу.Главред з'ясував, з чого має складатись справжній зефір та, на що слід звернути увагу при його покупці.
Родом із СРСР: з чого має складатись справжній зефір - секрет на етикетці
З чого має складатись справжній зефір - як вибрати зефір в магазині / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Зефір – це улюблене багатьма ласощі, в яких є ябличне пюре, цукор, патока і деякі інгредієнти, які подовжують термін зберігання. Сучасний зефір – це той продукт, який з купою додаткових інгредієнтів покликаний урізноманітнити наші смакові відчуття і покращити наш настрій.

З чого виробляють зефір

Ведучий "Сніданку з 1+1" Володимир Грубич при виборі зефіру радить звернути увагу перш за все на етикетку товару. За його словами, якщо на етикетці зефіру є напис ДСТУ, то це означає, що він зроблений за класичною рецептурою виробництва, яка не сильно змінилась із часів СРСР.

Завідувач одного із виробництв зефіру Юлія Прус зазначила, що справжній зефір повинен складатись лише з натуральних інградієнтів.

"Він натуральний, з натурального яблучного пюре, з пектину. Барвник в рожевому зефірі використовується лише натуральний, ароматизатор ваніль. Тому це буде і якісно, безпечно, і смачно", - вказує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, з чого насправді виробляють популярні продукти, рекомендуємо наш матеріал: Туалетний папір "заміняють": з чого роблять магазинну ковбасу - відповідь здивує.

Володимир Грубич зазначає, що чим більше цукру, тим довше буде зберігатися зефір, але це не дуже корисно для здоров'я людини.

"Зефір - цукровий виріб піноподібної структури з підсушеною поверхнею, який отримують із збивної маси, з додаванням фруктово-ягідної сировини (яблук). Крім того в зефір додають харчові добавки, ароматизатори, агар-агар або будь-який інший піноутворювач, цукрову патоку, і цукор. І якщо зефір зроблений за класикою і за ДСТУ, то в його складі обов'язково має бути агар-агар. Якщо ні, то це може бути і пектин, і желатин. Завдяки агару класичний зефір має пористу, повітряну структуру", - наголошує Володимир Грубич.

У свою чергу, відома експертка з якості продуктів професорка Олена Сидоренко вказує на те, що термін зберігання 30-90 днів може свідчити про додавання великої кількості цукру для стабілізації структури, і такий зефір буде довго зберігатися.

Вона рекомендує купувати зефір, термін зберігання якого коливається в межаї 5-7 днів з дати виготовлення.

"Якщо це класична рецептура без консервантів і зменшеним вмістом цукру, тобто використовуються загущувачі, такі як кальгінати, витяжка з морських водоростів, тоді термін зберігання буде в межах 5-7 днів", - вказує експерт.

Хто така Олена Сидоренко

Олена Сидоренко - експерт з якості та безпечності харчових продуктів. Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету.

Чи можна їсти зефір кожного дня

Експерти рекомендують не споживати цей продукт щодня. Зокрема дієтолог Софія Шпак закликає вживати даний продукт лише для урізноманітнення основого раціону і досить рідко.

"Такий продукт вживаємо обмежено, дуже рідко, наскільки це можна собі дозволити. Його варто сприймати як можливість урізноманітнути свій раціон, інколи, якщо дуже хочеться", - сказала вона.

Хто така Софія Шпак

Софія Шпак - лікар-дієтолог, лікар загальної практики - сімейний лікар. Закінчила Вінницький Національний медичний університет ім. Пирогова за спеціальністю "лікар загальної практики - сімейний лікар".

Чим відрізняється зефір від маршмеллоу

Володимир Грубич зазначає, що в маршмеллоу немає яблучного пюре, але там є кукурудзяний сироп і кукурудзяний крохмаль. І технологія виробництва інша.

"Якщо маса для зефіру одразу викладається, підсушується, то маса для маршмеллоу кілька годин відстоюється і потім формується циліндрики", - резюмує він.

Дивіться відео про те, з чого виробляють зефір:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти