StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому після кави хочеться в туалет: лікарі поставили крапку в дилемі

4 червня 2024, 04:41оновлено 4 червня, 08:03
2241
Після вживання кави багато людей відчувають потребу сходити в туалет. Главред з'ясував, як кава впливає бажання сходити в туалет та, чому так відбувається.
Чому після кави хочеться в туалет: лікарі поставили крапку в дилемі
Чому після кави хочеться в туалет - як кофеїн впливає на людину / Колаж Главред, фото: pexels, УНІАН, ua.depositphotos.com

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі, що споживається мільйонами людей щодня. Її популярність зростала протягом століть завдяки своїм збуджувальним властивостям та приємному смаку. Однак, чимало людей відзначають, що після вживання кави вони майже відразу починають відчувати бажання відвідати вбиральну. Про те, чому після кави хочеться до туалету розповіла в ефірі власного YouTube-каналу уролог і тазовий хірург, доктор Ріна Малік.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що буде, якщо пити каву натщесерце, рекомендуємо наш матеріал: Про це знають одиниці: чому насправді небезпечно пити каву на голодний шлунок.

Як кава впливає на сечовий міхур

За її словами, на тваринних моделях було виявлено, що споживання кави або кофеїну збільшує скорочення м'язів сечового міхура, а у людей це пов'язано з позивами або сильним бажанням сходити до туалету.

"Багато хто з вас може помітити, що після кави, кофеїну, чаю, іноді навіть чорного шоколаду або морозива з шоколадом, ви можете відчути сильне бажання сходити до туалету", - зазначає вона.

Лікар додає, що в ході досліджень була взята група молодих людей у віці від 18 до 45 років.

Дивіться відео про те, як кава впливає на сечовий міхур:

"Їх змусили припинити вживання кофеїну приблизно на п'ять днів, а після цього рандомізували їх, щоб вони отримували або 450 міліграмів кави на день, або каву без кофеїну і порівняли, якими були їхні сечові симптоми. Вони виявили, що люди, які пили таку кількість кави, мали гірші позиви та частоту сечовипускання порівняно з тими, хто не пив, але люди, які пили багато кави або кофеїну до дослідження, насправді мали менші зміни у своїх симптомах, коли почали пити 450 міліграмів кави на день", - вказує лікар.

Вона робить висновок, що 450 міліграмів - це еквівалент півтори порції кави з Starbucks або двох з половиною великих кавових чашок з McDonald's, тож це багато кави.

"Але я кажу пацієнтам, що кожен пацієнт індивідуальний. Я можу випити багато кави, і хоча я помічаю певну терміновість, цього недостатньо, щоб заважати моїй повсякденній діяльності, але для деяких людей навіть однієї чашки кави достатньо, щоб зробити їхній сечовий міхур більш чутливим, і вони постійно бігають до туалету", - резюмує вона.

Хто така Рена Малік

Рена Малік - сетрифікований доктор із США, уролог і тазовий хірург. На своєму YouTube каналі публікує щотижневі відео з навчанням про урологію, сексуальне здоров'я, здоров'я сечового міхура та інші теми.

Як діє кофеїн на людину

Лікарі, автори YouTube-каналу "Waqas Shafique" зазначають, що кофеїн напряму впливає на сечовий міхур. Він діє на детрузорний м'яз.

"Він працює у ваших нирках. Кофеїн потрапляє у ваш детрузорний м'яз. Детрузорний м'яз - це те, з чого зроблений сечовий міхур. D з латинської означає "геть", а trudo з латинської означає "штовхати". Саме він виштовхує сечу з сечового міхура", - робить висновок один із лікарів.

За словами експерта, кофеїн пригнічує надходження кальцію в саркоплазматичний ретикулум, що призводить до того, що кальцій залишається в цитоплазмі і викликає скорочення та спазми м'яза, що виштовхує сечу, і змушує людей відвідувати туалет частіше, ніж якби вони не пили кофеїн.

Дивіться відео про те, як діє кофеїн на людину:

"Якщо ви п'єте кофеїн вперше, ваш сечовий міхур дуже чутливий до нього. Тому потрібен час. Тож якщо ви не хочете бігати так часто до вбиральні від кави потрібно почати пити її частіше. Інший механізм, який був запропонований, полягає в тому, що кофеїн приєднується до рецепторів, які називаються аденозинові рецептори, і викликає збільшення дофаміну, серотоніну, епінефрину, залежно від того, де знаходиться рецептор, на якій клітині він знаходиться. А це може викликати підвищення активності реніну або збільшення притоку крові до нирки", - йдеться у відео.

Зазначається, що збільшення притоку крові до нирок призведе до посилення фільтрації, що також спричинить посилене сечовипускання.

"Тому, якщо ви новачок у вживанні кави або кофеїну, на початку ви будете ходити до туалету набагато частіше, ніж згодом. Скажімо, через тиждень, коли ваші м'язи та рецептори стануть менш чутливими, і тоді це стане для вас нормальним явищем. Отже, якщо ви п'єте три чашки кави на день, спочатку ви будете ходити до туалету, можливо, кожні 10 хвилин, але через тиждень, якщо ви п'єте три чашки кави, ви не будете ходити до туалету так часто, тому що ваші м'язи й рецептори стануть менш чутливими", - резюмує автор відео.

Що відомо про YouTube-канал "Waqas Shafique"

"Waqas Shafique" - YouTube-канал заснований двома інтернами внутрішньої медицини. Автори каналу є випускниками програм IMG та DO США. У своїх відео автори обговорюють широке коло тем, починаючи з особистого досвіду, порад щодо навчання та всього, що може здатися цікавим для обговорення з медичної точки зору.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти