StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Зверніть увагу перед приготуванням: чому яєчні жовтки мають різний колір

15 січня 2024, 16:26
2282
Главред з'ясував, чому колір жовтка в курячих яйцях може бути різним та наскільки він впливає на смак.
Зверніть увагу перед приготуванням: чому яєчні жовтки мають різний колір
/ Колаж Главред, фото: pexels

Користь яєць очевидна, оскільки в них містяться всі корисні речовини, необхідні організму для нормальної життєдіяльності. Однак мало хто знає, чому жовтки в одних яйцях жовті, а в інших більш помаранчеві. Про це в Instagram розповіла дієтолог Наталія Мазурик.

Фактори, що визначають колір жовтка

На думку фахівців, колір жовтка визначається багатьма факторами, але одним з головних є каротиноїди. Саме ці природні пігменти створюють оранжево-жовтий колір жовтка. Експерт вказує на те, що лютеїн і зеаксантин є двома основними пігментами. Вони накопичуються у світлочутливому шарі сітківки (в макулі) і захищають око від яскравого світла. Щоденне вживання достатньої кількості лютеїну та зеаксантину може запобігти або уповільнити розвиток вікової макулярної дегенерації.

Чому різний колір жовтків

Дієтолог Наталія Мазурик відзначила, що це залежить від вмісту та виду каротиноїдів. А це своєю чергою залежить від раціону курей. Різний колір яєчних жовтків може бути зумовлений кількома факторами:

відео дня
  • Дієта курки: колір жовтка значною мірою залежить від того, чим годують курку. Якщо курка отримує корм, багатий каротином (наприклад, кукурудза, пшениця), то жовток буде має більш насичений жовтий колір. Якщо курка отримує менше каротину в їжу, наприклад, вона харчується соєю, то жовток буде блідшого кольору.
  • Видові особливості: у деяких порід курей, наприклад, у порід з кращою здатністю до поглинання каротину, жовтки можуть мати більш насичений колір.
  • Умови утримання: умови, в яких утримуються кури, такі як доступ до природного освітлення та вільного вибору їжі, можуть впливати на колір жовтка.

Вона також зазначає, що не варто турбуватися про різний колір яєчних жовтків, оскільки на зміну кольору жовтка головним чином впливає те, як часто, скільки та що їдять кури.

Крім того, жовтий колір змінюється в залежності від пори року. З літа до початку осені кури часто їдять менше через високу температуру, а взимку їдять більше, щоб зігрітися.

Чому яєчні жовтки корисні?

Жовток курячих яєць містить багато корисних поживних речовин, які роблять його важливим елементом раціону харчування. Основна користь полягає у вмісті великої кількості білка, який є будівельним матеріалом для клітин тіла. Жовток містить унікальні білки, такі як лізоцим, який допомагає в боротьбі з бактеріями та іншими шкідливими мікроорганізмами.

Також, жовток є джерелом важливих жирних кислот, таких як Омега-3, які є необхідними для здоров'я серця, мозку та зниження ризику виникнення захворювань судин. Вміст вітамінів у жовтку, зокрема вітамінів А, D, E, K, сприяє покращенню зору, зміцненню кісток, підтримці імунної системи та здоров'ю шкіри. Жовток також містить мінерали, такі як залізо, цинк та селен, які важливі для правильного функціонування організму.

У цілому, споживання жовтків курячих яєць може бути корисним для забезпечення організму поживними речовинами, необхідними для правильної роботи органів та систем організму.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти