StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Несподівана причина: чому саме самки комарів кусають людей - що їх приваблює

3 липня 2024, 15:20
971
Комарі - це одні з найпоширеніших комах, які є значним дискомфортом для людей через їх укуси. Вони найбільш активними переважно ввечері та вночі.
Несподівана причина: чому саме самки комарів кусають людей - що їх приваблює
Чому саме самки комарів кусають людей - що приваблює комарів / Колаж Главред, фото: pixabay, ua.depositphotos.com

Активність комарів зазвичай залежить від кількох факторів, включаючи кліматичні умови, вологість повітря та наявність водойм. Про те, чому комарі кусають людей пише видання Sante+.

Чому комарі кусають

Експерти зазначають, що комарі кусають людей не для того, щоб набити собі шлунок, а тому, що людська кров є важливим джерелом живлення для їхнього репродуктивного циклу.

"Комарі потребують крові для отримання білків та заліза. Ці поживні речовини необхідні для виробництва та дозрівання яєць.Людська кров, багата на ці елементи, є особливо бажаною для комарів. Вони прокушують шкіру своїм тонким хоботком, щоб дістатися до кровоносних судин і висмоктати кров, як соломинку", - йдеться у матеріалі.

відео дня

Тому укуси комарів необхідні для їхнього виживання та розмноження.

Скільки разів комар може вкусити за день

Фахівці наголошують, що не існує фіксованої межі кількості укусів, яку він може завдати.

"Самка комара ласуватиме вашою кров'ю, доки не насититься досхочу. Якщо їй заважають харчуватися вашою кров'ю (наприклад, якщо ви перевернулися у ліжку під час сну), вона відійде і піде шукати іншу жертву (ваш чоловік або собака чудово підійдуть)", - додають Sante+.

Згодом, закінчивши трапезу, самка комара відпочиватиме кілька днів, щоб перетравити їжу і підготуватися до відкладання яєць.Як тільки цей період, який може тривати від двох до трьох днів, закінчиться, вона знову буде готова кусати.

Хто кусає, комарі-самці чи комарі-самки

Експерти вказують на те, що кусають людей саме самки комарів. Водночас самці комарів харчуються виключно рослинними речовинами, такими як квітковий нектар або сік, самки комарів мають критичну потребу в білках крові для розвитку своїх яєць.

"Тому, якщо вас вкусив комар, ви можете бути впевнені, що це самка, яка шукає білки, необхідні для відкладання яєць", - йдеться в статті.

Несподівана причина: чому саме самки комарів кусають людей - що їх приваблює
Коли комарі найбільш активні / Інфографіка: Главред

Коли комарі найбільш активні

Зазвичай комарі найбільш активні вночі. Але іноді ці небажані гості бувають навіть активнішими, ніж зазвичай, вечорами в повний місяць.

"Насправді, повний місяць збільшує їхню активність до 500%. Під час повного місяця комарі стають ще потужнішими і кровожерливішими. Яскравість повного місяця покращує їхні візуальні сигнали, тому їм легше виявити вас. Це також робить їх більш агресивними і підвищує ймовірність укусу", - попереджають фахівці.

В інші дні комарі найбільш активні на світанку і в сутінках, коли вони, найімовірніше, харчуються. Температура прохолодніша, а вітер слабший, тому їм легше літати в пошуках потенційної здобичі.

Що приваблює комарів

Комарі використовують комбінацію сенсорних сигналів, щоб знайти свою жертву. Знаючи ці фактори, вам буде легше розробити стратегію захисту від укусів комарів. Ось які вони бувають:

  • Генетичні фактори: дослідження показали, що потяг комарів до певних людей може мати генетичну причину. Отже, якщо комарі кусають тільки вас, це може бути пов'язано з тим, що ваше тіло виділяє більш привабливу речовину, ніж інші.
  • Конкретні речовини: залежно від виду, деяких комарів приваблюють вуглекислий газ, аміак і молочна кислота, тоді як інші віддають перевагу етиленгліколю і гептаналу на додаток до вуглекислого газу.
  • Запах тіла: комарі чутливі до запахів, що виходять від вашої шкіри. Вони можуть змінюватися залежно від вашої генетики, мікробіоти шкіри, дієти або інших фізіологічних станів, таких як вагітність.
  • Температура тіла: чим вона вища, тим більше приваблює комарів. Але ці небажані кровососи можуть вкусити будь-кого.

Santé+ Magazine

Santé + Magazine - це журнал, що спеціалізується на порадах по дому та невеликих порадах для повсякденного життя, журнал, який вже більше десяти років є частиною франкомовного ландшафту друкованих ЗМІ. Спочатку журнал був доступний у друкованому вигляді, але згодом вийшов у цифровій версії.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти