StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Багато хто зможе знайти себе: які прізвища найпопулярніші в Україні - ТОП-10

14 серпня 2024, 18:56
451
Найпоширенішими прізвищами в Україні є ті, що утворені від професій або характеристик особистості. Главред з'ясував, яке прізвище найпопулярніше в Україні.
Багато хто зможе знайти себе: які прізвища найпопулярніші в Україні - ТОП-10
Які прізвища найпопулярніші в Україні - як дізнатись історію прізвища / Колаж Главред, фото: УНІАН

В Україні існує велике розмаїття прізвищ, що відображає багатий історичний і культурний спадок країни. Прізвища українців можуть мати різне походження, зокрема українське, польське, російське, єврейське, угорське, румунське, кримськотатарське та інші, що свідчить про вплив різних народів і культур на формування української нації. Про те, яке прізвище є найпопулярнішим в Україні йдеться у програмі "Я люблю Україну".

Яке прізвище найпопулярніше в Україні

Ведуча програми зазначила, що у Німеччині людина на прізвищі Мюллер чи не кожного дня зустрічає іншого Мюллера, адже це прізвища там є найпопулярнішим.

"Щодо інших країн в Італії найпоширеніше прізвище - Росі, у Франції – Мартін, у Польщі – Новак, в Англії – Сміт, а в Україні – Мельник", - зазначила вона.

Ксенія Мішина згодом зазначила, що носіями прізвища Мельник в Україні є понад 174 тисячі осіб.

Дивіться відео про те, яке прізвище є найпопулярнішим в Україні:

Які прізвища найпопулярніші в Україні

Згідно з даними сайту "Рідні" популярними українськими прізвищами є:

  1. Мельник
  2. Шевченко
  3. Коваленко
  4. Бондаренко
  5. Бойко
  6. Ткаченко
  7. Кравченко
  8. Ковальчук
  9. Коваль
  10. Олійник

На сайті "Рідні" можна переглянути інтерактивну карту розповсюдження прізвищ по території України.

Для цього потрібно ввести прізвище українською мовою. У результаті ви отримаєте статистичні дані про поширення прізвища в Україні, дізнаєтеся, чи є згадки цього прізвища в різних соціальних списках або козацьких реєстрах, а також дізнаєтеся про походження вашого прізвища за етимологічними словниками.

Що відомо про ініціативу "Рідні"

"Рідні" - це товариство українських родовідників. Фахівці фокусуються на дослідженнях в архівах, машинному розпізнаванні рукописів та інтеграції оцифрованих генеалогічних даних.

Як дізнатись історію свого прізвища

Історик Владислав Вилинський, який вивчає походження прізвищ в коментарі "Сніданку з 1+1" зазначив, що наука про історію прізвищ називається генеалогія.

Він також робить висновок про те, що часто прізвища в Україні утворювались із прізвиськ, які могли давати односельці одне одному.

"У наших предків було не одне прізвище. Могло бути так, що у селі їх називати не так, як записані вони в документах. Ми їх називаємо прізвиська", - вказує він.

За словами фахівця, в Україні ж документувати прізвища почали у 17-18 столітті і кожне прізвище має своє цікаве походження.

"Терещенко – це внук, правнук або прапраправнук Терешки. А було, скажімо, Миколайчук. Був собі чоловік Микола, в якого діти Миколайчуки і внуки теж Миколайчуки. А от ТОП-3 в Україні – це Мельник, Шевченко та Коваленко", - сказав він.

Дивіться відео про те, як дізнатись походження свого прізвища:

Владислав Вилинський каже, що щоб дізнатися про походження свого прізвища, у першу чергу варто звертатися до своїх родичів і старожилів, котрі були знайомі з предками. А потім – вже до фахівців, які працюють з архівами.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Звідки походять найпопулярніші прізвища в різних країнах світу

Блогер із ніком wanderbraun у своєму відео в соціальній мережі Tik-Tok зазначив, що прізвищ у світі надзвичайно багато і професіонал, досліджуючи цей аспект, розділює прізвища за походженням.

"Наприклад, у більшій частині Азії, у скандинавських країнах і значній частині Західної Європи, а також арабських країн, розповсюджена ситуація, коли прізвища походить від предків або батьків. Ну, наприклад, Іванов або Іванова у Росії", - робить висновок він.

Дивіться відео про те, які найпопулярніші прізвища в різних країнах світу:

Водночас у Швейцарії, Німеччині і Україні найпопулярніше прізвища походить від роботи предків, а саме мельників.

"Мюллер у Німеччині, мельник в Україні. Це найпопулярніше прізвища. У Британії, США, Канаді, Австралії це Сміт, тобто Коваль", - говорить блогер.

Чоловік також вказує, що дуже рідко зустрічаються прізвища засновані на географічному показнику, тобто по місцю, де проживала та чи інша родина.

"Наприклад, Хорват у Хорватії", - резюмує блогер.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти