StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Покровська субота в жовтні 2021: коли, що не можна і можна робити в цей день, молитва

2 жовтня 2021, 07:10
Як правильно поминати успоших - розповість Главред
церква
Покровська батьківська субота 2021 / ua.depositphotos.com/

Щорічно 9 жовтня у православному світі влаштовують день поминання покійних. Також він називається Покровська батьківська субота, так як передує святу Покрови Пресвятої Богородиці.

Коли відзначають Покров Пресвятої Богородиці і які звичаї пов'язані з цим днем, читайте в нашому матеріалі: коли Покров Пресвятої Богородиці 2021: значення свята, традиції, заборони і магія дня.

Покровська батьківська субота - історія свята.

Ця батьківська субота була встановлена в 16 столітті, коли святитель Єрмоген в 1592 році відправив Патріарху Іову лист з проханням встановити цей день як день пам'яті православних воїнів, які віддали життя за віру при взятті Казані. Патріарх благословив прохання. Так і був встановлений поминальний день - Покровська батьківська субота.

відео дня

Так, православні християни в цей день вшановують пам'ять не тільки загиблих воїнів, а й своїх померлих родичів, відвідуючи могили покійних і храми. У церквах і храмах проходять заупокійні панахиди і богослужіння. Віруючі читають молитви за упокій покійних.

читайте такожПравославний календар на жовтень 2021: які церковні свята чекають українців

Покровська батьківська субота - що не можна робити:

  • У цей день забороняється лаятися, лихословити і бажати іншим зла. У цей день потрібно присвятити свої помисли Богу, відкинувши життєву суєту.
  • Не варто проводити поминальну трапезу на кладовищі.
  • Не можна плакати по покійним душам. Краще згадати про те, який був їх життєвий шлях, радісні моменти і досягнення.

Батьківську суботу потрібно проводити в спокої, молитві і роздумах про майбутнє життя, здійснюючи подаяння жебракам і нужденним.

Молитва в Покровську батьківську суботу за покійних.

Господи, Утішитель і пастир наш! З благанням до Тебе вдаюся і прошу: почуй біль моєї душі і не залиш в геєні вогненній покійного раба Твого (ім'я). Упокій душу його і прости йому всі гріхи, вільні і мимовільні, сховай його своїм Небесним покровом і дозволь перебувати в царство твоєму на віки віків. Амінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти