StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Варвари 2022: хто вона і чому їй моляться шахтарі

16 грудня 2022, 00:12
У грудні в Україні відзначають День великомучениці Варвари. Церква називає цей день початком підготовки до святкування Дня святого Миколая.
День Варвари 2022: хто вона і чому їй моляться шахтарі
Свята Варвара/ Народна правда

Зовсім скоро в Україні і всьому світі почнеться низка зимових церковних свят. Одним із таких буде День святої Варвари або, як його ще називають – День великомучениці Варвари.

Легенда про Святу Варвару: історія свята

Легенда свідчить, що Варвара була дочкою купця Діоскура і жила на початку III століття в стародавньому місті Нікомедії (сучасна Туреччина). Діоскур був ворогом християнства, тому Варвара була вихована в дусі еллінізму – поклонінні грецьким божествам. Батько Варвари настільки боявся впливу навколишнього світу на дочку, що замкнув її у вежі.

Варвара за допомогою одного зі слуг, який був таємним християнином, прийняла християнство, про що незабаром дізнався батько. Діоскур не зміг впоратися зі "зрадою" дочки і віддав її на розправу голові міста. Незважаючи на муки тортурами, Варвара не відреклася від Христа і була засуджена до смерті. Власний батько мечем відсік їй голову і в той же час загинув на місці від блискавки, посланої з небес.

відео дня

У ранніх християнських традиціях особистість Варвари не згадувалася, тому історія її існування ставиться під сумнів. Відомо, що слова про Святу Варвару вперше були знайдені в документах, що датуються VII століттям.

У православній, католицькій та інших церквах Варвару шанують як святу-великомученицю з IX століття.

Ікона святої Варвари

На іконах де зображена Варвара, великомученицю можна побачити з чашею в руці. Згідно з переказами перед своєю смертю дівчина попросила у Бога, щоб всі, хто коли-небудь будуть згадувати її муки і просити про допомогу – були позбавлені від смерті без причастя. Прохання Варвари Господь прийняв, тому на всіх іконах свята зображена з чашею причастя в руці.

День Варвари 2022: хто вона і чому їй моляться шахтарі
/ calgary-orthodox.ca

Варвара - покровителька шахтарів

Вважається, що до святої Варвари в молитвах звертаються за порятунком від раптової смерті без покаяння. Як правило, своєю захисницею великомученицю вважають шахтарі і всі, хто працює під землею.

Дата свята і іменини Варвари

День святої Варвари відзначають у грудні:

  • 4 грудня – за католицьким календарем
  • 17 грудня – за православним календарем

Іменини Варвари відзначають п'ять разів на рік: 17 грудня, 11 січня, 7 березня, 5 квітня і 18 липня.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти