StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

У чому секрет чаю з кульбаб: користь і ризики для здоров'я

7 червня 2021, 15:36
Кульбаба-це здорова їжа.
Чашка_пить_чай_кофе
Чай з кульбаб має сечогінні властивості, тому допомагає полегшити здуття живота. / Pixabay

Кульбаби-це набагато більше, ніж просто травичка на задньому дворі. Ці красиві жовті квіти, які з'являються навесні, століттями використовувалися в медицині, в традиційній китайській медицині, в Європі і корінними американцями на горі Синай.

Ботанічна назва рослини - Taraxacum officinale, згідно PeaceHealth, і коріння або листя кульбаби (або обидва) можна використовувати для заварювання чаю, який потенційно корисний для вас, пише Livestrong.com.

Що таке чай з кульбаб?

За даними Національного центру додаткового та комплексного здоров'я (NCCIH), чай з кульбаб традиційно використовується в альтернативній медицині.

читайте такожНеймовірно смачний гречаний чай: чим корисний і як правильно заварювати

Чай з кульбаби готується з кореня і / або листа. Як правило, корінь використовується для лікування проблем з печінкою і жовчним міхуром, а листя використовуються як сечогінний засіб, пише Livestrong.com.

Листя кульбаби також часто вживають в їжу як салатну і приготовлену зелень. Кава з кульбаби, приготована з обсмаженого кореня кульбаби, - це суперпродуктовий напій, який, як кажуть, за смаком нагадує каву, але має ті ж переваги для здоров'я, що і чай з кульбаби.

10 корисних властивостей чаю з кульбаб

Хоча є деякі дослідження про користь кульбаби для здоров'я, вони в основному проводяться на тваринах, а не на людях. Це означає, що, хоча ці дослідження вказують на потенціал кульбаби, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити їх передбачувану користь.

1. Полегшує здуття живота

Чай з кульбаб має сечогінні властивості, тому допомагає полегшити здуття живота.

Згідно з дослідженням, опублікованим в "журналі альтернативної та комплементарної медицини" в серпні 2009 року, прийом екстракту листя кульбаби призводив до почастішання сечовипускання. Вага води і здуття живота зменшилися.

2. Повний вітамінів і мінералів

Для рослини, яка часто вважається неприємністю, кульбаба-це здорова їжа. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, 30 грам зелені кульбаби містить наступне:

  • Вітамін K: 184% денної норми (DV)
  • Вітамін C: 11% добової норми
  • Вітамін E: 7% добової норми
  • Вітамін А: 16% СН
  • Кальцій: 4% СН
  • Залізо: 5% СН
  • Калій: 2% СН
  • Магній: 2% СН
  • Цинк: 1% СН

3. Знижує рівень цукру в крові

Лабораторні дослідження показали, що кульбаба знижує рівень цукру в крові, за даними Меморіального онкологічного центру Слоуна-Кеттерінга (MSKCC).

Згідно з оглядом, опублікованим у серпні 2016 року в огляді діабетичних досліджень, кульбаби містять речовину, звану фруктоолігосахаридами, яка може стабілізувати рівень цукру в крові. Кульбаба також має протизапальні властивості.

Для більш повного розуміння того, чи може кульбаба (і особливо чай з кульбаби) допомогти людям з діабетом 2 типу, необхідні додаткові дослідження - з клінічними випробуваннями за участю людей.

4. Пов'язано з поліпшенням функції печінки

Чай з кульбаб може допомогти вашій печінці виконувати одну зі своїх основних завдань-краще виводити токсини з організму.

Згідно з дослідженням, опублікованим у лютому 2010 року в Journal of Pharmacy and Pharmacology, у тварин чай з кульбаб різко збільшує детоксифікуючий фермент. А кульбаби вказані як рослина з захисною дією для печінки в червневій статті 2015 року в журналі Evidence Based Complementary and Alternative Medicine.

5. Повний антиоксидантів

Кульбаба є особливо багатим джерелом бета-каротину, нарівні з морквою, згідно з оглядом за серпень 2016 року в The Review of Diabetic Studies. Бета-каротин допомагає організму виробляти вітамін А, згідно з даними Університету здоров'я Рочестера, - він також є антиоксидантом.

Квіти рослини також є джерелом антиоксидантів. Антиоксиданти борються з вільними радикалами і допомагають підтримувати здоров'я клітин.

6. Володіє потенційними протираковими властивостями

Кульбаби можуть володіти протираковими властивостями.

Наприклад, екстракт кореня кульбаби блокував проникнення клітин раку грудей, а екстракт листя кульбаби блокував клітини раку простати в дослідженні, проведеному в травні 2008 року в лабораторії і опублікованому в Міжнародному журналі онкології. Це вказує на те, що корінь кульбаби може відігравати роль у запобіганні росту клітин раку простати або грудей.

Але важливо відзначити, що ці дослідження не проводилися на людях, і немає ніяких наукових доказів того, що Кульбаби можуть лікувати або запобігати раку, за даними MSKCC. Знову ж таки, це область, яка потребує додаткових досліджень.

7. Може допомогти травленню

Як і інші гіркі трави, кульбаби можуть допомогти травленню, згідно PeaceHealth. Їх вживання в їжу спонукає ваше тіло виробляти більше слини, шлункового соку і травних ферментів.

Він також може діяти як проносне, що корисно при запорах.

8. Можливо знижує частоту ІМП

Існує певний потенціал, що Кульбаби можуть допомогти зменшити інфекцію сечовивідних шляхів (ІМП).

Наприклад, є обмежені докази того, що прийом Ува-Урсі (рослинний продукт, що містить корінь кульбаби) може допомогти зменшити рецидивні ІМП, згідно з дослідженням, опублікованим у вересні 2017 року в Trials.

9. Пов'язано з регулюванням холестерину

Дослідження на тваринах показують, що кульбаба може допомогти з холестерином.. У деяких дослідженнях кульбаба допомогла знизити загальний холестерин при одночасному підвищенні холестерину ЛПВЩ ("хорошого").

Це позитивний знак, але без додаткових досліджень ми не можемо знати, чи побачимо ми такий же ефект.в людях.

10. Потенційно бореться із запаленням

Запалення - це не все погано: воно допомагає вашому тілу вилікуватися від інфекції або порізів, згідно виданню Harvard Health Publishing. Але хронічне запалення, також відоме як стійке запалення низького ступеня, є більш проблематичним і пов'язане з серцевими захворюваннями, діабетом, деменцією, депресією, раком та артритом.

Як приготувати чай з кульбаб

У своїй книзі "інтегративна медицина" Девід Ракел пропонує гарне співвідношення кульбаби і води. Цей чай можна пити до 3 разів на день.

Додайте в чашку від 1 до 2,5 чайних ложок (від 4 до 10 грамів) сушеного листя кульбаби або від 0,5 до 2 чайних ложок (від 2 до 8 грамів) кореня кульбаби.Залийте від 1/2 до 1 склянки води.Настоюйте від 10 до 15 хвилин.Процідіть кульбаба.

Побічні ефекти чаю з кульбаби

Алергія

Згідно з NCCIH, кульбаба взагалі безпечна для вживання. Але, як і будь-яка трав'яна добавка, це потенційно може призвести до побічних ефектів.

Деякі люди страждають алергією на кульбабу і можуть не знати про це, тому будьте особливо обережні, якщо у вас алергія на амброзію, хризантеми, календули і ромашки, оскільки, за даними NCCIH, у вас може бути алергічна реакція на кульбабу.

Взаємодія з ліками кульбаби

За даними Mount Sinai, кульбаба може взаємодіяти з деякими ліками, включаючи:

  • антациди
  • Літій
  • розріджувачі крові
  • Ципрофлаксин
  • гіпоглікемічні препарати

Згідно з MSKCC, Вам слід уникати кульбаби, якщо у вас є гормоночутливий рак, хронічне захворювання нирок або ви приймаєте імунодепресанти.

Перед тим, як пити чай з кульбаби як частину вашого звичайного розпорядку дня, поговоріть зі своїм лікарем. І майте на увазі, що цей чай не замінює будь-які прописані вами ліки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти