StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Мангал: вчені розповіли, які смертельні ризики у приготовленої там їжі

2 липня 2021, 22:06
Приготування на грилі пов'язане з підвищеним ризиком раку.
шашлик_еда
Сам по собі деревне вугілля не є канцерогеном / 1zoom.ru

Багато хто вважає приготування на грилі невід'ємною частиною літа. Фактично, більшість людей повідомляють, що смажать на грилі не рідше одного разу на місяць в літні місяці.

Незважаючи на його популярність, ви, ймовірно, чули про те, що приготування на грилі шкідливо для здоров'я. На жаль, в чутках є частка правди, пише Healthline.

Приготування на грилі пов'язане з підвищеним ризиком раку. Це не означає, що ви не можете насолоджуватися цим літнім улюбленим. Є способи знизити ризик і зробити наступне гаряче блюдо, приготоване на грилі, безпечним, корисним і смачним.

Канцероген чи деревне вугілля?

Все, що сприяє розвитку раку, вважається канцерогенним.

читайте такожШашлик з риби на мангалі: неймовірно простий і смачний рецепт

Сам по собі деревне вугілля не є канцерогеном, але приготування їжі з використанням деревного вугілля може викликати рак. Для цього є дві основні причини.

Перший ризик використання деревного вугілля полягає в тому, що ви готуєте їжу при дуже високих температурах, другий - в тому, що при приготуванні на деревному вугіллі утворюється багато диму. Відомо, що копчення і приготування деяких видів м'яса при високій температурі є канцерогенними.

Звичайно, деревне вугілля - не єдиний спосіб готувати їжу при високих температурах. Крім того, не всі продукти однаково реагують на приготування на вугіллі, а це означає, що не всі типи гриля несуть однаковий ризик раку. Насправді, деякі види гриля на вугіллі вважаються дуже безпечними. Однак приготування їжі на деревному вугіллі може містити канцерогени в деяких продуктах.

Чи викликає гриль рак?

Ніхто не хоче думати, що їх улюблений літній обід може призвести до раку. На жаль, є кілька ризиків, про які ви повинні знати, перш ніж запалювати гриль. Часте смаження на грилі збільшує ризик раку.

Взаємозв'язок між вживанням червоного м'яса і раком

Червоне м'ясо пов'язане з численними ризиками для здоров'я, включаючи підвищений ризик раку. Дослідження показали, що червоне м'ясо пов'язане зі збільшенням ризику раку товстої і прямої кишки і може бути пов'язано зі збільшенням інших видів раку. Дослідження все ще проводяться, щоб визначити, чому червоне м'ясо збільшує ризик раку.

Побічні ефекти оброблених м'ясних консервантів, що викликають рак

Приготування м'ясних продуктів на грилі, таких як сосиски і сосиски, пов'язане з раком. Надійне джерело Всесвітньої організації охорони здоров'я класифікує перероблене м'ясо як канцероген" групи 1 " раку. Позначення групи 1 означає, що було проведено велику кількість надійних і піддаються перевірці досліджень, що зв'язують перероблене м'ясо з раком. Було доведено, що оброблене м'ясо збільшує ризик колоректального раку. Є деякі докази того, що перероблене м'ясо також може підвищувати ризик раку шлунка.

Обвуглювання створює гетероциклічні Аміни (ГКА)

Коли ви готуєте м'ясо на грилі при високих температурах, ви створюєте надійне джерело гетероциклічних амінів (ГКА).

ГКА-відомі канцерогени. Вони утворюються, коли високі температури змушують амінокислоти в м'ясі вступати в реакцію з креатином в м'ясі. Ця реакція призводить до появи чорних плям, які ви бачите на продуктах і грилі. Це відбувається тільки тоді, коли ви готуєте м'язове м'ясо, тому що це єдина їжа, що містить креатин. М'язисте м'ясо включає:

  • яловичина
  • свинина
  • ягня
  • козел
  • індичка
  • курка
  • риба

HCA також утворюються при використанні інших високотемпературних методів приготування м'яса, таких як смаження на сковороді.

При приготуванні на грилі утворюються канцерогенні поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ)

Коли м'ясний сік капає на вугілля та інші гарячі поверхні, виникає полум'я і дим. Це викликає утворення поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ). Потім ПАУ прилипають до м'яса, яке ви готуєте на грилі.

ПАУ також утворюються при копченні м'яса. Відомо, що вони змінюють ДНК людини і вважаються канцерогенними.

Гриль на газі безпечніше, ніж на вугіллі?

Гриль на газі вважається більш безпечним, ніж на вугіллі. При приготуванні їжі на газі утворюється набагато менше диму, що знижує утворення ПАУ. Газовий гриль також не стає таким гарячим, що скорочує утворення HCA.

Як зменшити кількість канцерогенів при приготуванні барбекю

Вам не потрібно відмовлятися від гриля. Змінивши те, що ви готуєте на грилі, і спосіб його приготування, ви можете знизити небезпеку приготування на грилі. Це означає, що ви можете смачно приготувати, не побоюючись раку.

Зменшіть кількість смаженого на грилі червоного м'яса і обробленого м'яса.

І червоне, і оброблене м'ясо пов'язані з більш високим ризиком раку. Ці ризики зростають, коли ви їх смажите. Червоне м'ясо і м'ясні напівфабрикати багаті жирами. Через це вони більше капають на вугілля, що збільшує ризик утворення ПАУ. Крім того, їх потрібно довго смажити на грилі, щоб вони повністю приготувалися. Більш тривалий час приготування на грилі означає більш високу температуру і більшу кількість диму, а ці фактори пов'язані з ризиком раку.

Приготування нежирного м'яса, такого як курка, індичка і риба, знижує ризик. Ви все ще можете створювати HCA, коли готуєте це м'ясо на грилі, але ризик не такий високий. Зазвичай не потрібно залишати це м'ясо на грилі майже так само довго. Це знижує ймовірність утворення HCA.

Крім того, пісне м'ясо в цілому більш корисно для здоров'я, що робить його розумним вибором.

Готуйте більше овочів

Креатин, що створює ГКА, міститься тільки в м'ясі, але м'ясо - не єдине, що можна кинути на гриль. Гриль фровощі і овочі безпечні і смачні. Овочі не стають канцерогенними, якщо їх смажити на грилі. Вони також багаті вітамінами, клітковиною і поживними речовинами, які можуть знизити ризик раку.

Так що кидайте ананаси, помідори, болгарський перець, гриби та інші свіжі овочі на гриль під час наступного приготування.

Ви навіть можете приготувати повноцінний обід і приготувати шашлик з овочів, фруктів і невеликих шматочків м'яса. Це відмінний спосіб приготувати барвистий і корисний вечерю на грилі.

Нарізавши м'ясо на більш дрібні шматочки, ви скоротите час, необхідний йому для приготування на грилі, що потенційно знизить ризик раку. Якщо ви хочете проявити творчий підхід, альтернативи м'яса на овочевій основі також стануть відмінним вибором.

Готуйте на грилі при більш низьких температурах і не обвуглюйте м'ясо

Високі температури викликають обвуглювання і утворення опіків. Приготування на грилі при більш низьких температурах може знизити цей ризик. Ви можете використовувати більш низьке полум'я, щоб підтримувати низьку температуру і копчення. Ви також можете відсунути вугілля в сторону, але тримайте м'ясо посередині гриля. Такий спосіб приготування може зайняти більше часу, але якщо ви будете підтримувати низьку температуру, ви скоротите утворення канцерогенів.

Якщо якісь шматки м'яса обвуглюються, їх краще викинути. Обвуглені біти містять найбільше HCA. Тому перед подачею м'яса рекомендується відрізати обгорілі і обвуглені частини м'яса.

Скоротіть час приготування

Ви можете зменшити кількість утворюються ГКА і ПАУ і знизити ризик раку, скоротивши час знаходження м'яса на грилі. Ви можете зробити це, запікаючи м'ясо або розігріваючи його в мікрохвильовій печі, перш ніж готувати його на грилі. Гриль як і раніше готує ваше м'ясо, і ви зберігаєте виразний смак смаженого на грилі.

Крім того, переконайтеся, що Ви часто перевертаєте м'ясо. Не допускайте перетравлення або обвуглювання однієї зі сторін. Національний інститут раку рекомендує постійно перевертати або перевертати м'ясо під час приготування на грилі, щоб знизити ризик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти