StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як очистити легені: 7 натуральних способів

26 листопада 2020, 20:50
Вдихання забрудненого повітря, сигаретного диму та інших токсинів може пошкодити легені і навіть викликати проблеми зі здоров'ям.
Рак, легені
Вдихання забрудненого повітря, сигаретного диму та інших токсинів може пошкодити легені і навіть викликати проблеми зі здоров'ям. / ridus.ru

Методи очищення легенів можуть принести користь людям, які курять, людям, які регулярно піддаються впливу забрудненого повітря, а також тим, у кого є хронічні захворювання, що впливають на дихальну систему, такі як астма, хронічна обструктивна хвороба легень і муковісцидоз.

Вдихання забрудненого повітря, сигаретного диму та інших токсинів може пошкодити легені і навіть викликати проблеми зі здоров'ям. Підтримка здоров'я легенів необхідно для підтримки здоров'я інших частин тіла.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в результаті впливу забруднення повітря щорічно в усьому світі помирає 4,2 мільйона чоловік.

У цій статті Главред покаже деякі методи, які люди можуть використовувати, щоб очистити легені.

Чи можна очистити легені?

Здоров'я легенів життєво важливо для здоров'я людини в цілому. Легені - це органи, які почнуть виліковувати себе, як тільки припиниться вплив забруднюючих речовин, наприклад, коли хтось кине палити.

читайте такожВчені з'ясували, що завдяки одному щепленню легше проходить коронавірус

Після того, як легені зазнали впливу забруднень, таких як сигаретний дим, груди людини можуть відчуватися переповненими, перевантаженими або запаленими. Слиз збирається в легенях, щоб "зловити" мікроби і хвороботворні мікроорганізми, що підсилює відчуття тяжкості.

Люди можуть використовувати певні методи, які допоможуть очистити легені від слизу і подразників, полегшити закладеність грудної клітини і інші неприємні симптоми.

Деякі з цих методів також можуть відкрити дихальні шляхи, поліпшити об'єм легенів і зменшити запалення, що може допомогти зменшити вплив забруднення і диму в легенях.

Способи очистити легені

Нижче ми розглянемо дихальні вправи і зміни в способі життя, які можуть допомогти видалити зайву слиз з легенів і поліпшити дихання.

1. Парова терапія

Парова терапія, або інгаляція пари, включає вдихання водяної пари, щоб відкрити дихальні шляхи і допомогти легеням відводити слиз.

Люди з захворюваннями легенів можуть помітити, що їх симптоми погіршуються на холодному або сухому повітрі. Такий клімат може висушити слизові оболонки дихальних шляхів і обмежити кровотік.

І навпаки, пар надає повітрю тепло і вологу, що покращує дихання і допомагає розріджувати слиз в дихальних шляхах і легенях. Вдихання водяної пари може принести негайне полегшення і допомогти людям легше дихати.

Невелике дослідження за участю 16 чоловіків з хронічною обструктивною хворобою легень (ХОЗЛ), захворюванням легень, які утруднюють дихання, показало, що терапія паровою маскою призвела до значного зниження частоти серцевих скорочень і частоти дихання, ніж терапія без парової маски.

Однак учасники не повідомляли про стійкі поліпшення їх дихальної функції.

Ця терапія може бути ефективним тимчасовим рішенням, але дослідникам необхідно провести додаткові дослідження, перш ніж вони повністю зрозуміють переваги парової терапії для здоров'я легенів.

2. Контрольований кашель

Контрольований кашель може сприяти виділенню слизу в дихальні шляхи. Кашель-це природний спосіб позбавлення організму від токсинів, що скупчилися в слизу. Контрольований кашель розріджує надлишки слизу в легенях, відправляючи її через дихальні шляхи.

Лікарі рекомендують людям з ХОЗЛ виконувати цю вправу, щоб очистити легені.

Щоб очистити легені від зайвого слизу, виконайте наступні дії:

  • сядьте на стілець, розслабивши плечі, обома ногами ставши на підлогу
  • складіть руки на животі
  • повільно вдихніть через ніс
  • повільно видихніть, нахиляючись вперед, впираючись руками в живіт
  • кашляйте 2 або 3 рази на видиху, тримаючи рот відкритим
  • повільно вдихніть через ніс
  • відпочивайте і повторюйте при необхідності

3. Прибрати слиз з легких

Постуральний дренаж передбачає лежання в різних положеннях для видалення слизу з легенів під дією сили тяжіння. Ця практика може поліпшити дихання і допомогти в лікуванні або профілактиці інфекцій легенів.

Техніки постурального дренажу розрізняються в залежності від положення:

1. На спині

  • Ляжте на підлогу або на ліжко.
  • Підкладіть подушки під стегна, щоб груди були нижче стегон.
  • Повільно вдихніть через ніс і видихніть через рот.
  • Кожен видих повинен тривати вдвічі довше, ніж вдих, що називається диханням 1: 2.
  • Продовжуйте протягом декількох хвилин.

2. На боці

  • Ляжте на бік, поклавши голову на руку або подушку.
  • Підкладіть подушки під стегна.
  • Практикуйте дихальну схему 1: 2.
  • Продовжуйте протягом декількох хвилин.
  • Повторіть з іншого боку.

3. На животі

  • Покладіть стопку подушок на підлогу.
  • Ляжте животом на подушки. Не забувайте тримати стегна вище грудей.
  • Складіть руки під головою для підтримки.
  • Практикуйте дихальну схему 1: 2.
  • Продовжуйте протягом декількох хвилин.

4. Вправа

Регулярні вправи можуть поліпшити фізичне і психічне здоров'я людей і знизити ризик багатьох захворювань, включаючи інсульт і хвороби серця.

Вправи змушують м'язи працювати інтенсивніше, що збільшує частоту дихання тіла, що призводить до більшого припливу кисню до м'язів. Він також покращує кровообіг, роблячи організм більш ефективним у видаленні надлишку вуглекислого газу, який організм виробляє під час тренувань.

Організм почне адаптуватися до вимог регулярних вправ. М'язи навчаться більш ефективно використовувати кисень і виробляти менше вуглекислого газу.

Хоча людям з хронічними захворюваннями легенів вправи можуть бути важче, цим людям також можуть бути корисні регулярні вправи. Людям, які страждають на ХОЗЛ, муковісцидоз або астму, слід проконсультуватися з лікарем перед тим, як почати новий режим вправ.

читайте такожСвєтлаков у лікарні з ураженням легень через COVID-19

5. Зелений чай

Зелений чай містить багато антиоксидантів, які можуть допомогти зменшити запалення в легенях. Ці сполуки можуть навіть захистити легеневу тканину від шкідливого впливу вдихання диму.

Недавнє дослідження, в якому взяли участь понад 1000 дорослих в Кореї, показало, що люди, які випивали не менше 2 чашок зеленого чаю в день, мали кращу функцію легенів, ніж ті, хто не пив нічого.

6. Протизапальні продукти

Запалення дихальних шляхів може ускладнити дихання і викликати відчуття тяжкості і тяжкості в грудях. Вживання протизапальних продуктів може зменшити запалення і полегшити ці симптоми.

До продуктів, які допомагають боротися із запаленням, відносяться:

  • куркума
  • зелень
  • вишня
  • чорниця
  • оливка
  • волоський горіх
  • квасоля
  • сочевиця

7. Перкусія грудей

Перкусія - ще один ефективний спосіб видалити зайву слиз з легенів. Медичний працівник або респіраторний терапевт буде використовувати складену долоню, щоб ритмічно постукати по грудній стінці, щоб видалити накопичилася слиз з легенів.

Поєднання перкусії грудної клітини і постурального дренажу може допомогти очистити дихальні шляхи від зайвої слизу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти