StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Газована вода: переваги та ризики вживання

26 березня 2021, 22:01
Газована вода може зіпсувати зуби.
вода, склянка води
Газована вода допомагає схуднути / Фото : pennsylvaniafrack.com

Газуючи вода містить розчинений вуглекислий газ (CO2), який робить воду газованою. Газування такої води може відбуватися природним або штучним шляхом.

Газована вода утворюється природним чином, коли вулканічні гази розчиняються в джерелах або колодязях з природною водою. Ця природна газована вода часто містить мінерали, такі як натрій або кальцій, пише Medical News Today.

Щоб штучно карбонізувати воду, у воду впорскують CO2 під тиском, утворюючи бульбашки. Штучно газована вода може природним чином містити мінерали, або в неї можуть бути додані мінерали.

читайте такожХолодна вода: фактори ризику та переваги її вживання

Були деякі дебати щодо впливу газованої води на здоров'я.

Чи небезпечна газована вода для здоров'я?

Вода-найважливіший ресурс, необхідний всім людям для життя. Людина не може вижити без води, так як вона необхідна для багатьох процесів в організмі. Однак деякі властивості газованої води можуть бути пов'язані з ризиком для здоров'я.

Втрата кальцію

Є теорії, що газовані напої можуть викликати втрату кальцію в кістках. Дослідники вважають, що фосфор, який присутній в деяких газованих напоях, знижує кількість кальцію, яке може засвоїти організм. Згідно з дослідженням, проведеним в 2006 році "надійним джерелом", напої на основі коли пов'язані з низькою мінеральною щільністю кісток у жінок.

Однак газована вода не містить фосфору. Крім того, за даними Національного інституту здоров'я (NIH), більшість людей отримують достатню кількість фосфору з їжею.

За даними Національного фонду остеопорозу, деякі газовані Мінеральні Води можуть допомогти поліпшити здоров'я кісток. Організація зазначає, що газовані напої не повинні замінювати напої, багаті кальцієм, такі як молоко.

Карієс

Газована вода, природна або штучна, містить CO2, що робить її злегка кислою. Кислота, що міститься в їжі і напоях, може зруйнувати твердий захисний шар зуба, відомий як емаль.

У дослідженні, проведеному в 2017 році, дослідники виявили, що штучно газована вода руйнує зубну емаль в лабораторних умовах. Ерозія емалі посилюється, коли вода має більш високий рівень карбонізації.

Крім того, в деякі газовані води може бути додана лимонна кислота для посилення смаку. Лимонна кислота також може підвищити кислотність газованої води, що може призвести до ерозії. Додавання цукру в газовану воду також посилює ерозійний ефект на емаль.

Людина може обмежити руйнівний ефект газованої води, випивши її через соломинку. Це може запобігти зіткненню газованої води з зубами, оскільки вона потрапляє в глотку.

Синдром роздратованого кишечника

Хоча газована вода не викликає синдрому роздратованого кишечника (СРК), її споживання може викликати загострення симптомів у людини, і люди повинні уникати газованої води та інших газованих напоїв.

Збільшення ваги

Існують суперечливі дослідження про вплив газованої води на набір ваги.

Дослідження, проведене в Японії, показало, що вживання газованої води викликає почуття ситості у молодих жінок. Однак дослідження було невеликим і не надало даних про вплив вживання газованої води на чоловіків.

Газована вода не призводить до збільшення ваги, так як в ній немає калорій. Однак при додаванні інших інгредієнтів, таких як підсолоджувачі, цукор і підсилювачі смаку, напій може містити натрій і додаткові калорії - зазвичай 10 калорій або менше. Однак калорії, пов'язані з газованою водою, зазвичай не призводять до збільшення ваги навіть з часом.

Деякі дослідження показують, що газована вода може підвищувати рівень греліну, гормону голоду. Ці результати були отримані в дослідженні на тваринах, і результати не були підтверджені дослідженнями на людях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти