StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ці щоденні фактори збільшують ризик серцевих захворювань у жінок

19 квітня 2021, 22:34
Жінки знаходяться в зоні ризику.
Серце
Серце - мотор людського тіла / petra oximoxi / Flickr

Зв'язок між психосоціальним стресом та ішемічною хворобою серце (ІХС) у жінок сильніше, ніж у чоловіків. Він також може варіюватися в залежності від типу стресу або фактора стресу.

Однак незрозуміло, як різні типи психосоціального стресу впливають на ризик розвитку ІХС у жінок.

З цієї причини дослідницька група з школи громадського здоров'я Дорнсайф при Дрексельському університеті у Філадельфії, штат Пенсільванія, вирішила дослідити зв'язок психосоціальних стресорів, включаючи напругу на роботі, стресові життєві події та соціальну напругу, з захворюваністю ІХС у жінок, пише Medical News Today.

Вони проаналізували дані, зібрані в рамках обсерваційного дослідження ініціативи з охорони здоров'я жінок (WHIOS), щоб оцінити незалежний і комбінований вплив стресових життєвих подій, соціальних відносин і оплачуваної роботи.

читайте такожЛікарі назвали напій, який захищає чоловіче серце від стресу

Їхні висновки, опубліковані в журналі Американської серцевої асоціації, показують, що робота та соціальна напруга, здається, подвоюють ризик розвитку ІХС у жінок на 21%.

Стресові життєві події та соціальна напруга, тобто негативні аспекти соціальних взаємодій або відносин, також збільшують ризик розвитку ІХС у жінок на 12% і 9% відповідно.

"Наші результати є важливим нагадуванням жінкам і тим, хто піклується про них, про те, що не можна ігнорувати загрозу стресу для здоров'я людини", - говорить доктор Конглонг Ван, провідний автор дослідження. "Це особливо актуально під час стресових факторів, викликаних пандемією".

Якщо це правда, ці результати можуть змістити акцент на запобіганні ІХС у жінок від управління поточним стресом на пошук способів запобігання стресу в його джерелі.

Це також послужило б серйозним нагадуванням про те, що стрес є серйозною загрозою для людей, зокрема жінок, і що з цією загрозою необхідно боротися швидко і належним чином.

Стрес і ІХС

Протягом останніх кількох років у кількох великих дослідженнях було встановлено, що психосоціальний стрес, пов'язаний з різними аспектами життя, може впливати на ризик розвитку ІХС.

Ймовірно, це пов'язано з тим, що психосоціальний стрес може порушити гомеостаз - оптимальне внутрішнє функціонування органів і їх систем - що може привести до захворювання.

В результаті стрес може посилити серцево-судинне запалення і реактивність, що призведе до метаболічних змін, які збільшують ризик розвитку ІХС.

Психосоціальний стрес також пов'язаний з поведінковими моделями, такими як споживання алкоголю, куріння або фізична неактивність. Деякі захворювання, включаючи діабет і гіпертонію, також впливають на ризик ІХС.

Стрес може по-різному впливати на чоловіків і жінок. Результати кількох досліджень показують, що зв'язок між психосоціальним стресом та ІХС може бути сильнішим у жінок, ніж у чоловіків.

В одному дослідженні жінки частіше, ніж чоловіки, реєстрували високий середній рівень стресу та пов'язані з ним емоційні та фізичні симптоми, включаючи виснаження та депресію.

Інше дослідження показало, що жінки можуть піддаватися психологічним стресам, які чоловіки відчувають рідше.

Проте вчені досі не знають, як різні стресори впливають на ризик захворювання ІХС у жінок. Тому неясно, які стресори найбільше впливають на ризик розвитку цього стану.

Через це медичним працівникам складно порадити жінкам, як найкраще знизити ймовірність розвитку ІХС. Це також означає, що жінки не можуть бути впевнені, які фактори стресу найбільш важливі для запобігання ІХС.

Робота і соціальна напруга

У новому дослідженні дослідницька група проаналізувала дані, зібрані в рамках WHIOS, ініціативи, спрямованої на пошук кращих способів запобігання серцевих захворювань, раку та остеопорозу у жінок.

Вчені проаналізували дані 80 825 жінок, які проживають в різних штатах США, які пережили менопаузу.

Вік учасників становив 50-79 років, коли WHIOS почав їх відстежувати, а середній час відстеження жінок становив 14 років і 7 місяців. Жінки оцінювали фактори стресу в WHIOS, використовуючи анкети самооцінки.

Після поправки на такі змінні, як тривалість роботи, соціально-економічні фактори, вік і додаткові фактори стресу, дослідники виявили, що високий бал стресових життєвих подій збільшує ризик розвитку ІХС на 12%, а висока соціальна напруга - на 9%.

Команда також зазначила, що вплив роботи та соціальної напруги, схоже, працює синергетично, збільшуючи ризик ІХС у жінок на 21%. Сама по собі робоча навантаження не була пов'язана з більш високим ризиком ІХС.

Ці результати можуть мати важливі наслідки для того, як медичні працівники та самі жінки вирішують найкраще справлятися зі стресом, щоб знизити ризик ІХС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти