StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Білок: скільки його потрібно для організму, щоб худнути

5 березня 2021, 21:32
Потреби в білку варіюються в залежності від людини.
м'ясо, білок
Потреби в білку варіюються в залежності від людини. / УНІАН

Білок - це поживна речовина, необхідна для підтримки і нарощування м'язової маси.

Скільки білка вам потрібно їсти щодня, залежить від декількох факторів, таких як ваш вік, вага і рівень фізичної активності, повідомляє Insider.

Ось як розрахувати, скільки білка вам потрібно і які продукти містять найбільше.

Як я можу розрахувати, скільки білка мені потрібно?

За словами Елізабет Бейл, зареєстрованого дієтолога і засновника Elizabeth Beil Nutrition, потреби в білку варіюються в залежності від людини, але в цілому білок повинен становити від 10% до 35% від щоденного споживання їжі.

читайте такожБрак білка в організмі: попереджувальні знаки

Деякі дані свідчать про те, що кількість білка, яке вам потрібно, може бути навіть більше, а поточна рекомендована доза призначена тільки для запобігання дефіциту.

Споживання білка також залежить від віку і статі. Наприклад, чоловікам потрібно більше білка, ніж жінкам, тому що у них більше м'язів. Крім того, людям похилого віку потрібно більше білка, тому що їх організм не переробляє білок ефективно. Люди старше 70 років також піддаються більш високому ризику дефіциту білка через те, що в цілому менше їдять.

Рівень вашої активності також відіграє роль у тому, скільки білка вам потрібно їсти щодня. Коли ви тренуєтеся, ви руйнуєте м'язи, говорить Бейл, для відновлення яких потрібен білок.

Скільки білка вам потрібно в день, щоб наростити м'язи?

"Якщо ви хочете наростити м'язову масу, вам потрібно відрегулювати споживання білка в залежності від того, скільки білка ви їли раніше і скільки силових тренувань ви робите зараз", - говорить Сезар Сауза, дієтолог з AltaMed Health Services.

Щоб наростити м'язи, вам також необхідно мати надлишок калорій, тобто ви споживаєте більше калорій, ніж спалюєте. Однак не все це повинно відбуватися з білка.

"Збільшення кількості білка пов'язане зі збільшенням м'язової сили і маси, однак це не вся історія, тому що нашому організму також необхідні вуглеводи і жири, щоб сприяти збільшенню м'язової маси", - говорить Сауза.

Щоб переконатися, що ви досягли своїх цілей, проконсультуйтеся з дієтологом, який допоможе вам скласти план харчування з правильним балансом білків, жирів і вуглеводів.

Скільки білка потрібно, щоб схуднути?

За словами Саузи, єдиний спосіб схуднути-створити дефіцит калорій, тобто ви споживаєте менше калорій, ніж споживаєте. Вживання білка в складі добре збалансованої дієти може допомогти Вам насититися і ви споживаєте менше калорій в цілому, але просте збільшення споживання білка без створення дефіциту калорій не допоможе вам схуднути.

Ще одна перевага вживання білка в тому, що він допомагає вашому тілу наростити м'язи, що може трохи збільшити метаболізм в стані спокою і допомогти вам спалити більше калорій в цілому.

За словами Саузи, якщо ви намагаєтеся схуднути і турбуєтеся про збереження м'язової маси, переконайтеся, що білок становить від 10% до 20% від загальної кількості калорій за день. Але це залежить від віку, ваги і поточного режиму силових тренувань.

Продукти з високим вмістом білка

За словами Саузи, продукти, що містять більше 10 грамів білка, зазвичай вважаються високобілковими. До продуктів з високим вмістом білка відносяться м'ясо і морепродукти, квасоля і бобові, а також молочні продукти.

Щоб досягти своєї добової норми, Бейл рекомендує вживати різні джерела білка при кожному прийомі їжі або перекусі. Ось розбивка продуктів з високим вмістом білка і його кількість в кожній порції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти