Від продуктів до бензину: українців приголомшать нові ціни - експерти

5 серпня 2020, 05:28
Ціни підстьобне активне зростання курсу долара, кажуть економісти.
/ fakty.ictv.ua
/ fakty.ictv.ua

У третьому кварталі традиційної літньої дефляції не очікується, навпаки, ціни будуть зростати, причому швидко.

Як розповіли Сьогодні експерти, варто очікувати інфляції до 3%.

Економічний експерт Олег Пендзин вважає, що в новому маркетинговому році (починається з 1 липня) зерно коштуватиме набагато дорожче, ніж в минулому, так як, за прогнозами світової продовольчої організації (ФАО), в світі в цьому році очікується нестача харчів.

відео дня

"Через складні кліматичні умови як в світі, так і в Україні, урожай зберуть набагато менший при незмінному попиті на продукти харчування – очевидно, що ціни через це теж почнуть зростати. Припиниться зниження цін на курятину, так як поступово на неї відновлюється попит, будуть рости ціни і на яйця, – упевнений Олег Пендзин. – Карантин не дозволить агропрому і переробним підприємствам в агросекторі досягти навіть торішнього рівня випуску продукції".

Не бачить літньої дефляції і експерт в області економіки Олександр Охрименко.

читайте такожТотальне здорожчання: в Україні різко підскочили ціни на АЗС"Очевидно, що овочі борщнабору до жовтня подешевшають, відігравши зростання цін на третину в другому кварталі, але не більше, а саме вони завжди були драйвером літньої дефляції, – аналізує Олександр Охрименко. – Можуть і надалі дешевшати курячі тушки, свинина, молоко і вершкове масло, але незначно, на кілька відсотків. Ціни на хліб, цукор, борошно практично не зміняться. Не виросте, але і не впаде оренда житла. Продовжиться зростання цін на ліки і на паливо".

У свою чергу економічний експерт Олексій Дорошенко додав, що в третьому кварталі не подорожчає і горілка, через те, що депутати не встигли до канікул проголосувати за підвищення акцизів на спиртне.

"У вересні очікується зниження цін на яблука до адекватних – в межах 20 грн/кг (зараз вдвічі дорожче), – говорить Олексій Дорошенко. – Але ціни підстьобне активне зростання курсу долара, яке почалося. Перш за все це відіб'ється на ліках, в тому числі на українських, так як в них є імпортні компоненти, які закуповуються за кордоном. Також з цієї причини подорожчає і бензин", - додав Дорошенко.

читайте такожЕкономіст спрогнозував подорожчання алкоголю - коли та на скільки

Нагадаємо, раніше експерт Сергій Куюн розповів, чого українцям очікувати від цін на заправках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти