В Україні подорожчають бензин і дизельне паливо: на скільки зросте ціна

5 червня 2024, 11:17
4520
Бензин і дизель зростуть в ціні після того, як Верховна Рада проголосує за законопроєкт про підвищення акцизного податку на паливо.
Бензин, Леонид Косянчук
В Україні подорожчають бензин і дизельне паливо/ колаж: Главред, фото: УНІАН, скрін

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про підвищення акцизного податку на паливо. Коли цей законопроєкт буде остаточно проголосований й акцизи будуть підвищені, ціна на бензин і дизельне пальне зросте.

Загалом бензин може подорожчати на 1,5 гривні, а дизельне паливо – на 1,85 гривні. Про це сказав президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук в ефірі телеканалу "Київ".

"Підвищення акцизів у тому вигляді, в якому були прийняті в першому читанні, фактично створюють передумови для незначного подорожчання в другому півріччі. Це десь 1,5 гривні на літрі по бензину і десь 1,82-1,85 гривень на дизельному паливі", – зазначив Косянчук.

відео дня
Леонид Косянчук
В Україні подорожчають бензин і дизельне паливо/ скрін

Дивіться відео з поясненням Косянчука, як в Україні можуть зрости ціни на бензин і дизельне паливо:

Що таке акциз?

Акциз – один із різновидів здійснюваних державою податків (зборів), не пов'язаних з одержанням прибутку підприємцем (товаровиробником, торговцем). Це – найпоширеніші державні непрямі (побічні) податки (збори) на певні продукти масового попиту (предмети розкоші, тютюн, алкогольні напої, коштовні метали та інше), які стягують з виробників чи продавців товарів. Акциз включається до ціни товару, яку сплачує споживач товару, а його розмір і сума стягуються до державного чи місцевого бюджету. Часто застосовується до окремих імпортних товарів з метою захисту внутрішнього ринку й підтримки вітчизняного товаровиробника, пише Вікіпедія.

ВР підтримала підвищення ставок акцизного податку на паливо

Нагадаємо, Верховна Рада у вівторок, 4 червня, у першому читанні схвалила законопроєкт про підвищення ставок акцизного податку на паливо до мінімального рівня, який встановлено в Європейському Союзі, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

У Законопроєкті передбачається, що можуть бути збільшені наступні ставки акцизного податку на пальне:

  • бензини – 359 євро за 1000 л.;
  • дизельне пальне – 330 євро за 1000 л.;
  • скраплений газ – 70 євро за 1000 л.

В Україні може зрости ціна на бензин – що відомо

Раніше повідомлялося, що в Україні різко зростуть ціни на бензин та газ – у парламенті прийняли рішення. Комітет Верховної ради з питань фінансів підтримав зміни до Податкового кодексу щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку. Народний депутат України Ярослав Железняк повідомив, що комітет підтримав проект №11256 про збільшення акцизів на паливо.

Також раніше експерт дав прогноз, чи чекати в червні серйозного подорожчання бензину. Як нагадав експерт, Кабмін подав у Раду законопроєкт, що передбачає наближення акцизів в Україні до рівня ЄС. І це на цінах на пальне одразу позначиться.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти