У травні мільйони українців залишаться без підвищення пенсій: кому не пощастить

4 травня 2020, 08:37
В рамках індексації пенсію підвищать на 11%.
Пенсійне посвідчення
В рамках індексації пенсію підвищать на 11% / zn.ua

У травні 2020 року в Україні з 11,4 мільйонів пенсіонерів підвищення отримають в рамках індексації всього 6,9 мільйонів осіб.

Причиною є формула розрахунку, відповідно до якої середня зарплата по країні за три роки множиться на співвідношення власної зарплати до середньої, а також множиться на стаж у роках і множиться ще на 1%.

Стаж і індексація: як розрахувати підвищену пенсію

При цьому в рамках індексації пенсію підвищать на 11%. Але не 1638 грн (з урахуванням доплати до розміру мінімальної), а виплату за формулою – тобто 979,2 грн плюс 11%. Це буде 1087 грн, що все одно менше мінімальної виплати. Тому навіть після індексації у травні такий пенсіонер продовжить отримувати свої 1638 грн.

відео дня

Для тих, хто виконав вимогу щодо стажу (для жінок - 30 повних років, а для чоловіків – 35 років), з 1 травня мінімальна пенсія складе 2100 грн.

Індексація пенсій для спецкатегорий: до чого готуватися

Друга категорія – українці, які виходили на пенсію за спеціальними законами. Силовики, народні депутати, судді і ще цілий ряд категорій виходили на пенсію раніше загального пенсійного віку або отримували пенсії за своєю спеціальною формулою.

читайте такожДовгоочікуване підвищення пенсій: коли чекати і кого торкнетьсяДля них, зазначає директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Валентина Кудин, підвищення в рамках індексації не буде.

Надбавки за надстаж: як перерахують пенсію

Третя категорія – ті, хто зараз отримує надбавки за додатковий стаж. "Ті, хто мають надстаж – понад 30 років для жінок і 35 років для чоловіків – отримують надбавки до пенсії, однак індексувати будуть основний розмір пенсії", – пояснила чиновниця.

Що це означає? Якщо ви маєте 15 років додаткового стажу, ви можете претендувати на надбавку до пенсії в розмірі 15%. При цьому підвищувати будуть "чистий" розмір пенсії, без урахування надбавки. Тому підвищення складе в такому випадку не 11%, а, наприклад, 5-6%.

Мінімальна пенсія і неповний стаж: хто залишиться без доплат

У той же час українці з мінімальними пенсіями залишаться зовсім без доплат, якщо у них немає 30-35 років стажу. Приміром, якщо чоловік чесно відпрацював 34 роки, вийшов на пенсію, але при цьому мав невисоку зарплату, в травні він ризикує залишитися зовсім без будь-яких доплат.

читайте також"Просто пиляють бюджет": у Мінсоцполітики пообіцяли індексацію пенсійПроблема полягає в тому, що коефіцієнт оцінки стажу в Україні знизили з 1,5% до 1%. Тобто роль зарплати зараз вище, ніж роль стажу. Тому навіть з великим стажем і низькою зарплатою на суттєві виплати претендувати не можна, пише Obozrevatel.com.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в недалекому майбутньому пенсії українським пенсіонерам платитимуть за змішаною системою, тому громадяни після виходу на заслужений відпочинок зможуть отримувати дві пенсії одночасно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти