"Немає ніякої подушки": експерт спрогнозував курс гривні в 2021 році

3 січня 2021, 12:03
На думку Олега Соскіна, у влади України практично не залишилася простору для маневру в плані утримання курсу гривні.
Долар
Експерт дав прогноз щодо курсу гривні в 2021 році / УНІАН

В української валюти, гривні, вкрай несприятливі перспективи у 2021 році.

Такий прогноз у спеціальному коментарі для Главреда зробив економіст і політолог Олег Соскін ‒ директор Інституту трансформації суспільства. За його словами, перший сильний удар по курсу гривні завдасть той факт, що у 2021 році Україна повинна буде повернути 25 мільярдів доларів зовнішніх боргів.

"У держави просто немає коштів для того, щоб утримати гривню у 2021 році. Адже за цей рік Україна повинна буде повернути, як мінімум, 25 мільярдів доларів боргів. Тим більше дохідна частина бюджету-2020 провалена. Що тоді говорити про 2021-му? Все це означає, що під гривнею немає ніякої "подушки", ‒ сказав він.

За його словами, серйозного обвалення гривні варто чекати вже в січні-березні.

"Гривні надруковано багато. Зростання ВВП немає. Золотовалютні запаси скорочуються. Запозичення розміщуються під дуже високий відсоток, обслуговувати їх вже не представляється можливим. Збір грошей з населення вже досяг межі. При цьому влада власними руками знищує середній і малий бізнес в Україні. Незабаром почнеться банкрутство міст. У Пенсійному фонді грошей не вистачає, і цю дірку доводиться закривати, беручи кошти з держбюджету. Як бачимо, є всі передумови, щоб в лютому-березні курс гривні обвалився", ‒ заявив Соскін.

На думку експерта, розміри зовнішнього боргу України не залишають жодних шансів владі країни утримати курс гривні.

"Сукупний зовнішній борг України - корпоративний, банківський і державний – перевищує 121 млрд доларів, а це навіть більше, ніж ВВП України. І в багатьох країнах світу зараз аналогічна ситуація. На тлі загального падіння Україні, яка є однією з найбільш відсталих держав, країною-лузером, буде просто нереально утримати свою нацвалюту. Немає ні "подушок", ні джерел, ні сил, які допомогли б витримати Україні цей складний період", ‒ підсумував він.

читайте такожЗанурення в безодню: що чекає гривню в 2021-му

Нагадаємо, раніше Главред повідомляв:

  • 15 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла закон Про державний бюджет на 2021 рік.
  • Згідно з документом, курс долара в Україні наступного року передбачається на рівні 29,1 грн/долар, прогнозний курс на кінець 2021 року становить 28,8 гривні за долар.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти