"Катастрофічний обвал гривні": експерт оцінив сценарій з гіперінфляцією

3 липня 2020, 05:28
В Україні курс має бути на рівні 28-30 гривень за долар, вважає Тарас Загородній.
гривня, гривня
В Україні курс гривні занижений, вважає експерт

Яків Смолій був абсолютно неадекватний у плані забезпечення української економіки дешевими ресурсами, заявив політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

"Зате він забезпечував спекуляції і на курсі, і на внутрішньому боргу. Тому туди Смолію і дорога! Шкода, що не посадять", - пише він в матеріалі на Главреді.

Він нагадав, що згідно зі звітом Рахункової палати, бюджет України втратив близько 10 мільярдів гривень на курсовій різниці, при цьому в бюджеті закріплений курс на рівні 28 гривень за долар, а Нацбанк утримував його на рівні 26.

відео дня

читайте такожЕксперти попередили про новий стрибок долара: коли курс піде вгору"Страшилка про те, що після звільнення Смолія відбудеться катастрофічний обвал гривні – абсолютна брехня. Перш за все, підкреслюю, що курс у нас занижений – він повинен бути на рівні 28-30 гривень за долар. Відповідно, він може прийти у відповідність із закладеними в бюджеті показниками. М'яка девальвація в умовах кризи – це нормально, всі країни так роблять. Вигадки про гіперінфляцію – теж брехня. Низька інфляція в умовах кризи працює проти країни. Для такої економіки, як українська, інфляція 10-15% в рік – це нормально: вона і забезпечує платоспроможність населення, і підтримує експортерів, і економіка при цьому не вбивається", - пояснив експерт.

У той же час він підкреслив, що така ситуація вигідна спекулянтам: "Тому що низька інфляція та курсові ігри дозволяли їм викачувати з країни близько 20% річних на рівному місці, і все це йшло за кордон. Тому їх обурення і крики зараз абсолютно зрозумілі – я б, напевно, теж образився, якби у мене забирали такі величезні гроші".

Аналітик також додав, що після звільнення Смолія політика Національного банку має суттєво змінитися.

читайте такожШок від COVID-19: експерт дав похмурий прогноз щодо курсу долара

"Перш за все, повинні знизитися нормативи щодо кредитування. Банки повинні видавати кредити, а то вони виставили такі ідіотські вимоги до українських компаній, що їх можуть виконати лише торговці зброєю, наркотиками і ті, хто займаються проституцією. Крім того, НБУ повинен буде послабити тиск на банківську систему і скоротити спекуляції на гривні – це допоможе залучити в економіку додаткові ресурси", - резюмував Загородній.

Нагадаємо, раніше експерт дав несподіваний прогноз курсу долара до 2021 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти