Ілларіонов розкрив сценарій справжнього підйому економіки України

21 травня 2021, 06:09
Під час другого президентського терміну Кучми темпи економічного зростання України перевищували показники Росії, стверджує Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Україні треба знизити податкове навантаження, щоб домогтися економічного дива - Ілларіонов / УНІАН

Сьогодні в Україні існує проблема позамежного податкового навантаження, тому економіка держави не зростає. Щоб забезпечити економічне зростання, слід знизити рівень державних доходів щодо ВВП з 40% до 15%. Найкращим економічним періодом в українській історії є другий термін президентства Леоніда Кучми. Тоді економіка держави зростала більш швидкими темпами, ніж у Росії. Зниження податкового навантаження може посприяти появі українського економічного дива. Про це заявив колишній радник Путіна, економіст Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що високий рівень податкового навантаження в державі шкодить зростанню економіки. Навантаження оподаткування потрібно знизити з 40 до 15% щодо ВВП, і тоді вдасться досягти прогресу в економічному розвитку.

"Сьогодні рівень державних доходів в Україні відносно ВВП становить приблизно 40%. Для країни такого економічного розвитку і структури економіки як Україна, такий рівень податкового навантаження є абсолютно неприйнятним, заборонним для економічного зростання. При такому рівні податкового навантаження ніяка економіка такого рівня економічного розвитку не зростає. Для України оптимальним рівнем податкового навантаження, яке забезпечить максимальні темпи економічного зростання, становить приблизно 15% ВВП", - пояснив Ілларіонов.

За його словами, держави, яким вдалося домогтися зниження податкового навантаження як мінімум до 25% щодо ВВП, досягли економічного прогресу. Що стосується України, то в період другого президентства Леоніда Кучми (1999-2004 рік, - ред.), українська економіка зростала більш швидкими темпами, ніж російська. Тоді податкове навантаження становило 30%. Економіст вважає, що Україні слід радикально знизити податкове навантаження щодо національної економіки, і тоді державі можна буде сподіватися на економічне диво.читайте такожПопереду подвійний удар по українській економіці і втеча капіталу

"Найкращий економічний період в історії незалежної України - це другий термін президента Кучми, коли Україна мала темпи економічного зростання, які перевищували темпи у Росії. Серед факторів успіху тоді - нижче податкове навантаження, воно було трохи вище 30%. Стратегічна мета для України - це зниження податкового навантаження, радикальне зниження розмірів державних витрат щодо національної економіки. Саме це запускає економічне зростання, підтримає високі темпи економічного зростання і дає шанс на українське економічне диво", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Андрій Ілларіонов – новини

  • Колишній радник російського президента Андрій Ілларіонов вважає, що плани щодо зустрічі господаря Білого дому Джо Байдена і глави РФ Володимира Путіна нагадують події 1938 року. За його словами, якщо військова ситуація на Донбасі і біля українських кордонів загостриться, це означатиме укладення угоди між США і Росією.
  • Ілларіонов також заявляв, що Німеччина продовжить відстоювати можливість добудови газопроводу Північний потік-2, тому що Берліну і Європі вигідніше отримувати газ безпосередньо з Росії без транзиту через територію України. Як вважає економіст, США не протидіятимуть такому сценарію розвитку подій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти