Україна звільнятиме Крим до кінця 2024-го і здатна знищити Чорноморський флот – Коваленко

20 вересня 2023, 09:00оновлено 22 вересня 2023, 09:16
ЗСУ можуть вийти на Азовське узбережжя до початку зими, війська РФ у Токмаку потраплять в оточення або змушені будуть тікати, вважає Олександр Коваленко.
Александр Коваленко
Росія може відвести кораблі Чорноморського флоту до Каспійського моря, у Новоросійську вони вже не сховаються - Коваленко / Главред

Україна в рамках контрнаступу проводить роботу з демілітаризації окупованого Криму. ЗСУ знищують об'єкти російських окупантів і поступово готуються до звільнення півострова. Під ударом військ опинився і Чорноморський флот - донедавна головна "гордість" загарбників втрачає кораблі і позбавляється можливостей для маневрів. Київ чекає далекобійних ракет від Заходу, щоб продовжити зачистку української частини акваторії Чорного моря.

В інтерв'ю Главреду військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів про значення ударів України по Чорноморському флоту РФ у Севастополі, пояснив, як ЗСУ можуть знищити флот окупантів, проаналізував ситуацію з Кримським мостом, а також зробив прогноз про терміни виходу сил оборони України до Азовського узбережжя і операції зі звільнення захопленого агресором Росією Криму.

Україна посилила атаки на Чорноморський флот РФ и вибиває ворожі кораблі. Наскільки такі дії послаблюють російський флот, і як це позначиться на планах Росії щодо утримання захопленого Криму?

Удари впливають на боєздатність російських військ. Вони почали втрачати субмарини і кораблі, виробляти які вже не можуть. Наприклад, виведений з ладу великий десантний корабель проекту 775 Мінськ будувався ще за часів Радянського Союзу. Причому не у СРСР, а у Польщі – на верфі в Гданську. Сьогодні Росія не має можливостей для того, щоб будувати такі кораблі.

Крім того, крилатою ракетою авіаційного базування типу повітря-поверхня був знищений російський підводний човен "Ростов-на-Дону". Це унікальний випадок, якого ще не було в світовій історії війн та конфліктів. Ба більше, знищений носій крилатих ракет Калібр, який планували взимку використовувати для ударів по Україні. В жовтні підводний човен планували вивезти з ремонту.

Регулярні удари перетворюють Чорноморський флот на флотилію. Причому флотилією він став після того, як було знищено крейсер "Москва". Унікальність цього прецеденту полягає в тому, що вперше в історії країна, у якої немає флоту, перемагає у морському бою країну з флотом, що перетворюється на флотилію.

Ситуація сприяє безпеці в Чорному морі та зменшує військовий потенціал Росії. Наразі росіяни не здатні вільно використовувати свої кораблі. Кожен вихід у відкрите море супроводжується дуже серйозним ризиком. Я не виключаю навіть того, що Росія пізніше буде змушена перевести частину своїх кораблів у більш безпечне місце. Наприклад, їх можуть переправити внутрішніми водами до Каспійського моря. Хоча до такого рішення російське командування ще повинно дійти. Поки що вони гальмують.

Дивіться відео, в якому Олександр Коваленко зробив прогноз щодо операції ЗСУ зі звільнення Криму:

Росія може відвести свої кораблі до Каспійська чи Новоросійська?

Відведення кораблів до Новоросійська – поганий варіант для росіян. Ми пам'ятаємо, що сталося з Оленегорським гірняком і нафтовим танкером, тому Новоросійськ для окупантів – зона ризику. Кораблі можуть вивести лише за межі Чорного моря. А коли сили оборони України вийдуть до Азовського узбережжя, ситуація для ворога погіршиться вже і в Азовському морі. Тому росіянам треба поспішати, доки у них ще є час вивезти кораблі.

Чи здатна Україна знищити Чорноморський флот? Як розгортатимуться події після того, як ЗСУ отримають далекобійні ракети ATACMS і Taurus?

Taurus – це майже такі ж самі ракети, як Storm Shadow та SCALP-EG, однотипні ракети дозвукового типу. Про ATACMS говорити зарано, тому що я не знаю прецедентів, коли б саме ATACMS використовували по надводних об'єктах як протикорабельний комплекс. Можливо, буде перше унікальне використання таких ракет, але спочатку їх треба отримати. ATACMS дозволить нам завдавати ударів в радіусі до 300 кілометрів по всіх зонах бойових дій і у Криму. Буде можливість уражати різноманітні військові об'єкти – стрілецькі бухти, військові кораблі тощо.

Я думаю, що Україна здатна знищити Чорноморський флот. Якщо крок за кроком кораблі будуть знищуватися, Росія не зможе їх компенсувати. Хіба що перебазує кораблі зі своїх інших флотів, наприклад, з Каспійського до Чорного моря. Але і ці кораблі можуть бути знищені. Доки російське командування буде думати, вони втратять ще не одну бойову одиницю.

Україні треба знищити весь Чорноморський флот чи вивести з ладу певні кораблі?

Передусім нам треба знищувати носії крилатих ракет морського базування Калібр, тому що саме ці ракети використовують для ударів по території України. Приорітетна ціль – великі десантні кораблі, тому що вони пристосовані для висаджування десанту, перевезення засобів і набагато краще, ніж мінні тральщики, мінують море та морські рубежі. Задачею є знищення великих десантних кораблів, носіїв крилатих ракет Калібр, корветів, фрегатів і навіть підводних човнів. Інші кораблі – це другорядні цілі, але якщо вони знаходяться в зоні досяжності ракети чи дрона, їх теж треба знищувати.

Кримський міст – ще один стратегічно важливий об'єкт окупантів у захопленому Криму. Коли в України з'явиться можливість зруйнувати естакаду?

Я не думаю, що Кримський міст можна повністю зруйнувати, але пошкодити автомобільну та залізничну частини можна. Україна може це зробити за допомогою надводних, повітряних дронів та ракет, які вже є в наявності. Втім, для того, щоб завдати ефективних ударів по Кримському мосту, треба спочатку скоротити відстань до естакади. Зробити це можна після виходу на узбережжя Азовського моря. Просування в Запорізькій області прискорить незворотні для Кримського мосту події.

Оптимальний сценарій для України – просування саме на Мелітопольському напрямку?

Це один із варіантів. Можна розглядати різні сценарії.

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов вважає, що ЗСУ можуть розірвати "суходільний коридор" до Криму до зими. Наскільки реальний сценарій і від яких факторів залежить його реалізація?

Факторів може бути дуже багато. Одним з них може бути рішення російського командування щодо Токмака. Питання полягає у тому, чи будуть вони тікати з Токмака, чи ні. Якщо росіяни залишать там гарнізон, нам доведеться його вибивати: оточувати Токмак і розпочинати міські бої. Треба визнати, що така ситуація загальмує наш наступ у бік Мелітополя і в цілому. Але росіяни можуть і втекти, коли буде перерізатися південна частина траси 0401. Це прискорить наше просування.

Існують різні сценарії і фактори. Я згоден із Кирилом Будановим, який сказав, що ЗСУ можуть вийти на узбережжя Азовського моря до початку зими. Це один з позитивних сценаріїв, проте є й негативні сценарії.

Коли може розпочатися повномасштабна операція щодо повернення Криму? Вона можлива одразу після виходу до Азовського узбережжя або навесні, коли, ймовірно, Україна отримає західні винищувачі?

Якщо ми у цьому році або на початку 2024-го вийдемо на адміністративні межі тимчасово окупованого Криму, війська закріпляться на позиціях і одразу розпочнуть готувати умови щодо звільнення півострова. Умови формуються і зараз – все, що ми бачимо на Кримському півострові та навколо нього, свідчить саме про це. Я впевнений, що початковий етап звільнення Криму розпочнеться саме після того, як ми вийдемо на Азовське узбережжя. Процес може початися наприкінці цього або вже на початку наступного року – в залежності від того, коли ми туди дійдемо.

Звільнення Криму може розпочатися 2024-го року. Воно складатиметься з декількох фаз. Перша – підготовча: вона не передбачатиме жодних сухопутних операцій на півострові. Українські війська діятимуть виключно на відстані, знищуючи об'єкти російських окупантів. Можливі й точкові диверсійно-розвідувальні операції. Друга – найактивніша фаза – може розпочатися до кінця 2024-го року, коли будуть створені відповідні умови. Одна з ключових умов – виснаження російської окупаційної групи військ, яка знаходиться на півострові.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти