Конфлікт в Нафтогазі: що буде з тарифами і якими проблемами загрожує

30 квітня 2021, 09:10
485
Реакція Заходу на звільнення Коболєва в майбутньому може обернутися проблемами для офіційного Києва.
Коболєв, Вітренко, Нафтогаз
Андрій Коболєв може повернутися в Нафтогаз, через що його конфлікт з Вітренко посилиться / УНІАН

У середу, 28 квітня, Кабмін звільнив з посади голову НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва. Вакантне місце довго не пустувало - того ж дня Кабмін призначив нового керівника компанії - колишнього виконуючого обов'язки голови Міненерго та екс-підлеглого Коболєва Юрія Вітренка. Однак, як запевняють експерти, в недалекому майбутньому в Нафтогазі все знову може перевернутися з ніг на голову, бо Коболєв з великою імовірністю оскаржить своє звільнення. І ось тоді на держпідприємстві може початися справжня битва.

"Привіт" від Заходу

Згідно з повідомленням Кабміну, причиною звільнення Коболєва, а разом з ним і чинної наглядової ради компанії, стали незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік - 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи, хоча запропонований наприкінці минулого року фінплан навпаки прогнозував прибуток в 11,5 млрд грн.

Варто сказати, що процедура звільнення рішенням Кабінету міністрів викликала багато критики. Зокрема, через кілька годин після того, як звільнили Коболєва, прес-служба самого Нафтогазу вибухнула заявою і назвала це "юридичною маніпуляцією".

відео дня

"Звільнення Наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення голови правління є наругою над основоположними принципами корпоративного управління державними підприємствами", - заявили у компанії. І додали, що спосіб звільнення демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами.

Логіка в їхніх словах є, адже згідно зі статутом Нафтогазу і Закону "Про акціонерні товариства", звільняти керівництво компанії може наглядова рада підприємства, а не Кабмін або загальні збори акціонерів, на рішення якого якраз послалися в уряді.

Не вітали спосіб звільнення Коболєва і західні партнери. "Повага до корпоративного управління, прозорість і чеснота при призначенні персоналу в енергетичному секторі - чи то урядові, чи державні підприємства - є ключовим фактором для підтримки довіри до України та її прихильності реформам" - написав прес-секретар Державного департаменту США Нед Прайс.

читайте такожЧому Коболєв отримав коліном під задУ свою чергу, посли "Великої сімки" заявили про політичне втручання. "Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України", - йдеться в повідомленні в Твіттері.

На думку політичного аналітика Олександра Кочеткова, така реакція Заходу цілком може обернутися проблемами для офіційного Києва. За його словами, рішення Кабміну в обхід статуту Нафтогазу надалі може бути негативно сприйняте іноземними інвесторами.

"У Нафтогазі "зариті" інтереси американців, які воюють проти Північного потоку-2. І, природно, усі питання, які цікавлять українську владу – кредити, підтримка у військовому протистоянні з Росією – також мають ризик серйозно постраждати", - вважає Кочетков.

Він пішов, але може повернутися

Сам Коболєв після звільнення заявив, що у нього є претензії до рішення уряду, але не в частині його звільнення, а в тому, що Кабмін "ставить хрест на реформі корпоративного управління". Однак уточнив, що не має наміру "влаштовувати цирк і підставляти під удар Нафтогаз".

Тим не менш, експерти переконані, що Коболєв все ж може подати до суду на Нафтогаз для того, щоб відновитися на посаді.

"При його можливостях і кричущій неохайності його звільнення, буде нескладно знайти суд, у якому він виграє. І тоді в Нафтогазі ми отримаємо двовладдя - одного призначеного і одного відновленого голову правління. А при тому, що у Коболєва всередині Нафтогазу явно залишаться свої люди, почнеться внутрішня боротьба", - додає Кочетков.

Водночас, на думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, навіть якщо Коболєв виграє суд, на колишнє робоче місце йому буде складно потрапити. Однак не виключено, що може статися чергова "енергетична рокіровка", за якої Коболєв зовсім може опинитися на посаді Юрія Вітренка – першого віце-прем'єра – міністра енергетики.

"Тоді буде дивно виглядати те, що віце-прем'єр судиться з урядом за зарплату керівника держкорпорації. І це може статися буквально на наступному засіданні Кабміну. Такий варіант не обов'язковий, але цілком реальний", - зазначив Гаврилечко.

читайте такожВітренко зізнався, як йому вдалося стати главою НафтогазуДо слова, як припускає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський, Коболєв в Нафтогазі може опинитися і в новій для себе іспостасі - голови наглядової ради.

"Тим самим буде можливий новий виток протистояння між Коболєвим і Вітренком. Знаючи західних партнерів, які часто керуються принципом "розділяй і володарюй", Коболєв може стати противагою Вітренку. Але поки підстав для цього немає", - сказав Землянський.

Що буде з тарифами

У той же час, експерти сходяться на думці, що на тарифах на газ для населення кадрові перестановки в Нафтогазі не вплинуть.

"Нафтогаз не має ніякого відношення до тарифів. Відповідно до закону "Про ринок газу", тарифи на газ повинні бути біржовими, тобто визначеними біржею. Оскільки в квітні на біржі вони були високими, в межах 7,5-10 гривень, з цього і вийшов річний тариф в 7,96 гривень. Тому зростання тарифів навряд чи варто очікувати", - переконаний співголова Фонду енергетичних стратегій, експерт у сфері енергетики Дмитро Марунич.

Тієї ж думки дотримується і Валентин Землянський. "Зміни цін у бік підвищення ми не чекаємо, тому що ціна газу зафіксована на найближчий рік. Будь-які зміни, якщо вони і будуть, можливі тільки в бік зниження, однак і це малоймовірно", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти