"Ручні" штрафи і дороге оскарження: як працює автофіксація порушень ПДР

2 червня 2020, 10:43оновлено 12 червня 2020, 15:59
Експерти розповіли Главреду, що "листи щастя" за перевищення швидкості можуть надсилати не всім, але навіть ці штрафи буде простіше оплатити, ніж оскаржити.
фотокамера, відеокамера, фотофіксація, відеофіксація
На першому етапі камери працюють тільки у Києві та Київській області / auto.ria.com

З 1 червня в Україні запрацювала система автофіксації порушень ПДР, яка почала фіксувати порушення швидкісного режиму з першої ж хвилини. Як зазначив у своєму Твіттер глава МВС Арсен Аваков, за перші 8 хвилин роботи системи водії порушили швидкість 262 рази.

Главред розбирався, чого водіям чекати від запуску системи.

Як працює система відеофіксації

Незадовго до запуску системи у МВС повідомляли, що камери будуть фіксувати тільки перевищення швидкості. На першому етапі у Києві та Київській області вже почали працювати 50 камер, з яких 20 – у столиці та ще 30 – в області. Всього, за даними МВС, в Україні планують встановити близько 700 таких комплексів.

відео дня

Порушенням, яке автоматично фіксується, вважається перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год з похибкою в 3 км\год. Потім фото- або відеодоказ порушення відправляється до загального центру обробки даних МВС та Національної поліції, де оператори спеціальних центрів перевіряють зафіксовані системою порушення, визначають користувача транспортного засобу (звіряючи його марку, номер і т. д.) і складають постанову про правопорушення, скріплюючи його електронним підписом, після чого такий "лист щастя" у роздрукованому вигляді відправляють власнику автомобіля.

Що стосується штрафів, то їх сума варіюється, в залежності від перевищення – наприклад, якщо водій перевищив швидкість не більше, ніж на 50 км\год, то його штраф складе 255 гривень, понад 50 км\год – 510 км\год. При цьому у водія є можливість сплатити вдвічі меншу суму штрафу протягом 10 банківських днів після порушення.

Водій і засновник спільноти dtp.kiev.ua Влад Антонов зазначає, що за статистикою, приблизно 20-30% автомобілів у потоці їде на швидкості, набагато вище дозволеної і тому ризик того, що водія засіче камера, досить великий.

"Якщо ви їдете зі швидкістю 68 км\год, то швидше за все, камера вас не зніме, але якщо їдете 72 км\год, то тут камера вже може зафіксувати перевищення. Але потрібно враховувати і те, що спідометр авто, GPS і радар вимірюють швидкість по-різному, тому що, наприклад, швидкість авто залежить від діаметра дисків, розміру коліс тощо, тому завжди можуть бути додаткові 2,3,4 або навіть 5 км\год. І хоч сам по собі штраф, з урахуванням обіцяної 50-відсоткової знижки, невеликий, але враховуючи, що водій може зловити кілька штрафів за одну поїздку, це будь-якого водія приведе до тями", - сказав Антонов Главреду.

Згідно з даними МВС станом на 17:00 1 червня, система зафіксувала 35762 порушення, з яких опрацювали і відправили 5620 "листів щастя". При чому один автомобіль примудрився проїхати повз три камери підряд зі швидкістю 200 км\ч.

Роботу системи оскаржити можна, але це буде дорожче

Варто зазначити, що нинішній запуск системи відеофіксації – це вже друга спроба боротьби з порушниками швидкісного режиму. Вперше система відеофіксації застосовувалася ще співробітниками ДАІ в 2010 році, проте тоді вона пропрацювала всього кілька місяців через те, що тоді її визнали юридично недосконалою.

Експерти вважають, що і цього разу систему відеофіксації може чекати така ж доля.

"Сам по собі запуск системи - дуже правильний крок. У інших країнах після запуску подібних систем смертність на дорозі знижувалася на 30%. Але за кордоном системи дійсно працюють у повністю автоматичному режимі, тобто штраф надходить тобі незалежно від того, хто ти – звичайний громадянин або депутат. І тому громадськість на Заході це спокійно приймає. А у нас система працює інакше, бо фактично тих, кого карати вирішують у ручному режимі за допомогою операторів в центрі МВС. І тут починається корупція. Ця ж проблема була і в перший раз, після чого люди почали обурюватися. Зараз теж можуть почати длубатися у нормативних актах і, швидше за все, знову буде скандал", - пояснив Главреду президент ВГО "Асоціація безпеки дорожнього руху" Михайло Берлін. На думку Берліна, куди менше опору громадськості було б, якби камери поставили в місцях концентрації ДТП через перевищення швидкості.

читайте такожЧому повернення "листів щастя" - величезний крок впередПроте зараз, відзначають експерти, скасувати роботу "розпіареної" системи буде дещо складніше. За словами адвоката Андрія Вареника, це пов'язано з тим, що на відміну від попереднього запуску системи в 2010 році, на систему фіксації вдалося отримати всі необхідні за законом дозволи.

Але від перспективи оскарження штрафів це все одно не рятує.

"Причина в тому, що після порушення результат, насамперед, надходить власнику автомобіля, але у нас є рішення Конституційного суду про те, що необхідно штрафувати конкретно винуватця і власник не повинен доводити, був за кермом він або хтось інший. І грунтуючись на цьому рішенні і будуть подаватися скарги", - розповів Вареник.

Правда, за словами експерта, у зв'язку з тим, що нещодавно Верховний Суд ухвалив рішення про обов'язкову оплату судового збору в розмірі 420 грн, це може ускладнити процес оскарження штрафів з камер. Оскільки в такому випадку, якщо наприклад, штраф буде максимальним, то водієві доведеться по суті заплатити його двічі.

"У такому випадку втрачається сенс оскарження і через це необхідність оскаржувати штраф кожен водій буде визначати особисто для себе - чи це буде справа принципу, чи, якщо він дійсно порушував, простіше буде заплатити невеликий штраф, тим більше, що буде діяти знижка", - додав Андрій Вареник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти