Росія вичерпує свої ресурси, Україна скоро зайде до Бєлгорода і Курська - Чорновіл

29 жовтня 2022, 09:55оновлено 29 жовтня 2022, 14:25
Теракт на ЗАЕС, ядерна тактична зброя і "брудна бомба" - це спроби Росії залякати світ і стимулювати його до того, щоб він змушував Україну піти на переговори.
Владимир Путин, Тарас Чорновил
Росія скотилася до рівня побутового терориста, вона наче мавпа з гранатою - Чорновіл / Колаж Главред, pixabay, kremlin.ru

Від початку повномасштабного вторгнення Росія постійно провокує терористичні та техногенні загрози, погрожуючи підривом та влаштовуючи нескінченні обстріли української критичної та цивільної інфраструктури. Так, РФ намагалася спочатку влаштувати аварію на Чорнобильській АЕС, а згодом той самий сценарій, але у збільшеному масштабі погрожує реалізувати на Запорізькій АЕС, яку окупанти контролюють уже декілька місяців.

І хоч Росія вже перестала махати ядерною дубиною, тепер вона звинуватила Україну у нібито підготовці "брудної бомби", а також намагається звинуватити ЗСУ у підриві Каховської ГЕС.

В інтерв’ю Главреду політичний аналітик, експерт із питань міжнародної політики, колишній народний депутат України Тарас Чорновіл розповів, чи готова Росія влаштувати великий теракт, чому підривом Каховської ГЕС вона погубить своїх вояків, чи може РФ зібрати "брудну бомбу", та чому Україна невдовзі може стати другим Ізраїлем.

Напередодні Енергоатом заявив, що Росія, ймовірно, готується до акту ядерного тероризму на ЗАЕС. За яких умов РФ може вчинити великий теракт?

З перших днів війни удари завдавалися в основному по військовій інфраструктурі. Якщо вони припадали на цивільні об’єкти, то це було більше від неточності їхніх ракет чи неправильності пропрацювання їхніх карт (застарілих даних тощо). Тоді у них був реальний план - взяти Київ за 3 дні, а Україну повністю - за два тижні, встановити повний контроль над територією, чи то з заходом України, чи без нього. У них були зовсім інші плани - вони збиралися захопити Україну в повному вигляді.

Зрозуміло, що на той момент вчиняти якісь серйозні терористичні акти проти інфраструктури до їхніх планів не входило. Цей задум провалився, і, не маючи серйозних успіхів на полі бою, вони компенсують його тим, чим завжди могли брати - тиском на населення. Причому неважливо - чи це був військово-терористичний тиск, чи економічно-терористичний. Кожного разу, чи при Ющенку, чи навіть при Януковичу, коли той почав готувати угоду про Асоціацію з ЄС, відбувалися заходи, які мали увімкнути невдоволення населення. Росія проводила так звані торговельно-економічні війни і апелювала до працівників галузей із тим, чи задоволені вони тим, що відбувається. Мовляв, якщо буде угода про Асоціацію, ЄС нічого не дасть, Росія усе перекриє, і усе буде удесятеро гірше. Це - метод терориста, який пробує залякати населення і через нього тиснути на владу, якщо вона в силу певних обставин іде не в тому напрямку, в якому йому хочеться.

Росіяни почали цим займатися уже за кілька тижнів після початку вторгнення - до того це могло бути або випадковістю, або актом помсти. Бо їх дуже сильно обламали під Києвом, і вони почали скоювати акти індивідуального терору вбивства мешканців, терору по інфраструктурі, торговельних центрах тощо. Але це ще не було загальною політикою. Далі у них були планомірні удари, які спочатку мали подвійне призначення - створити серйозні проблеми для цивільних громадян України і зашкодити логістиці. Я маю на увазі кілька потужних терористичних кампаній з обстрілами залізничної інфраструктури. Ефекту це не дало - по-перше, їхніми ракетами було важко точно влучати по об’єктах інфраструктури, а по-друге, ця інфраструктура в нас сильно розвинена ще з часів Радянського Союзу, особливо на сході і заході України. Схід зараз у війні, а західний напрямок, через який йде основна логістика, має стільки альтернативних підстанцій - силових, тяглових тощо - що зруйнувати їх було фактично неможливо. Вони побачили, що і це програється - по військовій логістиці не вдарило, населення зреагувало звинуваченнями проти Росії, але не збурилося. Відповідно того, що планували терористи, не сталося.

Наступним етапом була провокація енергетичної кризи - удари по нафтопереробних підприємствах і великих сховищах зберігання нафтопродуктів. Це вже було тероризмом більше проти мирного населення, ніж проти армії. Бо армія має своє забезпечення, плюс була відпрацьована логістика постачання дизеля з Румунії. І основний удар мав ефект - ми пригадуємо гігантські черги, великі проблеми із забезпеченням пальним, зростання цін на деяких заправках, але того ефекту, на який вони розраховували, не сталося - люди якось пристосувалися.

Після певного затишшя, вони били протягом тривалого періоду виключно як терористи - по мирному населенню. Бо по військових ще треба влучити, та й гарантовано буде відповідь - для цього була потрібна дуже велика точність, якої в РФ на той момент бракувало. І саме тому росіяни почали бити по мирному населенню у прифронтовій зоні. По містах-мучениках - Миколаєву, Запоріжжю, Нікополю, Марганцю, низці міст у Донецькій та Луганській областях, Харкову та окремих містах Харківщини. Тобто там, де вони можуть більш-менш прицільно діставати переобладнаними комплексами С-300 і реактивною артилерією - Смерчами, Ураганами та Градами. Для чого вона потрібна? Військового призначення у неї немає жодного. Єдиний варіант - викликати збурення у прифронтових районах. Тобто невдоволення і бунт населення з вимогою припинити війну. Росіяни як терористи тероризували заручників, аби вони почали вимагати від своєї влади припинення війни, але отримали протилежний ефект.

Ця акція ударів по прифронтових містах була спрямована ще й на те, щоб до зими зекономити якомога більшу кількість високоточних ракет, які в них вичерпуються, коли можна було б бити по критичній інфраструктурі і викликати катастрофічні наслідки для мирного населення. Але тут сталася історія з Кримським мостом. Я досі схиляюся до думки, що підривали його свої, і це внутрішня авантюра між їхніми силовиками.

Чи то Путін був про це не поінформований, але йому треба було відповісти у тому стилі, який заковтується їхнім населенням. Вичерпавши усі критичні запаси ракет, Путін був готовий бити саме по тій інфраструктурі, яка завдає особливої шкоди мирному населенню. Тому що, по-перше, терорист думає, що він таким чином стимулює заручників до висунення ультиматумів своїй владі щодо миру. А по-друге, зараз, восени, це було відповіддю на запит російського суспільства. Тобто терористичні акти спрямовані саме на те, щоб задовільнити бажання росіян побачити кров та страждання інших.

Наскільки я можу розуміти, ці атаки по енергетичній інфраструктурі, які відбулися протягом останнього часу, стартували досить спонтанно. У РФ економили ракети і готувалися до того, щоб завдати страшного і вирішального удару, кинувши усе, що вони мають, взимку, у період серйозних морозів. Але відбувся фальстарт.

Якби цей удар не відбувся зараз, то взимку ми би мали ситуацію страшного колапсу. А зараз виглядає так, що Україна до зими буде підготовленою для відбиття атак, але я не сумніваюся, що на зиму росіяни знову повторять цей теракт. Якщо у них всередині не буде якогось ослаблення.

А як саме вони його повторять? Вони знову можуть завдавати таких масованих ракетних ударів - що мається на увазі?

Я думаю, що тільки так. Вони не змогли вибудувати в Україні діяльність диверсійно-розвідувальних груп. Вони розчавлені, діють тільки колаборанти, зрадники, які передають інформацію, можуть корегувати вогонь, і яких дуже часто купують через Інтернет. У тому числі, історія з російською букмекерською компанією, яку дуже лобіювали деякі структури України. Через такі компанії дуже добре вишукуються люди, які можуть бути зрадниками за гроші. Тобто ті, хто залежні від ігор, які вже в боргах і у безвиході. Їм пропонують гроші за виконання завдань - з’явитись у певному місці, відслідкувати, зробити фотографії, передати їх. Їм байдуже на Росію - росіяни десяток-другий таких наймуть, тому що ці люди - українські виродки, які готові за гроші продавати країну, для росіян вони цінності не становлять. Але, крім них, реальних диверсантів в Україну завезти у серйозній кількості не вдалося. Тобто підриви ЛЕП неможливі, завезти якусь ДРГ на електростанцію і там щось підірвати - теж не вдається. Вони просто не можуть сконцентрувати таких зусиль в межах України. Для нас це - серйозний позитив, бо це означає, що росіяни можуть бити тільки ракетами. Кількість високоточних ракет у них, все-таки, обмежується, але у них є велика кількість неточних, і бити по нам вони усе одно будуть. Я думаю, що специфіка ударів змінюватиметься - якщо зараз вони, у першу чергу, б’ють по електроенергетиці, то потім будуть бити по теплогенеруючих підприємствах. Тобто по тих самих ТЕЦ, але з прицілом не на електростанції, а на електроцентралі. По Україні їх досить багато для того - вони битимуть для того, щоб зруйнувати постачання і заморозити системи. Ми пригадуємо Алчевськ 2006 року, коли там повністю замерзла теплосистема, і це був колапс для достатньо великого міста. Приблизно такі самі наміри росіяни мають і зараз. Але до того моменту у нас вже буде серйозно пропрацьована нова система ППО і я сподіваюся, що будуть готові певні ресурси, у тому числі фінансові і технічні, щоб оперативно усувати пошкодження. Тому колапс зробити не вдасться, частково завдяки фальстарту Путіна ракетами. Хоча це може бути і комплексний удар по інфраструктурі, з прицілом на теплоенергетику, газорозподільні станції та електророзподіл.

А коли саме, на вашу думку, вони можуть до таких дій вдатися? Коли будуть сильні морози, чи є якийсь інший період, коли це може статися?

Усе може дуже серйозно залежати від викликів у війні. Уже є пояснення багатьох іноземних структур, які планували, що узимку буде затишшя на фронтах. Але зараз вони вже усі - Інститут вивчення війни, американська та британська розвідки - кажуть, що українські війська точно не підуть на затишшя і будуть далі проводити наступальну операцію. Зима для українців може виявитися дуже серйозною вигодою проти ворога. І тому не виключено, що взимку, під час якоїсь наступальної операції, для них буде колапс на окремих фронтах. Умовно кажучи, звільнення усієї північної Луганщини - прориву так званої лінії Вагнера біля Сватово або прорив на територію так званих Л/ДНР. Захід в Донецький аеропорт і звідти - прямі удари по Донецьку, взимку це можливо. Поки що цього не роблять, бо незрозуміла логіка того, що робити далі. Але у випадку затишшя на інших фронтах, де росіяни не зможуть проводити наступальні операції, прорив у Луганськ чи Донецьк може стати серйозним викликом для ворога. Або відріз Криму, тобто створення плацдарму біля ЗАЕС, звільнення Енергодару і звідти - удари вглиб. На це РФ треба буде давати відповідь населенню. Якщо подібні дії відбудуться не під час сильних морозів, то цей період не підходить для колапсу, але якщо у народу РФ почнуться "роптания", то Путін може віддати наказ про масований обстріл критичної інфраструктури України, щоб потішити своє бидлонаселення. Але розрахунок вони робитимуть на найсильніші морози.

А що стосується ЗАЕС, то насправді є фактор терору, а є фактор залякувань. Є речі, які вони самі бояться зробити, але ними вони пробують лякати світ. Усі весь час думають про те, що є головним експортним продуктом РФ - нафта чи газ. Але насправді ні те, ні інше, бо Росія найуспішніше торгувала страхом. Страхом, що відключать вентилі і не дадуть газ. Вентиль відключили - і з 40 до 7 відсотків впало споживання російського газу в Європі. А наступного року буде 0, хіба що тільки Угорщина буде його споживати, аж допоки їй остаточно не переб’ють лінію постачання через Україну. І нічого не сталося - Європа раптом зрозуміла, що не треба боятися перекритого вентиля. Росія також лякала ядерними ракетами, причому лякали так, що всі уже стомилися боятися. Ніхто вже реально не боїться, тим більше, що військові специ дуже добре розуміють, що таке стратегічні озброєння. Тобто наскільки це високоточна техніка, наскільки ці ракети потребують постійного оновлення. І того, що протягом 8 років не відбувається щорічних регламентних робіт "Южмашу", достатньо для того, щоб засумніватися у здатності російських стратегічних ядерних сил узагалі діяти. Плюс я думаю, що там знайшлися способи перекрити можливості передачі рішення про запуск - є багато моментів, через які цього може не статися. Світ розуміє, що загроза дуже перебільшена, хоч вона є, її ніхто не ігнорує. Але її перестали боятися.

Тим більше, що країни, які є з РФ напряму на фронті - Україна, Литва, Латвія, Польща - не бояться. Тому стає соромно боятися і американцям, канадцям, європейцям, і цей страх перестав нормально продаватися.

Росіяни ще пробують останні речі, тобто лякати не тим, що вона нападе на Захід, а на Україну і вам, мовляв, доведеться жити з тим, що Україну не примусили здатися, і дивитися на страшні трагедії. Тому спочатку росіяни лякали тактичною ядерною зброєю, але їм надали пояснення щодо наслідків і, як мені здається, через це страшилка про ядерну зброю відійшла назад.

Зараз вони займаються залякуванням двома елементами. Перший і більш давній - ЗАЕС, тобто вони пробують злякати світ тим, що вона буде підірвана під чужим прапором. У РФ навіть не дуже ховаються, що це зроблять вони, але хочуть показати, що звинуватять у цьому Україну. Тривають обстріли, усі бачать, що стріляють "свої" з лівого, окупованого РФ берега. Але зверніть увагу на те, як росіяни стріляли по ЗАЕС. Як сказав один із експертів: "Щоб було страшно, але не боляче". Тобто потрапляння дуже близькі до реактора, але на тій відстані, де прямої шкоди це не завдасть.

Тому, на мій погляд, поки що це - страшилка. Така сама страшилка, але на неї перестали активно реагувати. І тому вони увімкнули другу - про так звану брудну бомбу. Це взагалі смішно, тому що "брудна бомба" використовується терористами на масових акціях. Немає поняття "брудної бомби" як великого засобу стратегічної роботи - цим займаються не держави, а групи терористів. Це - бомба, яку можна пронести у портфелі, вона обліплена радіоактивними ізотопами і вибухає, а в межах, скажімо, стадіону відбувається радіоактивне ураження. Це також може бути запуск "Іскандера", який влучає десь у місті, робить стандартну для нього вибоїну, до двох метрів, несе невеликі руйнування навколо (якщо не влучає у будинок), але при тому його облямівка начинена радіоактивними ізотопами, які у вигляді пилу розносяться на території у кілька кварталів. Тобто мова не йде про міста чи якісь інші цілі. Це обмежене радіоактивне ураження невисокої інтенсивності, воно ефективне саме при терористичних актах у місцях масового скупчення людей. Просто у місті, де люди розбіглися під час повітряної тривоги, "брудна бомба" ефекту не дає в принципі - її ефект настільки мінімальний, що нікому навіть на думку не спало би про таке фантазувати.

Це - саме психологічна атака, і у даному випадку вони запустили цю страшилку як перше, що спало на думку. Тобто вони як терористи шукають те, через що їх би стали боятися. Бо коли терориста перестають боятися, у нього виникає критична ситуація. Так, він може до певного періоду вбивати заручників, але він розуміє - коли він всіх уб’є чи це стане критичним настільки, що поліція зрозуміє, що нема чого панькатися, вже не думаючи про жертви, рвонуть і його вб’ють. Терорист - це не шахід, він не хоче гинути. У росіян теж немає традиції шахідизму, у них є традиція вбивства інших. І тому в цій ситуації оці всі речі - і ЗАЕС, і ядерна тактична зброя, і "брудна бомба" - це спроби залякати світ і стимулювати його до того, щоб він змушував Україну піти на домовленості з РФ. Тобто це - класика тероризму низького рівня. Навіть не державного тероризму - це не Іран.

Коли ми говоримо про державний тероризм на рівні Ізраїлю, Північної Кореї, палестинських органів і навіть Хезболи, то вони по розумінню використання терору стоять на голову вище від босяків з Кремля. Тому що ті діють у суміші тероризму і гопоти.

Тобто реальних можливостей у Росії для створення "брудної бомби" немає, я правильно зрозуміла?

Технічні можливості є. Розумієте, "брудна бомба" відрізняється від усього іншого тим, що її може зробити будь-хто, хто має найменший доступ до будь-якого джерела радіоактивних відходів. Навіть зібраний радіоактивний ґрунт у Чорнобильській зоні, у Рудому лісі, де найвищий рівень радіації, можна обліпити скотчем навколо двадцяти кілограмів вибухівки чи тонни вибухівки, скажімо, у якомусь контейнері, і заповнити його трьома тоннами верхнього шару звичайного ґрунту з Рудого лісу - це буде та сама "брудна бомба". Я ще раз кажу - це не зброя армії, це зброя терористів.

Технічно Росії реалізувати це досить важко. Тому що для того, щоб завезти на територію України радіоактивні елементи, проблемно. Кордон з Росією для нас - це фронт. Кордон з Білоруссю - це фронт, вони не перевезуть контейнери з радіоактивними ізотопами. Перевезти їх якимось чином у Європі, а звідти - до нас, теж не можна. Адже автоматичний радіаційний контроль існує і в ЄС, і у нас. Тому це треба в Україні десь відшукати, вкрасти у когось, хто володіє ядерними ізотопами, або витягнути їх зі сховища, які є на окупованій території на Запоріжчині, якимось чином через лінію фронту передати їх своїм ДРГ. А це їм не вдається, бо вони навіть вибухівку не можуть переправити для того, щоб вчиняти теракти на окупованих територіях. Тобто у нас добре вибудована система протидії цьому.

Якби держава застосовувала таку бомбу, то це, звичайно, був би важкий бомбардувальник. Ви берете звичайну двохтонну авіаційну бомбу, обліплюєте її контейнерами з радіоактивною речовиною і скидаєте їх на території найбільш залюдненого міста. Але справа в тому, що російські бомбардувальники не можуть залетіти на українську територію - збиття стопроцентне. Саме тому вони не можуть застосовувати їх на підконтрольній території.

Ще один варіант - частину бойової начинки вийняти з "Іскандера", "Калібра" чи Х-101 і завантажити туди додатковий радіоактивний елемент, аби він розпорошився після вибуху ракети. Але у такому випадку списати це на Україну вже точно не вдасться, бо траєкторії польоту ракет у всьому світі відслідковуються дуже чітко. І те, звідки саме вона була запущена, усі добре знатимуть. А ледь не єдиний спосіб, яким вони можуть підірвати "брудну бомбу" - це запустити її з ракет, але тоді це буде прямим звинуваченням у їхній бік. Тому зробити це повноцінно, з серйозним ефектом, практично неможливо.

Якщо вже говорити про залякування Росії, то як у цьому контексті можна трактувати повідомлення про замінування Каховської ГЕС? Адже інформація про те, що деяка її частина була замінована, почала з‘являтися ще з квітня. Чи готова Росія підірвати Каховську ГЕС, які можуть бути наслідки, і коли вона може це зробити?

Перед тим, як говорити про якісь логічні речі, я скажу ірраціональне. Ви бачили колись ролик, який показували у різних пабліках, де звичайні африканські бандити напідпитку дають шимпанзе до рук автомат, а та примудряється зняти запобіжник і лупить по них автоматну чергу? Мавпа з гранатою - це і є Росія. Там дегенерати - там немає людей, що думають. Напасти на Україну, думати, що світ роз’єднається та інші речі. Треба віддати їм належне - вони дегенерати на рівні печерної людини. Того ж самого шимпанзе, якому дали гранату чи автомат до рук. І тому теоретично може бути все, але на певних етапах там вмикається логіка. І за логікою цього бути не може.

Чи з квітня мінували Каховську ГЕС? Так, мінували. Чи ті дві вантажівки, які стоять на дамбі, з вибухівкою і можуть бути підірвані? Так, можуть. А хтось ставив питання ГУРівцям - що саме мінували? Бо там є тільки дві частково пов’язаних між собою конструкцій: прив’язана до греблі естакада автодороги і сама гребля. Підрив дороги - це постійне завдання, яке є у росіян. У випадку, якщо буде атака українців (а не тільки те, що зараз наближається українська армія), тобто якщо будуть заходити якісь ДРГ через ту територію, росіянам було б важливо зробити за допомогою відповідних вибухів неможливість переходу. Тож дорога дійсно могла бути замінована, але коли Україна почала бити Хаймарсами, вони багато чого розмінували, щоб після влучання у їхні ж мінування, у них не перекрився проїзд.

Але це мінування спрямоване на те, щоб заблокувати можливість переходу українських сил на лівий берег Дніпра. До речі, ви звернули увагу - наші могли б, при такій високій точності ударів, бити і по самій дорозі у прив’язці до греблі, але били по найменш вигідному для нас місцю - понад шлюзовою камерою, де легше відновити проїзд. Чому? Бо знали, що решта не замінована. І якби вдарили не тут, могли б статися незворотні руйнування, які і нам би нашкодили.

Тепер повертаємося до можливості повноцінного підриву. Я не знаю, скільки саме потрібно для того, щоб повністю зруйнувати греблю, тобто щоб виник ефект "великої хвилі", а не просто поступового витікання води. Але це точно від майже ста до кількасот тонн вибухівки.

Точної цифри я не знаю, але коли НКВДисти у Другій світовій війні перед приходом німців підірвали Запорізьку АЕС (де, до речі, був перепад до двох десятків метрів, через що склалася критична ситуація, і після того загинули понад 100 тисяч людей), то там було використано близько 300 тонн вибухівки. 300 тонн на Каховську ГЕС, напевно не потрібно, але навіть 100-150 тонн для ефекту вибуху чужими руками - це багато. І списати це на Україну не вдасться.

Каховську ГЕС можна підірвати двома способами - тактичним ядерним ударом (для того і існує, до речі, ця зброя - нею підривають подібні споруди), кількома чотирьохтонними авіабомбами, якими знищували Маріуполь. Але для останнього потрібно, щоб на ГЕС зайшли важкі бомбардувальники, а підйом таких бомбардувальників з далеких аеродромів фіксується заздалегідь. І наші були б готові їх збивати, бо вони настільки доступні для збиття ППО, що їх просто на цей район неможливо запустити - вони будуть збиті ще на підході.

Є ще третій момент - там закладені сотні тонн вибухівки. Усім буде зрозуміло, що українська армія, яка не володіє цією територією у повному обсязі на обох берегах, не могла б цього зробити. Тому це все одно буде звинуваченням у бік Росії і нічого не дасть.

Ще один момент - відбувається прорив ГЕС. Що це дає Росії? Нічого позитивного - вони дістають серйознішу водну перешкоду. По-перше, ненадовго, по-друге, і так наші точно, після звільнення правого берега не будуть поспішати брати лівий берег, тому що Дніпро - це достатньо серйозна перешкода, щоб під вогнем його форсувати. Якщо і буде наступ - то з боку Запорізької області. Але більше того - відкривається колосальний фронт, бо зтікає вода з Каховської ГЕС і там є дуже вузькі місця, які можна дуже швидко форсувати понтонними переправами, бо вони не укріплені з боку окупантів. Щойно примерзає ґрунт, як одразу там може статися форсування. Тобто росіяни відкривають для себе 200 додаткових кілометрів фронту.

Наступне - у них є дві важливі дороги, які забезпечують їхню оборону на лівому березі. Одна - від Херсону до Нової Каховки, основна дорога, яка веде від Олешок, і друга - це рокадна дорога вздовж берега, яка є для них критично важливою. У випадку великої хвилі рокадна дорога повністю зникає під водою, а друга - розмивається у районі, де є дуже велике заглиблення мілини, яка тягнеться глибоко до їхнього тилу. Відтак у них повністю розривається вся логістика від Нової Каховки. І після того українські війська дійсно зможуть форсувати Дніпро, бо опір з того боку буде неможливо забезпечити - неможливо буде підігнати артилерію, війська. Тож так вони втрачають контроль за лівим берегом. Українські війська не втрачають, в принципі, нічого, бо правий берег вищий, буде часткове підтоплення районів Херсону і затоплена дельта внизу Дніпра. Тобто увесь правий берег і наші військові будуть неушкоджені, тоді як у росіян затоплюється велетенська частина їхніх позицій, які потім будуть поступово просихати, але туди вони не зможуть підводити ані артилерію, ані щось інше - вони втрачають дуже багато. У тому числі можливість безперешкодно бити по Миколаєву.

Є ще дві важливі речі. Одна з них - Північно-Кримський канал, який бере воду вище урізу Каховської ГЕС. Зникає Каховська ГЕС - зникає водопостачання до Криму. До моменту, поки і Крим, і весь південь України стануть повністю українськими, буде стовідсоткова гарантія, що вода до Криму не піде вже ніколи. Тобто треба буде повністю відбудувати ГЕС, усю греблю, що є дуже довгою роботою і ніхто з нею особливо не поспішатиме. Та й ми цим займемося, тільки якщо Крим буде українським. До того ж, Північно-Кримський канал і постачання води до Криму - це фетиш для Путіна, і зруйнувати їх ніхто з росіян не захоче.

І останній момент - охолодження Запорізької АЕС відбувається за рахунок води з Каховського водосховища. Спадає водосховище - і з’являється страшна проблема з охолодженням ЗАЕС. Бо, по-перше, у робочий режим її вже перевести буде неможливо до відновлення водосховища, і вони не зможуть її використовувати. По-друге, їм доведеться вкласти мільярдні ресурси для того, щоб вийняти звідти ядерне паливо, щоб запобігти перегріванню. Адже тоді станція потребує і постійного електрозабезпечення та охолодження - їм треба буде качати десь з Дніпра кілька кілометрів воду, аби заповнювати ресурси для охолодження, що неймовірно дорого. Бо в іншому випадку на території, яку у РФ вважають своєю, можуть відбутись серйозні ушкодження і радіаційне зараження. Тому поки що це більше нагадує залякування, але ідіотизм і маразм у цьому випадку можуть спрацювати. Бо на відміну від ядерних загроз, де їм буде помста, вони розуміють, що це їм може зійти з рук. Правда, вони самі себе покарають, але це вже інша справа.

На що розраховує Росія у тому випадку, коли вчиняє, провокує чи лякає терористичними актами?

Основне криється у словах "демократичні цивілізовані держави". Такі держави займаються дипломатією, а терористичні - терором.

Росія остаточно скотилася до рівня третьосортної терористичної держави. Якби не ядерна зброя, якою вона ще когось лякає, її б, після війни з Україною, розглядали на порядок безпечнішою і нижчою за Іран.

Тому що іранська армія сильніша за російську - вона і оснащена краще, і озброєння у них кращі. А російська після того, як вона зараз повністю перетерта у війні з Україною, взагалі не становить загрози. Навіть для невеликих країн-членів Європейського Союзу і НАТО.

І тому єдине, що у РФ залишилося після цих років війни, коли усі інші козирі викинуті - терор. Адже яка тут дипломатія? Вони вкрали територію, незаконно анексували і вимагають це визнати. Якщо визнати тут, це означатиме парад визнань по всьому світу. А світ на це не погодиться, бо тоді руйнується уся система мирної побудови світу і вся його стабільність. А кому потрібні півмільярди біженців, які моментально підіймуться з Африки, Азії та Латинської Америки, коли почнеться такий поділ?

Дипломатично росіяни програли. Вони спробували у перші тижні війни просто перемогти військовим шляхом. Плюс була зрада в Україні. А ми не можемо ігнорувати того, особливо коли ми згадуємо про південь, що була досить серйозна зрада на високому рівні. Це вони комбінують і пробують зробити військовим шляхом. Але РФ розгромлена і військово. Чисту війну вони програють щонайменше на двох напрямках - усій півночі і основному північному Сході у Харківській області. Вони не мають жодних перспектив на півночі Луганської області, на правобережжі Дніпра, і всі прекрасно розуміють, що перспективи скоро завершаться і по Запорізькій, Херсонській області та решті територій. Далі лишається те, за що вони ще можуть довший час триматися - так звані Л/ДНР з приліпленою до них територією зруйнованого Маріуполя та Крим. Тобто вони зрозуміли, що військовим шляхом вони програють Україні. І після того у них залишається фактично дві альтернативи, які дуже близькі одна до одної - терористичними методами бити одночасно і по військових, і по мирних цілях (це те, що вони і робили ударами по залізниці і паливному сектору), або перейти повністю до стовідсоткових ударів по мирних цілях. Оскільки ресурси у них вичерпуються, а удари по військових або сумісних об’єктах мають мінімальний ефект, вони вирішили перейти до найпростішого способу - бити по мирних цілях. Тобто завдавати максимальних ударів і по житлу людей, і по інфраструктурі, яка на людей діє. Вони скотилися до рівня банального побутового терориста, навіть не держави-терориста. Тому що в усьому іншому вони виявилися недієздатними.

У цьому випадку у них фактично у два етапи, в березні і в червні, закінчилася надія на військову операцію - у них лишився тільки терор. На Московщині ми маємо населення, яке хоче втілення своїх садистських намірів. І влада, яка хотіла отримати з цього результат, але не отримала, теж схильна до того, що хоче населення. Плюс вона дає населенню те, чого воно бажає. І тому дуже багато терористичного з того, що вони роблять, не має жодної мети. І навіть коли ми у першій частині з вами говорили про те, що вони цими терористичними способами пробують через населення тиснути на владу, на весь світ, залякувати терористичними актами, це не є ключовим. Вони вбивають, тому що вони - убивці. Роблять терор, бо терористи.

Якщо РФ вчинить ядерний чи інший великий теракт, як на це реагуватиме Захід - чи визнають Росію, зрештою, країною-спонсором тероризму?

Чи готові росіяни на це? Росія ірраціональна, а гроші раціональні. Ті, в кого є гроші, забезпечення, і кому добре живеться, дуже раціональні. Та й сам Путін достатньо раціональний. Він зробив багато помилок, бандитських помилок через те, що не врахував фактичний матеріал.

Але Путін є достатньо раціональним – там, де він не зробив помилок, він дуже добре знає, чого хоче досягти. І серед того, чого Путін хоче досягти, точно немає такого явища, як самогубство. Я думаю, що йому дуже чітко зробили пояснення. До речі, не тільки на Заході - у китайській пресі дуже чітко описали Путіну, коли він тільки почав весною погрожувати ядерною зброєю через серйозний програш, спосіб ліквідації його бункера у Башкирії. Усе дуже просто - йде серія відповідних глибинних бомб, які пробивають на глибину до двох кілометрів (а його бункер трохи більше 1 км). І після цього він дуже дуже стих. Путін не хоче помирати, не хоче залишок свого життя прожити у бункері, і навколо нього є дуже багато задоволених життям людей. Їм зараз дуже неприємно через те, що вони втратили можливість відпочивати і жити десь у Майамі, але вони прекрасно розуміють, що десь у Геленджику чи на Валдаї у них ще є достатньо можливостей, щоб жити у шикарному комфорті, нехай і відділеними від усього світу. Втратити це ніхто з них не хоче - якщо Путін ще сховається у своєму бункері, то ніхто з його генералітету цього зробити не зможе. І тому запускати інститут самознищення ніхто з них не хоче. І вони краще за нас розуміють, що немає жодного ядерного паритету.

Якщо Америка не відповість на ядерну атаку проти України, то почнеться ядерний хаос у світі. Америка це дуже добре розуміє, і для нас це - порятунок, бо рятуватимуть не нас.

Зважаючи на те, що Росія продовжує терор, хоча її попередили про можливі наслідки, як довго вона зможе це робити?

По-перше, її жорстко обмежили лише у певних напрямках терору - ядерного і, можливо, серйозного техногенного. Тут, певно, пішли попередження, але світ теж не може цим зловживати. Бо коли починають когось так, як Росія весь час лякала світ, це починає девальвуватися. Тобто росіяни знають: якщо вони застосовують ядерну зброю - по них надходить відповідь. Принаймні, їм це так пояснили. А от коли йде мова про постійний терор, то вони, як досі постійний член Радбезу ООН, можуть на все накласти вето. До нас не введуть миротворчі війська, військ НАТО для захисту України, бо ніхто не хоче входити у цю війну.

Доки існує хоча б якийсь залишок Росії, вона буде весь час хотіти на нас напасти.

Інша річ - чи вона зможе. Зараз у них поступово вичерпуються можливості вести повноцінну війну. Добре, що Захід заблокував їхній ядерний стратегічний актив. Чи можуть вони продовжувати терор - можуть, але єдине завдання, наше і світу - зробити так, щоб він був до мінімуму ефективним. І коли вони, скажімо, за ті два дні, коли завдали серйозних ударів по енергосистемі, випустили багато ракет, половина з них впала на їхній території. Велику частину збили - долетіло менше третини ракет, але вони завдали страшних збитків Україні. Ця акція коштувала РФ близько 2 мільярдів доларів. А 20 жовтня Мішустін витягнув з фонду благополуччя 1 трильйон рублів на покриття дефіциту, бо у них вперше бюджет не профіцитний, а дефіцитний. Причому дефіцит у трильйон виник із якоюсь лавиноподібною швидкістю, за один місяць. І якщо цей процес у такому ж темпі триватиме і далі, то цей фонд у РФ вичерпається за півроку. Тоді вони закриють повністю свою фінансову систему від світу, повністю ізолюються у торгівельному плані і можуть жити як СРСР внутрішнім фальшивим рублем. Тобто жити так, як Північна Корея - вона від світу незалежна, але економічний ресурс як розвинутої країни вичерпується. І якщо нашим вдасться завдяки додатковим силам ППО, пережити ці інфраструктурні атаки і підвищити рівень захисту - нейтралізувати вплив дронів за допомогою РЕБ, то це втратить сенс. Втратять сенс і польоти ракет, коли їх збиття буде більше 90%. Взагалі після 80% вже нелогічно продовжувати війну, але РФ не рахує грошей і тому продовжуватиме. Але коли збиття буде 90%-100% і вони замість високоточних будуть бити Х-22 і іншими, які летять чортзна куди, за таких обставин їм стане важче вести цю війну. Тоді війна, на жаль, знов локалізується до поясу прифронтових міст, які близькі до російських кордонів. Власне кажучи, під вічною загрозою лишатиметься Харків, з інших міст їх рано чи пізно відженуть, і бити туди стане неможливо. Тобто по мірі звільнення українських територій буде зменшуватися можливість для ударів РФ, і вона ставатиме усе менш ефективною. І, врешті-решт, логіка не переможе, але переможе якийсь розрахунок, що все вичерпується, і немає чим далі бити.

Атаки будуть - у якийсь момент українська армія зніме для себе заборону на реальні бойові дії на ворожій приграничній території. Тобто будуть наші вилазки до Бєлгорода, у Шебекіно реально зайдуть українські війська, виб’ють звідти мо**алів і захоплять пару "Іскандерів", зайдуть до Курської області, проведуть там відповідну спецоперацію, і ми рік матимемо спокій із обстрілами з Курської та Брянської областей. Тобто реально ми рано чи пізно вийдемо на той паритет, коли вони будуть тільки кусатися, і нас у найближчому майбутньому чекає ситуація Ізраїлю з його сусідами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти