Локдаун на Великдень і травневі: чому жорсткий карантин в Україні неминучий

2 квітня 2021, 13:30оновлено 2 квітня 2021, 17:15
З урахуванням того, які штами коронавірусу циркулюють в нашій країні, карантин у містах можуть продовжити до травневих свят.
Коронавірус
Карантин через коронавірус в Україні можуть розтягнути до травневих свят / pixabay

У зв'язку з тим, що показники захворюваності коронавірусом і смертності від нього продовжують рости з дня на день і тим самим ставити чергові антирекорди, місцева влада у регіонах посилює карантинні обмеження.

Експерти, опитані Главредом, радять українцям готуватися до продовження карантинних обмежень до травневих свят.

Два тижні карантину - не межа

Протягом двох останніх днів про посилення карантину заявили відразу два обласних центри, що знаходяться у "червоній" зоні – в Києві і у Миколаєві, до вже діючих обмежень, як мінімум на два найближчі тижні додасться проїзд за спецпропусками у громадському транспорті і закриття дитсадків та шкіл.

відео дня

Причому в столиці вже зараз натякають, що двох тижнів для стабілізації ситуації може виявитися мало, а тому за два тижні, після 16 квітня, обмеження можуть продовжити. Зокрема, як заявив заступник голови КМДА Володимир Мондрієвський, розглядати варіант послаблення будуть тільки у випадку, якщо "матимуть позитивну динаміку в середині квітня".

читайте такожБез локдауну готуйтеся вмирати вдома: Голубовська закликала посилити карантин"У Києві найбільше навантаження на систему охорони здоров'я в порівнянні з іншими обласними центрами - тут у середньому зайняті 80% виділених ковідних ліжкомісць і 85% - ліжок з киснем. Це дуже багато і це навантаження потрібно зменшувати саме за допомогою додаткових карантинних обмежень", - пояснив Главреду керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

Незважаючи на те, що згідно з даними МОЗ у "червоній зоні" знаходяться вже 11 областей України, зараз очікувати запровадження загальнонаціонального локдауну не доводиться.

"Адаптивний карантин зараз працює як локдаун і виявляє спалахи коронавірусу в окремих регіонах і ОТГ, тому говорити про те, що без локдауну все буде погано, підстав немає. Тим більше, що протягом 2 тижнів ми очікуємо плато або спаду захворюваності", - зазначив Ганиченко.

Тієї ж думки поки дотримуються і в МОЗі - міністр охорони здоров'я Максим Степанов, який до слова, раніше анонсував локдаун за "почервоніння" 13 областей, нещодавно змінив свою точку зору і зазначив в ефірі одного з українських телеканалів, що модель адаптивного карантину — це "ідеальний баланс між економікою, життям країни і епідеміологією".

Локдаун на Великдень і травневі

У той же час, запровадити національний локдаун можуть, щонайменше, з двох причин. По-перше, як уточнює інфекціоніст Вадим Арістов, його можуть введення можуть зробити реакцією на запит суспільства, адже якщо вірити соціологічним дослідженням, то жорсткий карантину в Україні через зростання захворюваності коронавірусом, підтримують вже понад 60 відсотків українців.

Але досвід європейських країн, де локдауни, незважаючи на активну вакцинацію, вводили мінімум на 3 тижні, до України не застосувати. Як звертає увагу Арістов, локдаун у масштабах країни – це найдорожчий протиепідемічний захід. Але оскільки в Україні не займаються відстеженням контактів, тотальний локдаун – єдиний реальний спосіб стримати поширення коронавірусу. А тому, вважає експерт, локдаун в Україні можуть запровадити і на більш тривалий термін - тобто, цілком можливо, якщо локдаун введуть найближчим часом, він може, як і рік тому, розтягнутися аж до травневих свят і Великодня.

"Потрібно не просто стабілізувати захворюваність, а й істотно її знизити. Важливо, що скупчення людей в храмах на Великдень можуть стати додатковим фактором для розгону захворюваності. Тому куди краще було б пройти цей період з локдауном", - переконаний Арістов.

Солідарний з колегою і лікар-інфекціоніст, епідеміолог, колишній голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

"Будь-які збори людей сприяють поширенню вірусу. І через це, на майбутні свята, де і відбуваються такі скупчення, було б логічно обмежити можливість концентрації людей у закритих приміщеннях", - вважає він. І додає, що влада не стане не вводити жорсткі обмеження, перш за все, щоб не ризикувати рейтингами.

читайте такожКоронавірус вб'є за два тижні невелике українське містоПо-друге, новий локдаун в майбутньому може спровокувати циркуляція нових штамів коронавірусу. Тим більше, що крім британського, який фахівці одноголосно називають більш активним і смертоносним, ніж раніше виявлені штами, в Україні вже клінічно підтверджені, щонайменше, два випадки південноафриканського (проти якого, до речі, малоефективна індійська вакцина CoviShield, якою у нас активно зараз вакцинують українців).

За словами Курпіти, з урахуванням навантаження на систему охорони здоров'я, локдаун в нинішніх умовах був би найбільш дієвим способом для стабілізації ситуації.

"Влада діє із запізненням, тобто тільки тоді, коли система вже перевантажена. Але ціна нерішучості влади занадто висока, тому що через це [без локдауну] ми будемо втрачати щодня від 300 до 500 своїх громадян. За 14 днів - це близько 7 тисяч. І всі стогони про економічні втрати приведуть лише до того, що Україна без цих обмежень може втратити якесь невелике місто",- резюмує Курпіта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти