Битва за Київ: хто стане наступним мером столиці

9 червня 2020, 08:20оновлено 12 червня 2020, 16:01
Політичні експерти поділилися з Главредом оцінками перспектив потенційних кандидатів на посаду столичного голови.
Київ,коронавірус
Політологи пояснили, чому, незважаючи на високі рейтинги Кличка, його перемога на виборах мера Києва не гарантована / УНІАН

Вже цієї осені Київ буде обирати нового мера. І основним претендентом на перемогу, судячи з соцопитувань, є нинішній столичний голова Віталій Кличко, який суттєво випереджає всіх своїх потенційних конкурентів. Сам Кличко, судячи з його підвищеної активності (правда, в основному на коронавірусну тематику) – щоденних онлайн-брифінгах і бігбордів із портретом мера, що заполонили місто, вже щосили готується до майбутньої виборчої кампанії.

Хто стане головним "спаринг-партнером" Кличка на мерських виборах – питання поки що відкрите.

Більшість опитаних Главредом політичних експертів, вважає, що "битва за Київ" розгорнеться між нинішнім мером і кандидатом від Слуги народу. Однак спочатку "слугам" належить визначитися, хто саме буде представляти їх, тому що охочих позмагатися за крісло мера виявилося достатньо: Олександр Дубинський, Микола Тищенко та інші. У будь-якому випадку, у Слуги народу вирішили провести праймеріз, щоб обрати гідного.

відео дня

Однак, часу до виборів ще багато, тому політологи не виключають, що нинішні приблизні розклади може легко зламати поява "джокерів".

Експерти розповіли Главреду, хто сьогодні має найбільші шанси стати наступним мером Києва, між ким розгорнеться найзапекліша боротьба за цю посаду, а також хто може несподівано сплутати карти головним потенційним кандидатам.

Нинішній розклад на виборах мера Києва простий і зрозумілий. Головним кандидатом на перемогу буде Віталій Кличко. У нього найбільші шанси вийти переможцем із цієї гонки. Конкуренцію Кличко складе той кандидат від Слуги народу, який буде підтриманий президентом Зеленським. Не політичною силою Зеленського, а ним особисто.

У цій битві, найімовірніше, виграє Кличко. Якщо, звичайно, його противники не повісять на нього Микитася, Укрбуд, корупційні оборудки, прикривши зверху "скляним мостом".

Якщо перемогу здобуде Кличко, відбудеться поділ функцій мера і голови міської адміністрації. Швидше за все, його головою стане Микола Тищенко – ресторатор і кум Андрія Єрмака. І тоді всі фінансові потоки – як білі, так і тіньові – контролюватиме саме Тищенко. А мер Кличко залишиться декоративною фігурою.

Хто може зламати цей розклад і стати джокером, який в останній момент всім сплутає карти, поки що складно сказати. Зараз ідуть підготовчі процеси, і може відбутися висунення кандидата від громадськості або онлайн-спільноти. Саме цей чоловік, який зосередить на собі бажання і надії незадоволеної, переважно молодіжної громадськості Києва, стане "темною конячкою".

Інші потенційні кандидати, які зараз обговорюються, по-перше, вже точно не "темні", а добре відомі, а, по-друге, вони будуть серйозно відставати від Кличка та кандидата від Зеленського. Навіть Сергій Притула не зможе стати таким джокером, оскільки у виборців з'явилося відторгнення і алергія на шоу-біз.

Навіть якщо Кличко, судячи з соціології, поки що перемагає на мерських виборах, то на виборах у міськраду його УДАР набирає поки всього 13%. Це – дуже тривожний дзвінок для градоначальника, оскільки означає, що з появою відповідної альтернативи він може і програти другий тур, який завжди є боротьбою антирейтингів (а антирейтинг Кличко становить ~50%). Тому важливо, хто разом із Кличком вийде до другого туру.

Серед потенційних кандидатів, які можуть скласти конкуренцію Кличку, бачу Пальчевського. Він здатний перемогти. Якщо ці двоє вийдуть у другий тур, буде дуже цікаво: резерв голосів у Кличка буде, швидше за все, обмежений його партією та Європейської солідарністю, а чи будуть всі інші голосувати за Кличка – це велике питання. Крім того, партія Порошенка вже зараз активно розгортає кампанію з твердженнями, що Кличко – це її мер, її послідовник. А це може "прибити" рейтинг Кличка до 25-30%, яких для перемоги у другому турі не вистачить.

Незважаючи на те, що у Слуги народу дещо впали рейтинги (до 20-25%), кандидат від цієї політсили також має шанси гідно виступити на виборах. Зіграє велику роль участь Зеленського в передвиборчій кампанії. Якщо він підтримає кандидата від "слуг", той може вийти у другий тур.

Поки що найбільш реальний варіант від СН – Тищенко. Також активний Дубинський. Не виключено, що в боротьбу включиться Віктор Ляшко. Питання в тому, чи виграє він праймеріз Слуги народу. Якщо він буде протистояти Тищенко, то в останнього більше шансів, тому що він – корінний киянин, обирався в окрузі, тобто якийсь округ у нього є.

У Сергія Притули, якщо він піде на вибори, немає шансів перемогти. Голос – партія, що вмирає, тож усе буде триматися на самому Притулі. Максимум він пройде до другого туру. Якийсь електорат Самопомочі в місті ще залишився, тож близько 10% він може набрати. І це буде добре, тому що він заведе в міськраду список Голосу.

Поки що неможливо говорити про те, хто може скласти серйозну конкуренцію Кличку на виборах мера Києва. Однак впевнений, що може скластися така ситуація, що Кличко виявиться не безальтернативним, і його переможуть у "битві за Київ". Українські вибори – річ непередбачувана, і часом вони дивують як політиків, так і виборців.

Більш того, слід враховувати не тільки рейтинг Кличка, але і його антирейтинг, а він у нього дуже високий. Вибори мера Києва – двотурові, а тому будь-який кандидат, який вийде з Кличком у другий тур, цілком має шанси на перемогу.

До виборів ще багато часу, і поки ми не бачимо жодної очевидної кампанії конкурентів Кличко. А результат виборів буде залежати від того, яку передвиборчу кампанію проведе кандидат, яку кампанію проведе сам Кличко, які сили підтримають того чи іншого кандидата... Відповідно, поки немає достатніх даних для того, щоб можна було щось прогнозувати.

На даний момент позиції нинішнього мера Києва Віталія Кличка виглядають досить міцними. Серед усіх потенційних кандидатів у нього найвищий рейтинг, тому він виглядає головним претендентом на перемогу.

Однак перемога Кличка не визначена. Соцопитування свідчать, що кандидат від Слуги народу буде володіти базовим електоратом, хто б цим кандидатом не був, і це – результат довіри персонально Зеленському. Саме цим, на мій погляд, обумовлена жорстка боротьба між представниками СН за те, щоб стати кандидатом від політсили.

Офіційно оголосили про намір брати участь у партійних праймеріз Ткаченко, Дубинський, Качура та Тищенко. На мій погляд, у випадку Качури і Дубинського мова йде більшою мірою про особистий піар, тому що уявити їх висунення на посаду міського голови досить складно: у Дубинського є негативний бекграунд, а Качура просто ще не готовий до такої посади і недостатньо пізнаваний. А ось Тищенко – більш серйозна фігура, незважаючи на те, що замішаний в численних скандалах.

Тож сама жорстка боротьба розгорнеться між Кличком та кандидатом від Слуги народу. Однак у цю виборчу кампанію може втрутитися не один джокер. Ми ще дуже далекі від повного списку потенційних кандидатів. Таким джокером може стати Віктор Ляшко, який згадується в якості потенційного учасника. У такому висуненні є сенс: у нього вельми позитивний бекграунд, з ним немає негативних політичних асоціацій. Тому не виключаю, що Офіс президента задумається над цим варіантом.

Що стосується Сергія Притули, то він зайняв позицію, дуже схожу на позицію Вакарчука перед президентськими виборами – то йду, то не йду, "піду, якщо попросять". Очевидно, сам Притула не дуже горить бажанням висувати свою кандидатуру. Якби хотів, він би вже зараз почав кампанію, і у нього були б непогані шанси: у нього є певний рівень підтримки, він пізнаваний, позитивні асоціації теж є. Але, схоже, він не хоче – його туди просто пхають. Це відчувається, і це розхолоджує електорат.

Хтось із представників "старих облич" навряд чи зможе стати сильним конкурентом Кличку на цих виборах. Вони можуть проявляти амбіції, але їм доведеться задовольнитися міськрадою. Не виключено, що хтось із них візьме участь у виборах, пройде в Київраду і навіть створить свою фракцію. Такий межа їх амбіцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти