На кордоні Вірменії та Азербайджану знову почалися запеклі бої

27 вересня 2020, 09:04оновлено 25 липня 2023, 11:20
У Міноборони Азербайджану заявили, що 12 одиниць зенітно-ракетних комплексів OSA підрозділів протиповітряної оборони (ППО) Вірменії було знищено.

Вірменія, Азербайджан
На кордоні Вірменії та Азербайджану знову бої / capital.ua

Збройні сили Азербайджану ініціювали напад на невизнану Нагірно-Карабаську Республіку, заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Про це Пашинян повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Ворог почав напад на Арцах. Армія оборони успішно протистоїть нападу. Ситуація знаходиться у стані оперативного розвитку", - написав Пашинян.

На кордоні Вірменії та Азербайджану знову почалися запеклі бої
Повідомлення Пашиняна / скріншот з перекладом

Трохи згодом стало відомо, що атаки Збройних сил Азербайджану за кількома напрямками лінії зіткнення з самопроголошеним Нагірним Карабахом відбиті, заявила прессекретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

"Ворог зазнав втрат у живій силі і техніці. Знищено три азербайджанських танки. Бої тривають", - повідомила Степанян, повідомляє Інтерфакс.

Водночас в Міноборони Азербайджану заявили, що 12 одиниць зенітно-ракетних комплексів "OSA" підрозділів протиповітряної оборони (ППО) Вірменії було знищено на різних напрямках.

Бойовий вертоліт Військово-Повітряних сил (ВПС) Азербайджану був збитий в Тертерському напрямку, члени екіпажу живі.

Трохи згодом стало відомо, що Туреччина заявила про підтримку Азербайджану в конфлікті з Вірменією. Представник президента Туреччини Ібрагім Калин додав, що Анкара рішуче засуджує напад Вірменії.

Конфлікт Вірменії та Азербайджану - про що йшлося раніше:

  • 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія демонструє маневри, які вказують про наміри Єревана почати велике військове протистояння у зоні конфлікту в Нагірному Карабасі. Плани вірменської сторони підтверджують дані азербайджанської розвідки.
  • 12 липня 2020 року на кордоні Азербайджану та Вірменії сталося збройне зіткнення. У Баку стверджують, що вірменські військові реалізували маневр і хотіли отримати контроль над позиціями на Товузівському напрямку, унаслідок чого застосували артилерію.

Конфлікт в Нагірному Карабасі - що важливо знати:

Азербайджан і Вірменія знаходяться у стані військового конфлікту через суперечку про приналежність Нагірного Карабаху. У далекому 1991 році Нагірний Карабах, за підтримки Єревана, оголосив про свій суверенітет і незалежність від Азербайджану. Це стало причиною трирічного збройного конфлікту.

У період збройного зіткнення загинули понад 30 тисяч осіб.

Держави підписали бішкекський протокол щодо перемир'я і перевели конфлікт у заморожений стан. Однак час від часу між Єреваном і Баку відбуваються перестрілки.

Міжнародна спільнота вважає Нагірний Карабах територією Азербайджану. Такої ж позиції дотримується і офіційний Київ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти