Експерт пояснив, чому Росія не допустить повалення Пашиняна у Вірменії

11 листопада 2020, 03:15
Підписаний Москвою, Єреваном і Баку договір свідчить про завершення війни у Нагірному Карабасі.
Пашинян
Росія забезпечить правління Пашиняна, оскільки його підпис стоїть в угоді щодо Нагірного Карабаху - експерт / Reuters

Азербайджан здобув перемогу у війні з Вірменією за Нагірний Карабах, тому домовленості про припинення військових дій підписані на умовах Баку. Однак Росія фактично гарантувала виконання Єреваном своїх зобов'язань перед азербайджанською стороною, тому Москва спробує продовжити правління вірменського прем'єра Нікола Пашиняна, який підписав дані угоди.

Про це заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос в ефірі телеканалу Україна 24, коментуючи закінчення бойових дій в районі нагірно-карабахського конфлікту.

За його словами, перемога Азербайджану у війні є очевидною, тому тут мова йде не про перемир'я, а про договір щодо завершення війни.

"Є певні умови, на яких завершується війна, і ці умови відповідають азербайджанській позиції і тим прагненням, які висловлював лідер Азербайджану Ільхам Алієв на початку цього військового конфлікту", - зазначив експерт.

Аналітик акцентував увагу на тому, що Москва, яка виступила посередником в даному конфлікті, є гарантом дотримання Вірменією своїх зобов'язань. Отже, Росія зацікавлена в тому, щоб главою вірменського уряду, як і раніше, залишався Нікол Пашинян, який підписав угоду щодо Нагірного Карабаху.читайте такожПутін у Нагірному Карабасі обіграв усіх

"Росія відповідальна, в тому числі за стан і ситуацію в самій Вірменії і за те, щоб Нікол Пашинян залишався на посаді, оскільки він, як підписант цієї угоди, зараз дуже важлива фігура... Він опиняється в ситуації, коли саме Росія буде забезпечувати його правління хоча б на певний час", - підкреслив Семиволос.

Конфлікт у Нагірному Карабасі

  • Президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян 9 листопада підписали угоду про завершенні військових дій у Нагірному Карабасі. За умовами договору, Вірменія виводить свої війська з Нагірного Карабаху і віддає Азербайджану низку районів. З метою забезпечення безпеки в район будуть введені російські миротворці.
  • Лідер Азербайджану Ільхам Алієв очікує, що вірменські війська будуть виведені з Карабаху до кінця листопада.
  • Прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян визнав, що домовленості суперечать інтересам Єревана, однак підкреслив відсутність альтернативних варіантів виходу із ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти