Катастрофа Боїнга МАУ: Іран зробив Україні скандальну пропозицію

15 квітня 2020, 12:25
Києву запропонували погодитися з "людською помилкою".
літак МАУ
Місце аварії Боїнга МАУ / twitter.com / SZimpas

Іран запропонував Україні відмовитися від судових позовів у справі про збивання іранськими військовими літака Міжнародних авіаліній України під Тегераном.

Про це йдеться в меморандумі про взаєморозуміння, який Тегеран запропонував Києву, пише іранська служба Радіо Свобода.

У документі, зокрема, зазначається, що Київ і сім'ї загиблих повинні погодитися з "людською помилкою" як причиною катастрофи.

відео дня

Крім того, пропонується, щоб Україна і сім'ї загиблих не ініціювали кримінальні справи і судові розгляди щодо Ірану у відповідь на виплату компенсації Тегераном і оприлюднення даних бортових самописців літака після їх аналізу.

читайте також"Маніпулюють фактами": Київ відповів на скандальну заяву ТегеранаЗазначається, що проект меморандуму про взаєморозуміння спрямований іранською стороною на адресу МЗС України, однак на запит прокоментувати ці дані українські дипломати не відповіли.

Як пояснив експерт з авіаційного права Андрій Гук, Іран може намагатися створити роз'єднаність між країнами, громадяни яких загинули в катастрофі. Він вважає, що питання про те, чи готовий Іран виплачувати компенсації сім'ям загиблих і авіаційній компанії, яка володіла літаком, залишиться без відповіді, якщо Україна прийме позицію Ірану, викладену в проекті документа.

Іншими словами, відзначає експерт, Іран вважає розслідування "людської помилки", яка, можливо, призвела до трагедії, і всі відповідні судові процедури - внутрішньою справою, яку слід розслідувати виключно в Ірані.

У підготовленому Іраном документі не зазначено, хто є відповідальною стороною за виплату компенсацій, і немає чітких положень щодо ідентифікації зобов'язань Ірану і термінів їх реалізації, а також будь-якої арбітражної процедури, якщо держави не досягнуть порозуміння, додав Гук.

читайте такожКатастрофа Боїнга МАУ: глави МЗС п'яти країн висунули вимогу Тегерану

Нагадаємо, 6 квітня представник комітету парламенту Ірану з правових і судових питань, депутат Хассан Норузі заявив, що іранські військові "правильно" зробили, збивши український літак. Також він заявив, що в Ірані за це нікого не будуть заарештовувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти